Με τον πιθανό αντίκτυπο της σύλληψης του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης αλλά και αυτών των άλλων «αδύναμων» χωρών της Ευρωζώνης ασχολείται εκτενώς ο διεθνής Τύπος. Στην πλειοψηφία τους, οι ξένες εφημερίδες εκτιμούν πως η σύλληψη του επικεφαλής του Δ.Ν.Τ. στερεί την Ελλάδα από έναν «πολύτιμο φίλο» και πως τα πράγματα πλέον γίνονται αβέβαια για τη χώρα σε μια κρίσιμη στιγμή.

Ads

«Η επιπλέον βοήθεια για την Ελλάδα βρίσκεται μετέωρη» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος άρθρου της International Herald Tribune, όπου επισημαίνεται η κρίσιμη στιγμή κατά την οποία σημειώθηκε η σύλληψη του κ. Στρος-Καν, καθώς το Δ.Ν.Τ. επεξεργαζόταν ένα «μεγαλεπήβολο σχέδιο: τη διάσωση της Ελλάδας από τη στάση πληρωμών». «Πρόκειται για κάτι το πρωτοφανές», σχολιάζει ο πρώην οικονομικός αναλυτής του ΔΝΤ Simon Johnson. «Δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για να μας καθοδηγήσουν. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα το προσωπικό θα τα καταφέρει, αλλά μετά από μια εβδομάδα και σε ό, τι αφορά τις περαιτέρω υποθέσεις του οργανισμού, τα πράγματα γίνονται αβέβαια», προσθέτει.

Την προηγούμενη εβδομάδα στην Ελλάδα, ο αρμόδιος του ΔΝΤ για θέματα που αφορούν τη χώρα, Poul Thomsen πραγματοποίησε συναντήσεις, από κοινού με απεσταλμένους της ΕΕ και της ΕΚΤ με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ωστόσο σύμφωνα με την άποψη ορισμένων, γράφει το άρθρο, η συνεργασία αυτή φαίνεται να παρουσιάζει ελλείψεις, καθώς «οι Έλληνες αξιωματούχοι τείνουν να θεωρούν το ΔΝΤ ως κατάσκοπο, που εξυπηρετεί τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον». Σύμφωνα με ορισμένους που σχολίασαν τις εν λόγω συναντήσεις, τις χαρακτηρίζουν «έντονες» και «με υψηλούς τόνους».

Από την άλλη πλευρά, σημειώνει το δημοσίευμα, η ελληνική κοινή γνώμη έχει αρχίσει να δυσφορεί με τη συνεργασία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου και του ΔΝΤ, μετά τη δημοσιοποίηση πληροφορίων ότι ο Παπανδρέου και ο Στρος-Καν είχαν ιδιωτικές συζητήσεις μήνες πριν την αίτηση χορήγησης των 110 δις ευρώ προς την Ελλάδα.

Ads

Ωστόσο, αρκετοί Έλληνες αναγνωρίζουν ότι επί του παρόντος, παρά το γεγονός ότι οι απαιτήσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι επώδυνες, η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή αναφέρει το άρθρο. Όσοι γνωρίζουν καλύτερα την εσωτερική λειτουργία του ΔΝΤ, δηλώνουν ότι ο κ. Στρος-Καν ήταν δημοσίως ο εκπρόσωπος του οργανισμού για την Ελλάδα, στην ουσία όμως, στο εσωτερικό του οργανισμού αρμόδιος ήταν ο John Lipsky, ο οποίος θα αναλάβει τώρα τη διοίκηση του ΔΝΤ.

«Οι Έλληνες χάνουν έναν σύμμαχο» εκτιμά από την πλευρά της γερμανική Hannoversche Allgemeine όπου επισημαίνεται η σιωπή που τήρησε χθες η ελληνική κυβέρνηση για την υπόθεση Στρος-Καν, σημειώνοντας πως οι κατηγορίες παραμένουν ασαφείς και πως κάθε κατηγορούμενος είναι αθώος μέχρις αποδείξεως του εναντίου. Ωστόσο, η εφημερίδα σημειώνει πως» στην Αθήνα γνωρίζουν ότι η πολιτική καριέρα του Στρος-Καν τελείωσε».

