Δεν είναι σοσιαλδημοκράτης ο Αλ. Τσίπρας, φωνάζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ εμφανώς εκνευρισμένα για την προσπάθεια των ευρωσοσιαλιστών να φέρουν κοντά τους τον πρωθυπουργό. Αλλά είναι σοσιαλδημοκράτης ο Φίτσο της Σλοβακίας με την ξενοφοβική ατζέντα και την αντιμουσουλμανική εξαλλοσύνη; Τυπικά είναι, αφού το κόμμα του μετέχει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που μετέχει στην ομάδα της ευρωπαϊκής αριστεράς.
Το πράγμα είναι έτσι κι αλλιώς μπερδεμένο, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι φιλοδοξούν να αποκτήσει κεντροαριστερό πρωθυπουργό η Ισπανία ώστε να αλλάξει ο συσχετισμός στο εσωτερικό της ευρωζώνης. Επενδύουν στον Αλ. Τσίπρα ότι θα μπορέσει να επηρέσει τους Podemos να στηρίξουν μια τέτοια κυβέρνηση και σε κάθε περίπτωση τον θέλουν κοντά τους γιατί είναι δημοφιλής στο εσωτερικό τους ακροατήριο ως συνεπής πολέμιος του δόγματος της λιτότητας.
«’Ελα Αλέξη»…
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε έντονα διαβήματα για να αποτρέψει την πρόσκληση του Αλ. Τσίπρα ως παρατηρητή στη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών ηγετών που πραγματοποιήθηκε πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Τα παράπονά της δεν βρήκαν ανταπόκριση και ο εκνευρισμός της αποτυπώθηκε στο e mail που εστάλη από την Χ. Τρικούπη στους δημοσιογράφους με έναν διάλογο ανάμεσα στην ίδια και τον Α. Τσίπρα λίγο πριν την οικογενειακή φωτογραφία.
-Έλα Αλέξη εδώ σε βάλαμε στην άκρη δεξιά.
-Μα εδώ στα Ακροδεξιά; Βέβαια από απέναντι φαίνεται ότι είμαι στα άκρα αριστερά.
-Εξαρτάται από ποια οπτική το βλέπει κανείς Αλέξη.
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπήκε καν στον κόπο να σχολιάσει αυτή την “ατυπη ενημέρωση” για τον “πραγματικό διάλογο” σύμφωνα με το e mail και αυτό είναι ενδεικτικό αδιαφορίας για την δυσφορία που προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ η στάση των ευρωσοσιαλιστών απέναντι στον Αλ. Τσίπρα.
Πιέσεις και σενάρια
Είναι σαφές ότι όλοι οι εταίροι θα ήθελαν μια κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ ή και το Ποτάμι μετά από απομάκρυνση ή έξοδο των ΑΝΕΛ. Τέτοιο θέμα δεν τίθεται αυτή τη στιγμή γιατί καμία πλευρά δεν το επιθυμεί.
Ωστόσο, η ξαφνική ενδοκυβερνητική κρίση μετά την κόντρα Καμμένου-Μουζάλα πυροδότησε εκ νέου σενάρια ανασύνθεσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Ισχύει ό,τι ίσχυε πάντα: Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι ΑΝΕΛ παραμένουν ο καταλληλότερος κυβερνητικός εταίρος, ενώ τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για το Ποτάμι ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ θα έφερνε διάσπαση.
Είναι ενδεικτικό ότι ο Χ. Θεοχάρης του Ποταμιού ακολούθησε γραμμή ΝΔ στο θέμα Μουζάλα, ο Α. Λοβέρδος του ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε πολύ πιο σκληρά από την Φ. Γεννηματά, ενώ ο Μακεδόνας Ευ. Βενιζέλος σιώπησε, κάτι που καθόλου δεν συνηθίζει.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >