Τεράστια οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα ΤΕΙ της χώρας, με την επιβίωση τους να είναι πλέον το ζητούμενο για τις διοικήσεις. Το ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο της διήμερης Συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ, η οποία ξεκινάει σήμερα, Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου, στην Πτολεμαϊδα.

Ads

«Αντέχουμε μέχρι τον Μάιο. Μετά δεν θα μπορέσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά, Λάζαρος Βρυζίδης, μιλώντας στην Ελευθεροτυπία, ενώ το απλήρωτο προσωπικό, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί, η παύση λειτουργιών και τα πρόστιμα για οφειλές σε εφορία και ΙΚΑ, αποτελούν καθημερινά προβλήματα.

Τα κονδύλια σχετικά με τις πληρωμές των συμβασιούχων, οι οποίοι αποτελούν έως και το 80% του επιστημονικού και εργαστηριακού προσωπικού, δεν έχουν ακόμη δοθεί στις διοικήσεις με εξαίρεση τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Πειραιά, τα οποία πήραν το 14% του σχετικού προϋπολογισμού, που αντιστοιχεί σε πληρωμές μέχρι το Νοέμβριο.

Στην Σύνοδο αναμένεται να συζητηθούν πέρα από τα οικονομικά προβλήματα, τα οποία προέκυψαν κυρίως τη μείωση της χρηματοδότησης κατά 33%, οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για το νέο μοντάλο διοίκησης, η παύση των ερευνών, η μη έγκριση των μεταπτυχιακών κ.α.

Ads