Και σε αυτό το δημοσίευμα γίνεται λόγος για την ένταση που προκλήθηκε στις αρχές του μήνα στις σχέσεις μεταξύ Γ. Παπανδρέου και Ντομινίκ Στρος-Καν μετά την προβολή των δηλώσεων του επικεφαλής του Δ.Ν.Τ. όπου έκανε λόγο για «υπόγειες» συνομιλίες με την ελληνική πλευρά πριν την αίτηση της Ελλάδας στο Ταμείο. Η εφημερίδα σημειώνει πως οι περισσότεροι Έλληνες ούτε καλή γνώμη για το ΔΝΤ έχουν ούτε βρίσκουν τον Στρος-Καν συμπαθητικό. Το Ταμείο θεωρείται ως εκείνος ο θεσμός, ο οποίος – ακόμη περισσότερο από την ΕΕ- ευθύνεται για τα μέτρα λιτότητας και υποδουλώνει τους Έλληνες. Ωστόσο, οι πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι θεωρούν δυσάρεστη την αποχώρηση Στρος-Καν.

Από την προγραμματισμένη συνάντηση του Στρος-Καν με τη Μέρκελ που ακυρώθηκε λόγω της σύλληψης του πρώτου, η Αθήνα ήλπιζε να λάβει βοήθεια για τις επικείμενες δύσκολες διαπραγματεύσεις σχετικά με ενδεχόμενη νέα δανειακή βοήθεια, η οποία θα συνδεθεί με νέους όρους. Αλλά και την άνοδο του επικεφαλής του ΔΝΤ στο αξίωμα του προέδρου της γαλλικής δημοκρατίας θα έβλεπε με ευχαρίστηση ο Έλληνας σοσιαλιστής Γιώργος Παπανδρέου, καταλήγει το δημοσίευμα.

Η Wall Street Journal από την πλευρά της σημειώνει σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα λέει πως η σύλληψη δεν αλλάζει τα σχέδια μεταρρύθμισης» ότι Έλληνες αξιωματούχοι παραδέχονται ότι εάν ο Strauss Kahn αποδειχθεί ένοχος, αυτό θα αποτελούσε ένα μέγιστο πλήγμα όσον αφορά την αναζήτηση από τη χώρα συμμάχων στην περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια. Υπενθυμίζεται επίσης ότι κατά την επίσκεψή του Στρος-Καν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο, ο επικεφαλής του ΔΝΤ είχε «επικρίνει δριμύτατα» τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες που καθυστέρησαν να αντιδράσουν στην κρίση χρέους, καθώς και ότι «έχει φιλικές σχέσεις και με τον Έλληνα πρωθυπουργό». Ο κ. Στρος-Καν στηρίζει τις ελληνικές προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις, αναφέρει το δημοσίευμα, καθώς και ότι ήταν κεντρικό πρόσωπο στη συμφωνία των 110 δισ. που κράτησε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία.

Η WSJ σημειώνει ότι η Ελλάδα «εξακολουθεί να ελπίζει ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει για περισσότερο χρόνο ώστε να αποπληρώσει τα δάνειά της», και τέλος παρατηρεί ότι εκτός κυβέρνησης (από ΜΜΕ και κοινωνικές ομάδες στην Ελλάδα) ο Στρος-Καν χαρακτηρίζεται στην Ελλάδα ως ο αρχιτέκτονας της σκληρής πολιτικής λιτότητας.

«Περιπλοκές στη σωτηρία της Ελλάδας δημιουργεί η υπόθεση Στρος-Καν» είναι άρθρο της De Morgen
η οποία υπογραμμίζει πως δεν θα μπορούσε να έλθει σε χειρότερη στιγμή για την Ελλάδα η σύλληψη του Στρος-Καν, καθώς η χώρα επείγεται να εξασφαλίσει επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια, για τη λήψη της οποίας είναι όμως αναγκαία η συγκατάθεση του ισχυρού άνδρα του ΔΝΤ. Επισημαίνεται ότι ακούγεται ευρέως ένα δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο θα δοθεί μια νέα βοήθεια ύψους 50 ή 60 δις ευρώ στην Ελλάδα. Προκειμένου να υλοποιηθεί το εν λόγω σενάριο, σύμφωνα με την εφημερίδα είναι απαραίτητη η συναίνεση του ΔΝΤ, το οποίο, όμως παραμένει για την ώρα ακέφαλο. Το νούμερο 2 του ΔΝΤ, ο Αμερικανός Λίπσκι, αφενός δεν διαθέτει το ειδικό βάρος που έχει ο Στρος-Καν και αφετέρου φέρεται έτοιμο να εγκαταλείψει το ΔΝΤ τον Αύγουστο, προσθέτει η εφημερίδα.

