Την ώρα που κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και η Ντόρα Μπακογιάννη εγκαλούσαν τους εξαφανισμένους υπουργούς που δεν στηρίζουν την κυβέρνηση, «φωτογραφίζοντας» τον ίδιο, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας έκανε ένα, συμβολικά, σημαντικό βήμα προσέγγισης με την Άγκυρα.

Ads

Στη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ  Τσαβούσογλου έκαναν αμοιβαία συμφωνία στήριξης των υποψηφιοτήτων των δύο χωρών σε ΟΗΕ και Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Όπως ανακοινώθηκε, η Άγκυρα θα ψηφίσει την Ελλάδα για την υποψηφιότητά της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος και η Αθήνα από την πλευρά της θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO).

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η τουρκική στήριξη στην ελληνική υποψηφιότητα δεν έχει στην πράξη μεγάλη αξία, γιατί η χώρα μας δεν έχει ανταγωνιστή για τη συγκεκριμένη θέση τη συγκεκριμένη χρονιά, ενώ, αντίθετα, η ελληνική στήριξη στην τουρκική υποψηφιότητα έχει ειδικό βάρος, επειδή η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο και δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Ads

Παρόλα αυτά αναγνωρίζουν το συμβολικό φορτίο της συμφωνίας ως βήματος προσέγγισης και καλής γειτονίας μετά από μακρά περίοδο διαρκών τουρκικών προκλήσεων στον αέρα και στη θάλασσα.

Η κίνηση του Νίκου Δένδια αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον αν θυμηθεί κανείς το δημόσιο debate με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν είχε επισκεφθεί την Άγκυρα, στο οποίο οφείλει, σε μεγάλο βαθμό, την εκτίναξη της δημοτικότητάς του.

Έχοντας οικοδομήσει ένα προφίλ σκληρού στα ελληνοτουρκικά, αλλάζει «γραμμή», προς ικανοποίηση και της ΕΕ και των ΗΠΑ, εμπλουτίζοντας το βιογραφικό του ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.