«Αν ο λαός ψηφίσει “ναι”… εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού, θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις, όπως ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι αυτής της χώρας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ενώ αντίθετα για το «όχι» τόνισε πως θα ισχυροποιήσει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας. Παράλληλα δήλωσε πως επιθυμεί να υπάρξει ένα Debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Σχετικά με τις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων πως το δημοψήφισμα είναι «ναί ή όχι» στην Ευρώπη, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες οι φωνές για αποδοχή του «ναι» θα ενταθούν, εκτιμώντας πως οι ευρωπαίοι δεν θέλουν να πετάξουν εκτός Ευρώπης την Ελλάδα, αλλά επιθυμούν να δώσουν τέλος στην ελπίδα. Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει «Plan B», τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επιλογή την έξοδο ή τη διάλυση της ευρωζώνης, έχει όμως και την ευθύνη για την επιβίωση ενός λαού. «Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την επιβίωση του ελληνικού λαού», είπε.

Ads

Σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια αλλαγή μέχρι την κάλπη, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως το τηλέφωνό του είναι πάντα ανοιχτό και πως οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στα δημοσιονομικά. «Αν υπάρξει μια πρόταση και η λύση δοθεί και στο και πέντε εμείς είμαστε ανοικτοί και θα τη δεχτούμε». «Ζητάμε από τους δανειστές να προσχωρήσουν στη λογική και τον ρεαλισμό», τόνισε. Σχετικά με τη μη πληρωμή στη δόση του ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά «ας μας δώσουν συμφωνία – και σήμερα το βράδυ- για να το πληρώσουμε». Ο πρωθυπουργός δεν αρνήθηκε ότι υπήρξε πρόταση προς την ελληνική πλευρά με συντελεστή ΦΠΑ 13% -από 23%- στα ξενοδοχεία, τόνισε όμως ότι «ο ελληνικός λαός καλείται να απαντήσει επί της ουσίας, όχι των λεπτομερειών». «Οι προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν προτάσεις ΔΝΤ, όχι ευρωπαϊκού κεκτημένου», δήλωσε.

Ολόκληρη η συνέντευξη

Σχετικά με όσα αναφέρονται περί αιφνιδιασμού των ευρωπαίων ηγετών με το δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως και στις Βρυξέλλες και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με Μέρκελ και Ολάντ, είπε ότι «η πρόταση που μας δίνεται δεν είναι βιώσιμη λύση, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί επιμένετε σε τέτοια μέτρα». «Η απάντηση ήταν “όχι εμείς, οι θεσμοί”. Τους είπα ότι θα πάω στην Αθήνα, θα συνεδριάσει το κυβερνητικό συμβούλιο και θα σας ενημερώσω. Πράγματι διέκοψα το κυβερνητικό συμβούλιο και πήρα τηλέφωνο. Η απάντηση που έλαβα δεν ήταν αρνητική» δήλωσε.

Για το δημοψήφισμα είπε πως στόχος είναι η συνέχιση της διαπραγμάτευσης. Όσο πιο δυνατή η απόρριψη της συμφωνίας, τόσο πιο ισχυρή η ελληνική θέση στη διαπραγμάτευση, δήλωσε, σημειώνοντας ότι το όχι κάνει ουσιαστικότερη τη διαπραγμάτευση. Όπως είπε εκτίμησή του είναι πως οι ευρωπαίοι δεν θέλουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζοντας πως το κόστος μιας ελληνικής χρεοκοπίας θα ήταν τεράστιο. «Δεν θέλουν την κατάρρευση της ευρωζώνης, θέλουν την κατάρρευση της ελπίδας. Το σχέδιο δεν είναι να βγάλουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ, αλλά να τελειώσουν την ελπίδα». «Απέναντι σε τελεσίγραφα ταπείνωσης και υποταγής, δεν μπορεί να απαντήσει ένας άνθρωπος καιμια κυβέρνηση, αλλά ένας λαός» , είπε και κάλεσε τον λαό να είναι ψύχραιμος απέναντι στις απειλές. Ξέρω, είπε, πως η κατάσταση δεν είναι ειδυλλιακή, αλλά ο ελληνικός λαός θα επιβιώσει.  Ο ελληνικός λαός, σημείωσε, έχει περάσει και χειρότερα και πιο δύσκολες στιγμές. Έχει επιβιώσει και θα επιβιώσει, πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι η δυσκολία που ζούμε είναι πρόσκαιρη.

Ads

«Θα επιλέξουμε κυρίαρχα ως λαός ποιο θα είναι το μέλλον μας. Προαπαιτείται ψυχραιμία, νηφαλιότητα, αποφασιστικότητα. Κάποιοι θέλουν να αποτρέψουν από το να αποφασίσει ο λαός», δήλωσε και πρόσθεσε πως στο τραπέζι παραμένουν «οι λογικές προτάσεις της κυβέρνησης» με τα οικονομικά βάρη να μην πέφτουν στους μισθωτούς, αλλά σε όσους μπορούν να τα σηκώσουν.  «Αυτούς τους πέντε μήνες κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν, μια πολύ ειλικρινή προσπάθεια. Στο τέλος της τελευταίας μέρας στις Βρυξέλλες έφτασα στη διαπίστωση ότι στόχος της άλλης πλευράς δεν ήταν να γεφυρωθούν οι διαφορές, αλλά να υιοθετήσουμε τις δικές τους απόψεις. Κάθε φορά που υιοθετούσαμε κάτι, πήγαιναν ακόμα παραπέρα. Κάναμε ότι μπορούσαμε για μια δίκαιη λύση» πρόσθεσε. 

«Η επιλογή να μη δοθεί παράταση ήταν για να κόψει η ΕΚΤ τη ρευστότητα και να οδηγηθούμε στην τραπεζική αργία και στα όρια στις αναλήψεις. Μπορεί να δούμε και άλλες παρεμβάσεις μέχρι την Κυριακή; Μπορεί» είπε ο κ. Τσίπρας. Όσο για το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες, είπε ότι θα ανοίξουν μόλις αποκατασταθεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ, αμέσως μόλις υπάρξει ένα ισχυρό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα και επιτευχθεί μια βιώσιμη συμφωνία.