Η ισπανόφωνη El Mundo σημειώνει ότι η αλλαγή στην ηγεσία του ΔΝΤ θα αποτελέσει ένα χτύπημα κυρίως για την Ελλάδα καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε έναν ισχυρό σύμμαχο στο πρόσωπο του Στρος-Καν.

Η δε La Vanguardia σημειώνει ότι σύμφωνα με αναλυτές τα προγράμματα βοήθειας προς την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία θα βρεθούν στον αέρα καθώς εκτιμούν ότι μετά την αποχώρηση του Γάλλου οικονομολόγου η βοήθεια του Ταμείου προς τις ευρωπαϊκές χώρες θα τεθεί σε αμφισβήτηση.

Η Cinco Dias υπογραμμίζει ότι η σύλληψη Strauss Kahn περιπλέκει την σωτηρία της Ελλάδας και της Πορτογαλίας καθώς ο Γάλλος πολιτικός είχε έναν ρόλο κλειδί στο θέμα της Ελλάδα της οποίας ήταν ο κύριος υποστηρικτής από την πρώτη στιγμή, ενώ η Puplico χαρακτηρίζει τη σύλληψη Στρος-Καν ως την απώλεια του συμμάχου κλειδιού του ευρώ, ενώ προβάλλει δηλώσεις πηγών της ελληνικής κυβέρνησης που σημειώνουν ότι η σύλληψη θα καθυστερήσει την εξεύρεση λύσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Η ισπανική El Pais επισημαίνει ότι χωρίς τον Γάλλο αξιωματούχο είναι αβέβαιη η τόσο μεγάλη συμμετοχή του Ταμείου στα σχέδια σωτηρίας της Ελλάδας. Από την άλλη, η La Razon εκτιμά ότι η σύλληψη Στρος-Καν δεν θα επηρεάσει τα σχέδια σωτηρίας των ευρωπαϊκών χωρών καθώς σε ανάλυση της σημειώνει ότι το ΔΝΤ είναι ένας οργανισμός που δρα ανεξάρτητα προσώπων αλλά κινείται με βάση οικονομικούς και πολιτικούς όρους.

Για υπονόμευση των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κάνει λόγο η εφημερίδα Telegraph σχολιάζοντας τη σύλληψη του επικεφαλής του Δ.Ν.Τ. Στο ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η Ευρώπη έχασε έναν «σύμμαχο- κλειδί» στις «κρίσιμες διαπραγματεύσεις» για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, διατυπώνει την εκτίμηση ότι οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά τη Δευτέρα και προσθέτει ότι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η απουσία του δεν θα μπορούσε να έρθει σε πιο ευαίσθητη χρονική στιγμή, καθώς αυξάνεται συνεχώς η ανησυχία ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει τους στόχους του ΔΝΤ.

Οι Financial Times επισημαίνουν την αναστάτωση που προκάλεσε η σύλληψη του Ντομινίκ Στρος-Καν τόσο στις συνομιλίες για την ελληνική κρίση χρέους όσο και στις γαλλικές προεδρικές εκλογές: Οι προσωπικές του σχέσεις με τους ευρωπαίους ηγέτες και η ικανότητά του να προωθήσει τη στήριξη από την πλευρά του ΔΝΤ, τον κατέστησε μία κρίσιμη προσωπικότητα στο διακανονισμό του πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, ενώ «αξιωματούχος που εμπλέκεται στις συνομιλίες για την Ελλάδα» υπογραμμίζει ότι ο DSK απεδείχθη κατά τη διάρκεια της κρίσης ένας καλός διαχειριστής που εξασφάλισε τη στήριξη για όσα ο ίδιος πίστευε και παράλληλα τη συμφωνία και άλλων ανθρώπων.

