Παρακάμπτεται ένας σταθμός στο έργο του μετρό Θεσσαλονίκης εξαιτίας της … «ιεράς» παρέμβασης του μητροπολίτη Άνθιμου, ο οποίος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας επιχειρώντας να μπλοκάρει την απαλλοτρίωση έκτασης 900 τ.μ., παρ’ ότι η έκταση ανήκει πλέον στο Δημόσιο, όπου επρόκειτο να δημιουργηθεί ο σταθμός Παπάφη προς εξυπηρέτηση της Τούμπας και των γύρω περιοχών.

Ads

Με την ιδιότητα του προέδρου του Δ. Σ. του Παπάφειου Ιδρύματος Θεσσαλονίκης ο μητροπολίτης Άνθιμος προσέφυγε στο ΣτΕ ζητάει την ακύρωση τόσο της κοινής υπουργικής απόφασης περί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης όσο και της απόφασης του υπουργού Μεταφορών και Δικτύων για προσωρινή κατάληψη για τις εγκαταστάσεις του εργοταξίου του μετρό. Ως λόγο ο μητροπολίτης Άνθιμος επικαλείται τη μη επικύρωση από το υπουργείο της σχετικής σύμβασης μεταξύ της διοίκησης του Παπαφείου και της Αττικό Μετρό Α.Ε.

«Θεωρώ, αν μη τι άλλο, απαράδεκτο ο μητροπολίτης να συμπεριφέρεται ως μάνατζερ real estate company αντί να βάζει μπροστά το συμφέρον της πόλης. Κι ενώ θα περίμενε κανείς από ένα θρησκευτικό ηγέτη να προσπαθήσει να δώσει λύσεις και διεξόδους στις καθυστερήσεις, έρχεται να επιδεινώσει τα προβλήματα», είχε δηλώσει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Οικονομίδης.

Η εκκρεμότητα αυτή έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση μιας σειράς εργασιών για την κατασκευή σταθμού μέσου σταθερής τροχιάς και οι μετροπόντικες, λόγω της εμπλοκής με το Παπάφειο Ίδρυμα, παραμένουν ακίνητοι στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου από τις 10 Νοεμβρίου. «Προέχει το δημόσιο συμφέρον και το έργο. Ο σταθμός δεν προλαβαίνει να κατασκευασθεί κι αν ακόμη υπάρξει ανάκληση της προσφυγής. Θα επιβαρυνθούμε κόστος τής εκ των υστέρων κατασκευής του σταθμού εφ’ όσον όλα κυλήσουν κανονικά. Δεν έχουμε να πούμε τίποτε με τον σεβασμιότατο και μάλιστα για κάτι που δεν έχει και μάλιστα υπό το καθεστώς των αιφνίδιων προσφυγών στην πιο κρίσιμη καμπή του έργου», δήλωσε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιάννης Οικονομίδης.

Ads

Εάν το ΣτΕ γνωμοδοτήσει υπέρ του Παπάφειου, το μετρό της Θεσσαλονίκης θα αναγκαστεί εν τέλει να μειώσει τους σταθμούς του από 13 που είχε αρχικά προβλεφθεί σε 12. «Ας απολογηθεί τότε ο κ. Ανθιμος στους κατοίκους της Τούμπας, που θα μείνουν χωρίς κάλυψη», είπε με νόημα ο γ.γ. του υπουργείου, Γ. Οικονομίδης.

Οι δύο μετροπόντικες ξαναρχίζουν τις εργασίες τις προσεχείς εβδομάδες. Ο επόμενος σταθμός που είναι το Παπάφη, θα παρακαμφθεί και τα μηχανήματα θα σταματήσουν στην Ανάληψη, όπου προβλέπεται σταθμός, αλλά δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η κατασκευή του. Ακολούθως, θα λυθούν και θα μεταφερθούν στον τερματικό σταθμό της Ελβετίας απ’ όπου θα ξεκινήσουν να δουλεύουν με αντίθετη φορά, από το τέρμα προς το κέντρο, για να δοθεί ο χρόνος να κατασκευασθούν οι σταθμοί που μεσολαβούν.

Η προηγούμενη παρέμβαση Ανθίμου στην Θεσσαλονίκη ήταν πριν από 14 μήνες, όταν αποπειράθηκε να ανεγείρει εκκλησιαστική επιχείρηση στο Πανόραμα σε περιοχή αξίας, τουλάχιστον, 30 εκατ. ευρώ που είναι χαρακτηρισμένη δασική. Τότε, προσφυγές στη Δασική Υπηρεσία και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που εκδικάζονται αυτό τον μήνα, απέτρεψαν την μετατροπή της περιοχής υψηλού κάλλους σε ακόμα έναν όγκο μπετόν.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, Καθημερινή