Την αντίδραση όλης της αντιπολίτευσης και την ανησυχία των τοπικών φορέων προκαλεί στη Θράκη, η επιμονή της «γαλάζιας» Περιφέρειας να «περάσει» από το Περιφερειακό Συμβούλιο σε συνθήκες πανδημίας και εικονικών συνεδριάσεων, την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για ένα αμφιλεγόμενο ενεργειακό έργο της ΤΕΡΝΑ ΑΕ. Πρόκειται για ένα ατμοηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ρεύματος με αεριοστρόβιλο και χρήση φυσικού αερίου  στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, η γνωμοδότηση για τον οποίο αποσύρθηκε στις 20 Μαρτίου μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά επανήλθε και πέρασε στις 30 Απριλίου. 

Ads

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Κώστας Κατσιμίγας, με επιστολή του ζητά την επανεισαγωγή του θέματος καθώς υπάρχουν πολλά κενά στις εισηγήσεις των υπηρεσιών, ανύπαρκτη διαβούλευση και δεν έχουν απαντηθεί από τους αρμόδιους και την εταιρία πολύ βασικές ανησυχίες και προβληματισμοί. Πρόκειται για ένα έργο, 650 μεγαβάτ δίπλα σε μια μεγάλη επίσης θερμοηλεκτρική μονάδα της ΔΕΗ σε μια ήδη επιβαρυμένη Βιομηχανική Περιοχή, οι εκπομπές του οποίου μπορεί να εξαντλούν ή να υπερβαίνουν το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο ρύπων της περιοχής από την καύση φυσικού αερίου αλλά και να επιβαρύνουν μια σειρά από γειτονικούς οικισμούς.

Όπως σημειώνει, μιλώντας στο tvxs.gr, ο κ. Κατσιμίγας, δεν αντιμετωπίζουν εκ των προτέρων εχθρικά την επένδυση αλλά με θετική διάθεση, όμως η έλλειψη στοιχειώδους επιστημονικής τεκμηρίωσης και η σπουδή να περάσουν οι περιβαλλοντικοί όροι με τις έκτακτες διαδικασίες της πανδημίας, δημιουργούν μεγάλο προβληματισμό. 

Η ΤΕΡΝΑ και οι σχέσεις με την κυβέρνηση

Σε πολιτικό επίπεδο βέβαια, η ΤΕΡΝΑ το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί στο στόχαστρο λόγω της σχέσης της συγγένειας του Προέδρου της Εταιρίας Μιχαήλ Γουρζή με τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, συζήτηση που εντάθηκε με την εργολαβία της γνωστής εταιρίας στις δομές του μεταναστευτικού. Όμως οι συμπτώσεις και οι σχέσεις που συνδέουν την ΤΕΡΝΑ με την κυβέρνηση είναι πολλές:  

Ads

Πιο αναλυτικά, ο Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ, που έχει πολύ ισχυρή παρουσία σε ενεργειακά έργα είναι πεθερός του Γιώργου Γεραπετρίτη, ενώ η κόρη του και σύζυγος του Υπουργού, Αλεξάνδρα Γουρζή, είναι νομικής σύμβουλος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. 

Αυτή δεν είναι η μόνη σύνδεση με την κυβέρνηση καθώς η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εμπλέκεται και στην περιβόητη επένδυση του Ελληνικού, μέσω της κοινοπραξίας με την Mohegan Entertainment. Η διαδικασία έχει καταγγελθεί επίσημα από την Hard Rock, τον διεθνή κολοσσό στο χώρο των καζίνο – ξενοδοχείων, ως «στημένη» από την ίδια την κυβέρνηση που επιδιώκει την προώθηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. 

Η «αποικία» του ΠΑΣΟΚ αναβιώνει στη ΝΔ

Αλλά και πιο πέρα: Ο  Γιώργος Γεραπετρίτης ως υπουργός, είναι μέλος της πανίσχυρης «πασοκικής συνιστώσας» της κυβέρνησης Μητσοτάκη και έχει περάσει από διάφορες θέσεις συμβούλου σε φορείς δημοσίου συμφέροντος τις προηγούμενες δεκαετίες. Επί κυβέρνησης Παπανδρέου ήταν και πάλι στο Μαξίμου ως σύμβουλος του τότε Πρωθυπουργού, περίοδος κατά την οποία κατηγορήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ για έμμισθες υπηρεσίες από τον ΟΠΑΠ, ενώ απαλλάχθηκε για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Siemens. 

Την ίδια περίοδο, Γενική Γραμματέας στο Υπουργείο Ενέργειας ήταν η Αλεξάνδρα Σδούκου, που επέστρεψε με την κυβέρνηση ΝΔ στην ίδια ακριβώς θέση. Μάλιστα, το σχετικό χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας ανασυστήνεται και επιστρέφει ως Υπουργός, όπως συζητείται ευρέως, ο …. αντίστοιχος υπουργός του ΓΑΠ, Γιώργος Μανιάτης!  

Πρόκειται για εντυπωσιακές συμπτώσεις που προκαλούν πολιτικά σχόλια σε έναν «στροβιλισμό» εταιρειών, συγγενειών, κυβερνητικών διασυνδέσεων, κρίσιμων χαρτοφυλακίων και έργων του δημοσίου. 

Η επίμαχη απόφαση για τους περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης ΤΕΡΝΑ στη Ροδόπη