Σε άλλο ρεπορτάζ της εφημερίδας εκτιμάται ότι μετά τη σύλληψη του Γάλλου πολιτικού, η Ελλάδα έχασε έναν σημαντικό πολιτικό σύμμαχο, και όπως υποστηρίζουν αναλυτές, «χάνονται οι λίγες ελπίδες της χώρας για ευνοϊκή μεταχείριση». Η Ελλάδα είχε επωφεληθεί από την «ευνοϊκή μεταχείριση» του Στρος-Καν σε περιπτώσεις όπως όταν δεχόταν ισχυρές πιέσεις από τη Γερμανία, ενώ σε εκείνον είχε στραφεί και ο κ. Παπανδρέου αμέσως μετά την εκλογή του στην εξουσία, αναφέρεται ενώ σημειώνεται πως οι σχέσεις τους είχαν αρχίσει να φθίνουν όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ακολούθησε τη συμβουλή του να βάλει ως προτεραιότητα την φορολογία των υψηλών εισοδημάτων και επέτρεψε στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων να μείνει στάσιμο.

Υπάρχει η έντονη πεποίθηση ότι με τον Στρος-Καν στο τιμόνι του ΔΝΤ, το Ταμείο δεν θα γυρνούσε την πλάτη του στην Ευρώπη, δηλώνει και ο Eswar Prasad του αμερικανικού Brookings Institution και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, ο οποίος προσθέτει ότι πολλές αναδυόμενες χώρες θεωρούν ότι ο DSK ευνόησε από τη θέση του στο ΔΝΤ τις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης.

«Υπόθεση DSK: Σεισμός για το ευρώ, το ΔΝΤ και την αριστερά» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της γαλλικής Le Monde, όπου σημειώνεται ότι η σύλληψη του επικεφαλής του ΔΝΤ, συνιστά ένα πραγματικό «κεραυνό εν αιθρία» τόσο για τη γαλλική πολιτική σκηνή όσο και για τη διεθνή χρηματοπιστωτική κοινότητα.

Ο Στρος-Καν χαρακτηρίζεται ως ένας σημαντικός παράγοντας για τα σχέδια στήριξης της ευρωζώνης και σημειώνεται ότι οι κατηγορίες σε βάρος του αποτελούν ένα νέο ισχυρό πλήγμα για την ευρωζώνη, η οποία εξακολουθεί να μην έχει ξεπεράσει την κρίση που αντιμετωπίζουν τους τελευταίους δεκαοχτώ μήνες, τα πιο αδύναμα μέλη της: η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Η σύλληψη του, επισημαίνει το ρεπορτάζ, δεν άργησε να προκαλέσει ήδη τις πρώτες συνέπειες σε ότι αφορά στη διαχείριση της κρίσης καθώς ματαιώθηκε η συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο ενώ δεν συμμετείχε ούτε στη συνάντηση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Εκτός αυτού, επισημαίνεται η χθεσινή πτώση του ευρώ.

Η εφημερίδα αναφέρει πως σχέση του Στρος-Καν με τον επίσης σοσιαλιστή Έλληνα πρωθυπουργό, διαδραμάτισε επίσης, αποφασιστικό ρόλο για τη χορήγηση στήριξης στην Ελλάδα, ενώ η παρέμβαση του επικεφαλής του ΔΝΤ συνέβαλε στο να καμφθούν οι αντιστάσεις που προέβαλε η Αγκέλα Μέρκελ στο σχέδιο στήριξης προς τη χώρα.

Έκτοτε, καταλήγει το ρεπορτάζ, το ΔΝΤ και ο κ. Στρος-Καν έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των αντιδράσεων της ελληνικής κοινής γνώμης κατά των μέτρων λιτότητας, ενώ λόγος γίνεται και για τις περιβόητες δηλώσεις του στο Canal+ περί υπόγειων συνεννοήσεων με τον Γ. Παπανδρέου λίγο πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας τον Οκτώβριο του 2009. «Η ειλικρίνεια αυτή φαίνεται να έχει ανοίξει μέτωπα στην Ελλάδα, καθώς τα λεγόμενά του δεν συμβαδίζουν με την κυβερνητική εκδοχή», σχολιάζεται.

Διαβάστε επίσης: