«Έχουμε καθήκον όλες οι πολιτικές δυνάμεις να ακολουθήσουμε μια πολιτική που θα έχει διέξοδο» τόνισε μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ads

«Το κρίσιμο σήμερα δεν είναι τόσο να αντιπαρατεθούμε μεταξύ μας όσο να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε απέναντι σε μια γεωπολιτική απειλή από την πλευρά της Τουρκίας» επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει από την ΕΕ ουσιαστική στήριξη. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έρχονται για να μείνουν εδώ. Έρχονται για να περάσουν στην Ευρώπη».

Από τα βέλη του δεν ξέφυγαν οι Βρυξέλλες, καθώς σημείωσε: «Σήμερα έχουμε τη μονομερή ακύρωση της συμφωνίας από την πλευρά της Τουρκίας. Και η ΕΕ τι κάνει; Σφυράει κλέφτικα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση του 2015, επεσήμανε ότι τότε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έρχονταν στην Ελλάδα «από τα νησιά μας γιατί ήταν κλειστός ο Έβρος. Κλείσαμε τον Έβρο χωρίς τυμπανοκρουσίες και με αποτελεσματικότητα»

Ads

«Φαίνεται ότι στην κυβέρνηση δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν είμαι εγώ πρωθυπουργός», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με το σχόλιο της ΝΔ περί «εξαφάνισης» του πρώην πρωθυπουργού, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η κυβέρνηση χειρίζεται με αλαζονεία και το προσφυγικό.

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε «από τη στιγμή που υπάρχει μαζική απόπειρα εισροής στη χώρα κάθε κυβέρνηση θα έκανε» αυτό που έκανε η σημερινή. Ωστόσο ο Αλ.Τσίπρας επεσήμανε ότι «αυτοί οι άνθρωποι έρχονται για να ζήσουν στην Ευρώπη» και διαφώνησε με την κυβερνητική «επιλογή της αποτροπής, αν είναι να δημιουργούμε συνθήκες κολαστηρίου στα νησιά».

«Το 2015, 860.000 άνθρωποι πέρασαν από την Ελλάδα με προορισμό την Ευρώπη και η ΕΕ έκλεισε τα σύνορα θέλοντας να μετατρέψει τη χώρα σε “μαύρο κουτί, σε αποθήκη ψυχών”», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας ότι «διεκδίκησα να υπάρξει διέξοδος μέσα από την ευρωτουρκική συμφωνία και με μετεγκαταστάσεις».

Ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός ότι «τον περασμένο Ιούλιο ο κ. Χρυσοχοΐδης πήρε 80 συνοριοφύλακες και τους μετέφερε στα Εξάρχεια».

Αναφερόμενος στα «λάθη, τις αστοχίες και την έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης στο προσφυγικό», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι τους επτά μήνες που κυβερνά η ΝΔ «το προσφυγικό χειροτέρεψε. Αφήσαμε τη Μόρια με 5.600 ανθρώπους και ήταν η “ντροπή της Ευρώπης” και σήμερα έχει 25.000».

Ακόμη ο ίδιος έκανε λόγο για «οργανωμένη εργαλειοποίση του προσφυγικού από την πλευρά της Τουρκίας» προσθέτοντας ότι η γειτονική χώρα «αυξάνει την προκλητικότητά της, με το σκάφος Ουρούτς Ρέις στην ελληνική ΑΟΖ, με τουρκο-λυβική συμφωνία. Όλα αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσεις από την ΕΕ ουσιαστική στήριξη».

«Τι νόημα έχει η αναστολή της διαδικασίας του ασύλου για ένα μήνα, ενώ πριν νομοθετούσες για να το επιταχύνεις» είπε συνεχίζοντας την κριτική στην κυβερνητική πολιτική και πρόσθεσε: «Αν υπάρξει ένα σοβαρό σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών και μετεγκατάστασης των προσφύγων στην υπόλοιπη χώρα, εγώ θα είμαι εκεί».

«Η κυβέρνηση αφήνει να βουλιάζουν τα νησιά από πρόσφυγες για να μην στεναχωρήσει τους δημάρχους. Και τώρα μαθαίνω ότι στα νησιά ομάδες ακραίων δίπλα στην αστυνομία παίρνουν το νόμο στα χέρια τους» συνέχισε.

Χρειάζεται εθνική στρατηγική απέναντι σε έναν γεωπολιτικό κίνδυνο» συνέχισε ο ίδιος και επεσήμανε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν συγκαλεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ενώ λέει ότι έχουμε εισβολή. Είμαστε στα πρόθυρα εθνικής κρίσης».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «το κρίσιμο είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα. Έχουμε καθήκον να ακολουθήσουμε μια πολιτική με διέξοδο. Φοβάμαι ότι σήμερα βρισκόμαστε σε αδιέξοδο».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε ότι «το κλίμα που διαμορφώνεται στην ελληνική κοινωνία είναι ανησυχητικό ειδικά όταν βλέπεις στα νησιά τις εικόνες εμφυλίου σπαραγμού. Όταν βλέπεις ομάδες ακραίων να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους. Αυτές οι εικόνες δεν πρέπει να πολλαπλασιαστούν»