H προεδρολογία έκλεισε, η εκλογολογία ξανάρχισε, και στο τραπέζι μπαίνει ξανά το σενάριο των διπλών εκλογών και, μάλιστα, την άνοιξη. Και εκείνος που έσπευσε να ανοίξει πρώτος την – δημόσια πια – συζήτηση για τις υπερ-πρόωρες διπλές κάλπες ήταν ο… Άρης Πορτοσάλτε.

Ads

Είτε ως «λαγός», είτε ως εκφραστής συγκεκριμένης πτέρυγας και συγκεκριμένων εισηγήσεων εντός ΝΔ, ο γνωστός δημοσιογράφος – «παραταξιάρχης» του ΣΚΑΙ έγραψε σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του Σκάι ότι οι διπλές εκλογές την άνοιξη αποτελούν «αναγκαστική οδό» για την επιστροφή της χώρας στην «λεωφόρο της κανονικότητας».

«Υποχρέωση του Πρωθυπουργού κάθε φορά που ερωτάται σχετικώς να τις διαψεύδει. Δεν εξαγγέλλονται οι εκλογές άλλωστε. Αναγγέλλονται!», έγραψε στο εν λόγω άρθρο ο Αρης Πορτοσάλτε για να προσθέσει μεταξύ άλλων: «Η αναγκαστική οδός της διενέργειας διπλών εκλογών ώστε η χώρα να ξανασυναντήσει τη λεωφόρο της κανονικότητας, φαντάζομαι ότι δεν επιτρέπει περιθώρια εφησυχασμού στον Κ. Μητσοτάκη. Λογικά, υποθέτει κανείς ότι καταλληλότερος χρόνος διενέργειες διπλών εκλογών δεν είναι το τέλος της τετραετίας αλλά η αρχή της. Όταν ακόμη δεν έχει ξεφτίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την κυβέρνηση. Όταν οι αρνητικές αναφορές στην προηγηθείσα κυβέρνηση Τσίπρα είναι φρέσκες (…)

»(…) Ίσως ο πρώτος χρόνος της διακυβέρνησης Μητσοτάκη να είναι η καταλληλότερη στιγμή ώστε να μηδενίσει το κοντέρ ο Πρωθυπουργός κάνοντας κι ένα δώρο στον αντίπαλο του. Να συγκροτήσει ο Α. Τσίπρας την Κοινοβουλευτική Ομάδα της προτίμησης του. Δηλαδή όσων επιθυμούν ο ΣΥΡΙΖΑ να μην παραμείνει Κόμμα της νοοτροπίας του 3%.

Ads

Τι όμως θα επιτύγχανε ο Πρωθυπουργός εάν αποφάσιζε πρόωρες εκλογές την Άνοιξη;

Να προσδώσει αέρα νίκης σε μια κυβέρνηση που ξεκίνησε εξαιρετικά, δυναμικά, αποφασιστικά, ελπιδοφόρα!

Έτρεξε κατοστάρι έως τον Σεπτέμβριο,

Και μετά κλάταρε..

Υπό το βάρος κρίσης στο Μεταναστευτικό και στα Ελληνοτουρκικά η κυβέρνηση έκανε βουτιά σε αυτά τα θέματα και χάθηκε στα αδιέξοδα της καθημερινότητας (…)

»(…) Η κυβέρνηση θέλει επανεκκίνηση. Θέλει τόλμη. Θέλει θάρρος. Θέλει λαμβάνοντας υπόψιν το πολιτικό κόστος (μη ξεχνάμε πολιτικοί είναι, η κοινωνία σε όλα τα στρώματα επιζητεί το κανάκεμα της) να δείξει υποδείγματα της πολιτικής της στην Εκπαίδευση, στην Υγεία, στην Αγροτική Οικονομία, στις Συγκοινωνίες, στις Υποδομές, στην Οικονομία, στο Μεταναστευτικό. Παντού.

»Έχει ένα ακόμη επιχείρημα ο Πρωθυπουργός: Από τις 7 Ιουλίου 2019 ξεκίνησε την προσπάθεια να φέρει την Ελλάδα στην ορθή κατεύθυνση. Και το πέτυχε κάνοντας στρατηγικές κινήσεις. Μετά τις εκλογές της Άνοιξης ήρθε η στιγμή να εφαρμόσει την πολιτική του που θα σφραγίσει την αναγέννηση της Ελλάδας».

Έχει ενδιαφέρον ότι στο άρθρο Πορτοσάλτε απάντησε ο άλλος… «παραταξιάρχης» – αρθρογράφος της ΝΔ, ο Σάκης Μουμτζής στο liberal.gr. Ο οποίος, αφού εξέθεσε τα πλεονεκτήματα των διπλών εκλογών την άνοιξη, αντιπαρέθεσε και τα μειονεκτήματα. Και μεταξύ αυτών των τελευταίων σημείωσε:

«1. Δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Η κυβέρνηση έχει μιαν άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάτι που της επιτρέπει να συνεχίσει απερίσπαστη το έργο της.

2. Δεν τελειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με ένα ποσοστό που θα κυμανθεί κοντά στο 30% θα παραμείνει ο βασικός αντιπολιτευτικός πόλος στην κυβέρνηση. Οι δημοσκοπικές ενδείξεις μέχρι στιγμής δεν φανερώνουν εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ.

3. Η κυβέρνηση, με τις εκλογές την άνοιξη, κερδίζει ουσιαστικά μερικούς μήνες παραπάνω ζωή. Αντί οι εκλογές να διεξαχθούν—καλώς εχόντων των πραγμάτων—τον Ιούλιο του 2023, θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2024. Πολύ φασαρία για το τίποτα.

4. Μέχρι στιγμής όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση κινείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς σχεδόν σε όλα τα κρίσιμα υπουργεία. Ενα προεκλογικό δίμηνο, μετά βεβαιότητος, θα πάει την χώρα μας πίσω. Επιπροσθέτως, εφ΄όσον οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται θα είναι εθνικά επικίνδυνο η Ελλάδα για δύο μήνες να λειτουργεί με υπηρεσιακή κυβέρνηση».

Είναι προφανές ότι εντός και πέριξ της ΝΔ επικρατούν δύο απόψεις και  γραμμές – αναλόγως και των εκδοτικών συμφερόντων που υπηρετεί ο καθένας. Αμφότερες όμως αποτελούν μοχλούς πίεσης προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αναζητά εναγωνίως διέξοδο μετά την δραματική αδράνεια και τις λανθασμένες επιλογές της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, την παταγώδη ακύρωση των προεκλογικών δεσμεύσεων στην οικονομία, και το ναυάγιο στην διαχείριση του μεταναστευτικού.

Μεταξύ των δύο, το Μαξίμου δείχνει εγκλωβισμένο και απρόβλεπτο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως φέρεται να θέλει να είναι έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα – αναλόγως και της απρόβλεπτης τροπής που έχουν πάρει τα ελληνοτουρκικά. Και στο πλαίσιο αυτό εκδηλώθηκε και η βιασύνη για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που ψηφίζεται την επόμενη εβδομάδα.