Με δημόσιο μήνυμά του στον βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη, ο αδελφός της Χαράς Τζαναβάρα τον καλεί να συνεργαστούν για να λάμψει η αλήθεια αναφορικά με το θάνατο της δημοσιογράφου. 

Ads

«Σου προτείνω δημοσίως να συνεργασθούμε για να λάμψει η αλήθεια. Το δικαιούται όχι μόνον η αξία της Χαράς, αλλά και η χαροκαμένη μάνα μας που άντεξε και αντέχει. Ίσως εγώ να μην το αξίζω. Μπορεί, όμως, να προκύψουν ευρύτερης χρησιμότητας συμπεράσματα – προσωπικά είμαι σίγουρος», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Κώστας Τζαναβάρας στο μήνυμά του και σε άλλο σημείο προσθέτει: «Να βρούμε, λοιπόν, γιατί έφυγε η Χαρά. Να λάμψει η αλήθεια, όποια κι αν είναι. Κι αυτή η αλήθεια, με το καλό, να φωτίσει το τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας». 

Σημειώνεται ότι σήμερα ο Κρίτων Αρσένης έφερε στο φως νέα στοιχεία αναφορικά με τις συνθήκες θανάτου της δημοσιογράφου της Εφημερίδας των Συντακτών Χαράς Τζαναβάρα απαντώντας έτσι και στις επιθέσεις που δέχτηκε για το θέμα από διάφορες πλευρές. Όπως διευκρινίζει, η αρχική ανάρτησή του ήταν ακριβής αντιγραφή της έγγραφης μαρτυρίας προσώπου από τον στενό συγγενικό κύκλο της άτυχης δημοσιογράφου, ενώ οι πληροφορίες παρέχονται αυτολεξεί. Ο βουλευτής επισυνάπτει και το επίμαχο απόσπασμα από τον διάλογο που είχε με το συγκεκριμένο πρόσωπο του οικογενειακού περιβάλλοντος της Χαράς Τζαναβάρα.

Των τελευταίων αυτών εξελίξεων ακολουθεί και το μήνυμα του Κώστα Τζαναβάρα προς τον βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη. Ολόκληρο το δημόσιο μήνυμα: 

Ads

«Κρίτωνα,

Εμπιστεύομαι την πληροφορία από την κόρη μου ότι είχες την εκτίμηση της αδελφής μου Χαράς Τζαναβάρα. Γι’ αυτό σε θεωρώ φίλο και καλοπροαίρετο, και σου απευθύνομαι στον ενικό.

Πρώτα απ’ όλα, λοιπόν, θέλω να είσαι βέβαιος ότι η χθεσινή μου ανάρτηση στο Facebook, που προβλήθηκε ευρέως, ήταν εν αγνοία της γνωριμίας σου καν με τη Χαρά. Αν το ήξερα, θα είχα ψάξει αλλού για το – προφανές για εμένα – λάθος σου.

Σου προτείνω δημοσίως να συνεργασθούμε για να λάμψει η αλήθεια. Το δικαιούται όχι μόνον η αξία της Χαράς, αλλά και η χαροκαμένη μάνα μας που άντεξε και αντέχει. Ίσως εγώ να μην το αξίζω.

Μπορεί, όμως, να προκύψουν ευρύτερης χρησιμότητας συμπεράσματα – προσωπικά είμαι σίγουρος.

Να πάμε πρώτα στα γεγονότα, όπως τα ξέρω στην ευρύτητά τους.

Το ιατρικό της ιστορικό, το ξέρεις: μεταλλική βαλβίδα από το1992. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις, είναι το μυστικό της μακράς επιβίωσής της: Φιλαλήθης – δεν θυμάμαι το μικρό του.

Ήταν ο θεράπων ιατρός της, ονομαστός παθολόγος, στο ΥΓΕΙΑ το ’92.

Χρόνια τώρα, σε κάθε ευκαιρία την πίεζα να κρατήσει την επαφή, την τόσο ζωτική για την υγεία και τη ζωή της. Πάνω από 90χρονος πιά, την στήριξε το 15 που είχε σπάσει το πόδι της.

Δεν είναι μόνον άριστος γιατρός, και γνώστης του ιστορικού της, αλλά είχε την απόλυτη εμπιστοσύνη της ως άνθρωπος. Τη γιάτρευε με τον καλό του λόγο και μόνο.

Η πίεσή μου να τον συμβουλεύεται, σταμάτησε όταν μου μετέφερε ότι ο γιατρός της ζωής της επικαλέσθηκε ευγενικά την ηλικία του. Αλλά δεν τον αντικατέστησε με άλλον προσωπικό γιατρό.

Ο ένας βασικός λόγος, το οικονομικό. Στα ίσια: εγώ ευθύνομαι γι’ αυτό. Αλλά δεν είναι το θέμα μας γιατί πήρα τα βουνά – τουλάχιστον τώρα.

Αυτός ο γιατρός, όμως, δες ακριβώς γιατί της έλειψε.

Η αρχική ασθένεια, κάπου τέλη Φεβρουαρίου, ήταν φαρυγγίτιδα – ίσως κάτι παρόμοιο. Πήρε αντιβίωση, αλλά μερικές μέρες μετά, εμφάνισε πρήξιμο στο μάτι. Πήρε και δεύτερη αντιβίωση, πάντα από τους γιατρούς του ταμείου των δημοσιογράφων, και κυρίως τηλεφωνικά.

Αυτή η δεύτερη αντιβίωση, την έκανε να ξυπνήσει με το μάτι τούμπανο και κατακόκκινο. Πήρε νέα φάρμακα, και στις 6 Μαρτίου, που την είδα για τελευταία φορά, είχε σαφώς υποχωρήσει το πρήξιμο.

Βγήκαμε μαζί και την άφησα ευδιάθετη στην Alphabank της γειτονιάς της.

Κάποια στιγμή μετά, έκανε και διάρροια, και μετά ξυνίλα. Εκεί ήταν που της πρότεινα με sms να κάνει εισαγωγή σε νοσοκομείο. Να υπάρχει άμεση αντιμετώπιση του ντόμινο που έβλεπα.

Δεν το έκανε, φοβούμενη κυρίως τον κορωνοϊό.

Αποκλεισμένη πλήρως πιά, της πήγαιναν στην πόρτα φαγητό τα παιδιά μου. Ταυτόχρονα, βάραινε το κορμί της. Ζητούσε να συντομεύουν τα τηλεφωνήματα.

Την Παρασκευή 20.3, έκανε μικρό πυρετό. Όπως μου είπε, πήρε ένα DEPON και της έπεσε αμέσως. Το Σάββατο, που μιλήσαμε για τελευταία φορά, είχε καθαρή φωνή, καλή διάθεση, αλλά και πάλι ζήτησε να επιστρέψει στο κρεβάτι της.

Κρίτωνα,

Όλα αυτά, για οποιονδήποτε απλώς ψύχραιμο και λογικό, δεν έχουν τίποτα που να δικαιολογεί σκέψεις για κορωνοϊό. Ούτε καν υποψία.

Η αιτία θανάτου, για οποιονδήποτε απλώς καλό γιατρό, είναι έμφραγμα, ή κάτι σχετικό με το αίμα της και τη χρόνια αντιπηκτική αγωγή της.

Καταλαβαίνεις, όμως, ότι δεν θα μου ήταν και τόσο εύκολο να εκλάβω ως καλοπροαίρετη τη δημόσια ανάρτησή σου, με κραυγές περί κορωνοϊού και ανάλογες καταγγελίες. Τώρα, καταλαβαίνω τη συγκίνησή σου.

Ο Φιλαλήθης, συνοψίζω, δεν θα είχε κάνει το λάθος της δεύτερης αντιβίωσης. Σίγουρα, αν παρ’ ελπίδα το είχε κάνει, θα είχε τον ανδρισμό να σηκώσει μανίκια να το διορθώσει.

Δεν θα σε έκανε κι εσένα, αν θες, να ψάχνεις για κορωνοϊούς και τα συναφή.

Κρίτωνα,

Σε κοιτάζω κατάματα δημοσίως, και επικαλούμαι αφ’ ενός τη Χαρά κι αφ’ετέρου τη βουλευτική σου ιδιότητα.

Η αδερφή μου, με εκείνο το πηγαίο της ευθυκρισίας της, μου έχει από χρόνια πει «αδερφέ, εσύ είσαι για τις δύσκολες ασκήσεις». Θα είναι εξιλέωση να την δικαιώσω τουλάχιστον σε αυτό. Να λυθεί η δύσκολη άσκηση γιατί πέθανε.

Στην Επιστήμη, είναι μία βασική τεχνική να βγάζει κανείς ευρύτερης αξίας συμπεράσματα, ερευνώντας εξονυχιστικά μία και μόνη περίπτωση.

Ως βουλευτής, λοιπόν, έχεις την δυνατότητα να σπρώξεις διαδικασίες και επείγουσες έρευνες. Και είμαι βέβαιος ότι πρόθυμα θα σε συντρέψουν οι φίλοι μου βουλευτές Χρίστος Δήμας, Νίκος Ταγαράς και – κυρίως – ο Γιώργος Βαρεμένος. Που ήταν διαρκώς δίπλα της στο ΥΓΕΙΑ, αν και είχαν ήδη χωρίσει.

Να βρούμε, λοιπόν, γιατί έφυγε η Χαρά. Να λάμψει η αλήθεια, όποια κι αν είναι.

Κι αυτή η αλήθεια, με το καλό, να φωτίσει το τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Αλλά, αν μου επιτρέπεις, το απαραίτητο πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση από τον καθένα μας των δικών του λαθών.

24 Μαρτιόυ 2020

Φιλικά,

Κώστας Τζαναβάρας».