Εδωσε… πάσα στον Ερντογάν προτείνοντας ανταλλαγή των δύο ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς παρακάμπτοντας την Δικαιοσύνη, και μετά επιχείρησε να διορθώσει λέγοντας ότι εκφράζει «προσωπική άποψη».

Ads

Το εάν ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης αντιλαμβάνεται το τι ακριβώς σημαίνει, σε διπλωματικούς και πολιτικούς όρους, η συγκεκριμένη «προσωπική του άποψη», παραμένει άγνωστο. Τούτο όμως δεν μειώνει ούτε το μέγεθος της βουλευτικής του γκάφας (;), ούτε των επακόλουθων διπλωματικών αρρυθμιών σε μια εξαιρετικά λεπτή υπόθεση εξωτερικής πολιτικής.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όπως ήταν αναμενόμενο, εκμεταλλεύθηκαν ακαριαία την «προσωπική άποψη» του έλληνα βουλευτή – η Hurriyet έφθασε να την παρουσιάσει ως «πρόταση για ανταλλαγή των Ελλήνων με τους Τούρκους στρατιωτικούς» -, ο Ερντογάν βρήκε νέο τρόπαιο να πουλήσει στην τουρκική κοινή γνώμη, και η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε αιφνιδίως σε θέση αμηχανίας και άμυνας. Σημειωτέον, ότι το λάθος μήνυμα εστάλη στην πιο λάθος στιγμής – στον απόηχο της, έμμεσης αλλά σαφούς, προσπάθειας του Ταγίπ Ερντογάν να συνδέσει την υπόθεση των δύο ελλήνων κρατουμένων με εκείνη των 8 τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας.

Ως εκ τούτων, κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να βγουν μπροστά για να βγουν μπροστά για να αποδοκιμάσουν τον Κώστα Κατσίκη και να επαναβεβαιώσουν την επίσημη θέση της χώρας.

Ads

«Δεν έχει ζητηθεί καμία ανταλλαγή, ούτε επισήμως, ούτε ανεπισήμως. Ανταλλαγές δεν προβλέπονται και δεν μπορούν να γίνουν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ ιδιαιτέρως αιχμηρός ήταν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης: «Διαφωνώ πλήρως», είπε, «ο κ. Κατσίκης είναι εντελώς αναρμόδιος, το θέμα το χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση και το χειρίζεται καλά. Στο θέμα αυτό», είπε, «επιβάλλεται σοβαρότητα και εθνική ομοψυχία. Το χειρίζεται η ηγεσία του ελληνικού στρατεύματος και δεν χρειάζεται διάφοροι, εντελώς αναρμόδιοι, να φυτρώνουν εκεί που δεν τους σπέρνουν. Γραμμή ανταλλαγής θα μπορούσε να προβάλει ο Ερντογάν. Είναι αδιανόητο να ακούγεται από ελληνικά χείλη τέτοια άποψη».

Είχε προηγηθεί έντονος εκνευρισμός και εντός των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ, ο Δημήτρης Καμμένος κάλεσε δημόσια τον Κώστα Κατσίκη να ζητήσει συγγνώμη,  ενώ ο Πάνος Καμμένος φέρεται να επέπληξε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους τον βουλευτή του κόμματός του. Κατόπιν αυτής της επικοινωνίας, άλλωστε, ήρθε και η προσπάθεια επανόρθωσης από τον κ. Κατσίκη – μια προσπάθεια, μάλλον ατυχής καθώς είπε ότι αναφέρθηκε σε «ένα υποθετικό σενάριο» και εξέφρασε «προσωπική άποψη».

Το γεγονός, όμως, ότι η «προσωπική άποψη» περιλάμβανε και την πρόταση να «παρακαμφθούν η ελληνική και η τουρκική Δικαιοσύνη» προκειμένου να γίνει η ανταλλαγή των στρατιωτικών, έδωσε την ευκαιρία στην ΝΔ να αμφισβητήσει συνολικά την δέσμευση της κυβέρνησης στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κράτους δικαίου.

«Δεν μας εκπλήσσουν αυτές οι απόψεις», ανέφερε η ΝΔ σε ανακοίνωσή της προσθέτοντας: «Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης παραβλέπει, προφανώς, ότι η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΕ και η διάκριση των εξουσιών, θεμελιώδης Αρχή που προβλέπεται από το Σύνταγμα.. Δεν μας εκπλήσσουν αυτές οι απόψεις, που αποτυπώνουν τις γενικότερες αντιλήψεις της κυβέρνησης. Τέτοιου είδους προσεγγίσεις εκθέτουν διεθνώς την Ελλάδα, πιστοποιούν ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει το κύρος και τη σοβαρότητα για να διαχειριστεί την υπόθεση των κρατούμενων Ελλήνων στρατιωτικών και υπονομεύουν το Κράτος Δικαίου».