Ενώ δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι περιμένουν από το υπουργείο να δημοσιεύσει τις βάσεις των εξετάσεων, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, φέτος, περίπου 27.000 με 35.000 αναμένεται να μείνουν  εκτός σχολών, δηλαδή ο 1 στους 3. Ο αριθμός των απόφοιτων Λυκείου που θα αναζητήσει «λύση» σε ιδιωτικές σχολές αναμένεται να εκτοξευτεί.

Ads

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών για τις βάσεις, η μάχη φέτος, για τους 92.090 υποψηφίους που διεκδικούν 77.970 θέσεις σε πανεπιστήμια, αναμένεται να είναι πιο “σκληρή” από τις προηγούμενες χρονιές. Ως γνωστόν, περίπου 20.000 άνθρωποι δεν θα καταφέρουν να μπούν, όπως συνέβαινε κάθε χρονιά διότι δεν αρκούν οι θέσεις. Οπότε, περίπου ο 1 στους 5 δεν θα περνούσε τις πύλες μιας δημόσιας σχολής ούτως ή άλλως.

Ωστόσο, φέτος, από  τους εναπομείναντες 77.970, κάποιοι δεν θα καταφέρουν να μπούν ούτε αυτοί σε κάποια σχολή, διότι δεν θα έχουνε πιάσει την ελάχιστη βάση και αυτοί αναμένεται να είναι 10.000-15.000. Οπότε προσθέτοντας τους 20.000 με τους 10.000 με 15.000 που μένουν εκτός λόγος Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής βγαίνει ένα άθροισμα 30.000-35.000 που μένουν εκτός.

Μιλώντας στο Tvxs.gr ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ Βαγγέλης Μπουντουλούλης τονίζει πως «Αν πούμε μόνο ότι 35.000 μένουμε «έξω» είναι μισή αλήθεια, μισό ψέμα. Η αλήθεια είναι ότι πράγματι μένουνε περίπου 35.000 έξω, αλλά το ψέμα είναι ότι κάθε χρονιά μένανε έξω περίπου 15.000-20.000 διότι δεν χωρούσανε. Άρα αν θέλουμε να μιλήσουμε σωστά θα πούμε ότι κάθε χρονιά έμενε το 1/5 έξω ενώ φέτος θα μείνει το 1/3, άρα αυτή η διαφορά των δύο κλασμάτων είναι λόγω της φετινής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής».

Ads

Ποιοι θα δυσαρεστηθούν – Τα κολλέγια περιμένουν

Φέτος, μπορεί να υπάρχουν οι θέσεις σε σχολές ώστε να δεχτούν σπουδαστές, αλλά με το καινούργιο σύστημα δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν από σπουδαστές με χαμηλότερη βαθμολογία. Λόγω της ΕΒΕ θα δημιουργηθεί τεχνητή άνοδος σε εκατοντάδες σχολές με αποτέλεσμα να υπάρξουν χιλιάδες κενές θέσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρξουν πολλά  τμήματα κυρίως σε Περιφερειακά Πανεπιστήμια από αυτά που είχαν χαμηλή βάση εισαγωγής, που θα δουν άδεια έδρανα, καθώς όπως εκτιμάται θα υπάρξουν τμήματα που από 200 θέσεις δεν θα συμπληρωθούν οι 180.

Το πρόβλημα που εντοπίζει ο κ. Μπουντουλούλης είναι ότι η κυβέρνηση θα έχει κόψει παιδιά με 7 και 9 που θα μπορούσαν να σπουδάσουν σε μια σχολή. «Αυτοί δεν είναι εντελώς κακοί μαθητές, ο μαθητής που γράφει 9 δεν είναι κακός, αλλά είναι μέτριος. Με αυτόν τον τρόπο όμως η κυβέρνηση στέλνει τα παιδιά στα ιδιωτικά» υπογραμμίζει και προσθέτει: «Από την αρχή έφτιαξε έναν μηχανισμό που πετάει έξω τους κάτω του 8 στις βαθμολογίες». 

Πάντως αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ στο υπουργείο Παιδείας, όπως υπογραμμίζει ο κ. Μπουντουλούλης. «Φανταστείτε τρείς οικογένειες που έχουν από ένα παιδί που δίνει εξετάσεις. Το ένα παιδί είναι καλός μαθητής, το δεύτερο είναι μέτριος και το τρίτο κακός μαθητής. Η οικογένεια του κακού μαθητή θα πει πως ούτως ή άλλως δεν θα πέρναγε το παιδί μου, και τελείωσε. Η οικογένεια του καλού μαθητή γνωρίζει ότι το παιδί τους σίγουρα κάπου θα μπει. Η μεσαία οικογένεια, όμως, της οποίας το παιδί θα έχει γράψει περίπου μεταξύ 7 και 11, θα πληγεί, διότι με το παλιό το σύστημα πέρναγε και με το φετινό μένει απ΄ έξω. Σε αυτή την ομάδα θα γίνει το “μπαμ”. Αυτοί θα αναγκαστούν ή να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό της παρηγοριάς στο ΙΕΚ το δημόσιο, το άλλο το κομμάτι ή θα πάει στο εξωτερικό ή θα πάει σε ιδιωτικά κολλέγια» λέει ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ.

Τα πεδία

Κατά τους υπολογισμούς ειδικών αναμένεται άνοδος της βάσης εισαγωγής σε όλες τις υψηλόβαθμες σχολές ( Ιατρικές, Πολυτεχνικές, Οικονομίας, Πληροφορικής) εκτός από εκείνη της Νομικής, η οποία θα κινηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Μόνο το 1ο επιστημονικό πεδίο, δηλαδή εκείνο των ανθρωπιστικών σπουδών, ίσως έχει μία μικρή πτώση των βάσεων του, της τάξης των 50 με 130 μορίων, στα τμήματα της Ψυχολογίας και της Φιλοσοφικής. Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (θετικές σπουδές), αντίθετα, η άνοδος των βάσεων, δε φαίνεται να ξεπερνά τα 350 μόρια και αυτό αφορά κυρίως σχολές όπως οι πολυτεχνικές σχολές του ΕΜΠ, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

Επιπλέον, στο 3ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, δηλαδή των σπουδών υγείας και οικονομίας αντίστοιχα, τα άριστα γραπτά αυξήθηκαν σημαντικά και αυτό μάλλον θα «εκτοξεύσει» τις βάσεις στις περιζήτητες αλλά και τις χαμηλόβαθμες σχολές του συγκεκριμένου πεδίου. Για τις χαμηλόβαθμες σχολές, οι ειδικοί εκτιμούν πως πρόκειται να έχουμε άνοδο βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία.