Με αποκλειστικές δηλώσεις του στην ιστοσελίδα stonisi.gr, ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου παραδέχθηκε πως το αρματαγωγό που φτάνει στο νησί θα μεταφέρει 350 μετανάστες και πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα. 

Ads

Από χθες υπήρχαν πληροφορίες ότι θα μεταφερθούν πρόσφυγες από τα νησιά προς την ηπειρωτική και πιο συγκεκριμένα τη Βόρεια Ελλάδα, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει κάποια σχετική επίσημη δήλωση. Επιπλέον, το Αθηναϊκό Πρακτορείο μετέδιδε ότι το αρματαγωγό θα φιλοξενούσε προσωρινά τους πρόσφυγες που έφτασαν τα τελευταία 24ωρα στο νησί της Μυτιλήνης. 

image

Το γεγονός ότι δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση αλλά σιωπή έως και τώρα για το θέμα αποτελεί ερώτημα, ωστόσο, από τις κινήσεις της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα είχε γίνει σαφές ότι δεν ήθελε να συγκρουστεί με τους δημάρχους της ενδοχώρας επιλέγοντας να «αφήσει» το πρόβλημα στα νησιά. Οι χειρισμοί αυτοί πάντως προκάλεσαν άνευ προηγουμένου κρίση στα νησιά με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να μην μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. 

Ads

Στις δηλώσεις που έκανε ο Χαράλαμπος Αθανασίου μίλησε για τη σύσκεψη με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο της Λέσβου κεκλεισμένων των θυρών. Μεταξύ άλλων ανέφερε: 

«Μας μετέφερε τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ (σ.σ. ο κ. Μηταράκης), ότι ανεστάλη για ένα μήνα η υποχρέωση της χώρας μας να παρέχει προστασία στους αιτούντες διεθνούς προστασίας, δηλαδή η διαδικασία ασύλου, […]. Όλος ο κόσμος αυτός, – αποφασίστηκε στη σύσκεψη που έγινε στη Μόρια με τους αρμόδιους – όλοι συμφώνησαν ομόφωνα όποιος παράνομος μετανάστης εισέρχεται στη χώρα από τη Δυτική Λέσβο να εγκαθίσταται εκεί προσωρινά, και όποιος στην Ανατολική Λέσβο, να εγκαθίσταται εκεί προσωρινώς, μέχρι τη διαδικασία αποχώρησης με πλοία. Ήδη έρχεται πλοίο αρματαγωγό να πάρει 350 άτομα για την ενδοχώρα, όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση και στη συνέχεια θα αποχωρούν στις χώρες προέλευσής τους». 

Την ίδια ώρα ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως αναμένονται πλοία για την μεταφορά των μεταναστών στην ενδοχώρα για να ακολουθήσει η απέλασή τους. Προσθέτει παράλληλα πως θα μεταφερθούν στη ενδοχώρα ακόμα 2.000 άτομα στα οποία έχει δοθεί άσυλο.

Το αρματαγωγό που έφτασε στη Λέσβο: