Μια πρόταση που θα ανακούφιζε ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από την Ουκρανία έκανε ο Δημήτρης Δαβάκης (Αρχηγός Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης) με ένα γράμμα το οποίο απέστειλε στον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, το οποίο δεν απαντήθηκε ποτέ.

Ads

Όπως εξηγεί ο ίδιος στο tvxs.gr «Στο Δήμο μας, στη Βουλιαγμένη, η Εκκλησία της Ελλάδος διατηρεί και λειτουργεί από το 1920 το γνωστό ως Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης, το οποίο σήμερα στεγάζει μόλις επτά παιδιά, δηλαδή υπολειτουργεί. Ο χώρος θα μπορούσε να φιλοξενήσει προσφυγόπουλα, αφού απασχολεί 13 εργαζόμενους, οι οποίοι πληρώνονται από την Αρχιεπισκοπή. Δυστυχώς, απάντηση ακόμα δεν έχω λάβει και δε νομίζω να λάβω, γι’αυτό θα ζητήσω συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο».

Στην ερώτηση μου γιατί δεν έχει αξιοποιηθεί ο χώρος προς ανακούφιση προσφυγόπουλων ήδη από τα πρώτα μεγάλα προσφυγικά ρεύματα του 2015, απαντά: «Το καταστατικό του ιδρύματος γράφει κάποιες προϋποθέσεις. Μία από αυτές είναι ότι πρέπει τα παιδιά να είναι ομόθρησκα, κάτι που στην περίπτωση της Ουκρανίας ισχύει. Παρ’ όλα αυτά όμως, απάντηση δεν έλαβα».

Ο κ. Δαβάκης ο οποίος κατέβηκε στις περασμένες δημοτικές εκλογές με τον υπερκομματικό συνδυασμό «Κύμα Ενωμένων πολιτών» εκφράζει την ανησυχία του, μήπως πίσω από την εγκατάλειψη και τον μαρασμό του ιδρύματος, υπάρχουν σκέψεις για πώληση του σε επενδυτές:

Ads

«Πρόκειται για 85 στρέμματα φιλέτου, δίπλα στο «Ιθάκη». Αν δείτε πως αναπτύσσεται η περιοχή η οποία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών, θα καταλάβετε τι εννοώ.  Μπορεί να υπάρχουν και άλλες βλέψεις, για ιδιωτικοποίηση, για πώληση του ιδρύματος από την πλευρά της εκκλησίας. Αν πάρει ζωή και επαναλειτουργήσει και θα ανακουφιστούν οι πρόσφυγες και  απομακρύνεται αυτή η πιθανότητα»

Την πρόταση (που δεν αγκαλιάστηκε από τη διοίκηση του δήμου) έφερε ο κ. Δαβάκης και στο Δημοτικό Συμβούλιο. «Ο πρόεδρος με εντολή του δημάρχου δεν ανέγνωσε στο ΔΣ την επιστολή. Έπρεπε να αναγνωστεί, όμως δεν το θέλησε η δημοτική αρχή». σχολιάζει.

Ολόκληρη η επιστολή

Βούλα,10.3.2022

Προς: τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος
κ.κ. Ιερώνυμο Β΄

Μακαριώτατε,

Εδώ και δυο περίπου εβδομάδες ο λαός της Ουκρανίας και οι ομογενείς μας δοκιμάζονται καθημερινά από ανελέητους βομβαρδισμούς που τους αναγκάζουν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς. Μεταξύ αυτών υπάρχουν και πολλά παιδιά είτε ασυνόδευτα είτε συνοδευόμενα από τις μητέρες τους που αδυνατούν να τα φροντίσουν.

Γνωρίζουμε ότι στο Δήμο μας, στη Βουλιαγμένη, η Εκκλησία της Ελλάδος διατηρεί και λειτουργεί από το 1920 το γνωστό ως Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης, του οποίου η προσφορά στο Δήμο μας είναι γνωστή και αναμφισβήτητη. Δεν ξεχνούμε δε πως στο σχολείο που λειτουργούσε στο Ορφανοτροφείο, όταν στη Βουλιαγμένη δεν υπήρχε άλλο σχολείο, φοίτησαν και πολλά παιδιά της Βουλιαγμένης, μεταξύ αυτών και ο πρώην Δήμαρχος του Δήμου μας, κ. Γρηγόρης Κασιδόκωστας. Από τις εγκαταστάσεις του έχουν περάσει εκατοντάδες παιδιά που με τη αιγίδα της εκκλησίας ανατράφηκαν και γαλουχήθηκαν μέσα σε ένα  κλίμα αγάπης και φιλανθρωπίας.

Σήμερα, δυστυχώς, στις εγκαταστάσεις του εξυπηρετούνται μόλις 7 παιδιά από ένα προσωπικό 13 υπαλλήλων, σε ένα χώρο που κατά το παρελθόν έφτασε να προσφέρει στέγη και εκπαίδευση και σε 100 παιδιά ταυτόχρονα. Για το λόγο αυτό, θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να δεχτείτε την πρόταση μας για την φιλοξενία παιδιών ασυνόδευτων αλλά και άλλων προσφυγόπουλων από την Ουκρανία ως ελάχιστη προσφορά στην προσπάθεια της πατρίδας μας να απαλύνει τον πόνο των ομογενών μας προσφύγων από την Ουκρανία.

Στην περίπτωση που η αγάπη σας κάνει δεκτή την πρότασή μας θα έχετε κερδίσει την ευγνωμοσύνη ενός λαού που δοκιμάζεται με τον χειρότερο τρόπο και η Εκκλησία μας θα αναδείξει το μεγαλείο του Έλληνα και του Χριστιανού.

Μετά τιμής,

Δημήτρης Δαβάκης
Αρχηγός Μείζονος Αντιπολίτευσης
Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης