23. 00 Νύχτα – εφιάλτης

Ads

Εξαιρετικά δύσκολη νύχτα αναμένεται για τις πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και τους πολίτης της Βόρειας Αττικής που έχουν πληγεί από τα τεράστια πύρινα μέτωπα που εξακολουθούν να είναι σε εξέλιξη και δεν φαίνεται να μπορούν να ελεγχθούν σύντομα.  

Τα μέτωπα που απασχολούν κυρίως τους επιτελείς της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής είναι τρία.  

Πρώτο η μεγάλη αναζωπύρωση που έγινε το απόγευμα στη Βαρυμπόμπη και κατευθύνεται προς τα πρώτα σπίτια των Θρακομακεδόνων, οι οποίοι εκκενώθηκαν νωρίτερα, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν απειλητικά την περιοχή.  

Ads

Για τον ίδιο λόγο πριν από λίγο εκκενώθηκε προληπτικά το προαναχωρισιακό κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα. Η αστυνομία σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μετέφερε με λεωφορεία για λόγους ασφαλείας τους αλλοδαπούς που κρατούνταν στο κέντρο σε άλλες δομές της Αττικής.  

Το δεύτερο μέτωπο που έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις είναι αυτό που μαίνεται από τη νύχτα στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου. Οι φλόγες είναι μέσα στους οικισμούς Πευκόφυτο και Ποντίων, όπου έχουν κάψει σπίτια και φτάνουν στις παρυφές της Σταμάτας, ενώ από την άλλη πλευρά καίνε περιμετρικά τη λίμνη Μαραθώνα και κατευθύνονται προς Καλέτζι. Ταυτόχρονα υπάρχουν αρκετές ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις προς το Καπανδρίτι και το Πολυδένδρι.  

Σε πλήρη εξέλιξη κυρίως με ενεργές εστίες σε όλη την έκτασή του είναι το τρίτο μέτωπο στις Αφίδνες που φτάνει μέχρι την Ιπποκράτειο Πολιτεία.  

Μεγάλη ανησυχία όμως, προκαλεί στην ηγεσία της Πυροσβεστικής και η τελευταία πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα πάνω από το νεκροταφείο των Άνω Λιοσίων, η φωτιά που ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση καίει αυτή την ώρα δασική περιοχή στη βουνοκορφή του Ποικίλου όρους και απειλεί να κατέβει προς την Πετρούπολη.

20:24 Εκτός ελέγχου τα μέτωπα

Tο μέτωπο που ξεκίνησε πάνω από το αεροδρόμιο του Τατοΐου κατευθύνεται προς τους Θρακομακεδόνες και το Ολυμπιακό χωριό. Απελπιστική είναι η κατάσταση και στο μέτωπο του Αγίου Στεφάνου όπου η φωτιά έχει μπει στο Πευκόφυτο και τον οικισμό Ποντίων φτάνοντας μέχρι τις παρυφές της Σταμάτας.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι και το μέτωπο των Αφιδνών, ενώ εστίες υπάρχουν ακόμη και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα στα Άνω Λιόσια και σύμφωνα με την Πυροσβεστική κινείται προς την Πετρούπολη καθώς στην περιοχή έχουν αρχίσει να πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή ωστόσο γίνεται μάχη να ελεγχθεί η πυρκαγιά πριν νυχτώσει.

Υπό έλεγχο είναι η πυρκαγιά στο Σούνιο.

image

19:39 Εντολή εκκένωσης και για Θρακομακεδόνες

Δόθηκε εντολή εκκένωσης μέσω του «112» και για τους Θρακομακεδόνες προς Αχαρνές. 

19:00 Αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη 

Μεγάλη αναζωπύρωση και στη Βαρυμπόμπη η οποία εκκενώνεται με νέο μήνυμα του 112. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στη Βαρυμπόμπη εκκενώστε τώρα προς Θρακομακεδόνες, Αχαρνές για λόγους ασφαλείας». Η αναζωπύρωση σύμφωνα με την Πυροσβεστική είναι πάνω από το αεροδρόμιο του Τατοΐου και καταβάλλονται προσπάθειες να μην πάρει μεγάλη έκταση η πυρκαγιά.

Σε εξέλιξη είναι επίσης και η πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από λίγο στα Άνω Λιόσια η οποία καίει χαμηλή βλάστηση αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική έχει φτάσει κοντά στις παρυφές του Ποικίλου Όρους.

18:20 Στις παρυφές της Σταμάτας η φωτιά

Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 για εκκένωση των οικισμών Ροδόπολης και Σταμάτας.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το μέτωπο της πυρκαγιάς προς τον Άγιο Στέφανο το οποίο έχει εξαπλωθεί νότια και αφού καίει μέσα στον οικισμό Πευκόφυτο έχει φτάσει στις παρυφές της Σταμάτας σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι επίσης τα μέτωπα της πυρκαγιάς στις Αφίδνες, όπου η φωτιά είναι μέσα στα σπίτια όπως επίσης και προς την πλευρά του Κρυονερίου και της Ιπποκρατείου Πολιτείας.

Σε εξέλιξη είναι επίσης και η πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από λίγο στα Άνω Λόσια η οποία καίει χαμηλή βλάστηση αλλά σύμφωνα με την Πυροσβευστική έχει φτάσει κοντά στις παρυφές του Ποικίλου Όρους.

17:40 Η φωτιά καίει ό,τι βρίσκει στο Πευκόφυτο και στον Άγιο Στέφανο

Πανικόβλητοι τρέχουν κάτοικοι και εθελοντές να απομακρυνθούν. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τον  Ε.ΔΑΣ.Α. – Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής, η φωτιά μπήκε ήδη στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας από Κατσιμίδι και Αγιο Μερκούριο. Καίγεται ο Εθνικός Δρυμός πλέον και στο σημείο υπάρχουν  μόνο δυο οχήματα εθελοντών του ΕΔΑΣΑ.

image

image

17:30 Φωτιά στο Σούνιο

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε πριν από λίγη ώρα στο Σούνιο. Σύμφωνα με την πυροσβεστική η πυρκαγιά καίει χαμηλή βλάστηση βορειοανατολικά μεγάλου ξενοδοχείου χωρίς να απειλεί τις εγκαταστάσεις ή κατοικημένη περιοχή. 

15:00 Καίγεται το κρυονέρι

Τραγικές οι εικόνες από το Κρυονέρι Αττικής, όπου η φωτιά έχει μπει μέσα στο χωριό και κατακαίει σπίτια και επιχειρήσεις.

Συνεχίζονται οι εκρήξεις, πιθανότατα σε πυλώνες ή μετασχηματιστές της ΔΕΗ, ενώ ο αντιδήμαρχος της περιοχής συνεχίζει τις εκκλήσεις για εναέρια μέσα.

14:20

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Λίμνης Μαραθώνα και Καλέτζι Αττικής να εκκενώσουν τώρα προς Γραμματικό.

13:50

Για μεγάλο μέτωπο από την πλευρά της Μαλακάσας αλλά και από το Κρυονέρι έκανε λόγο, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα πριν τη Μαλακάσα. Είμαστε εδώ, επιχειρούμε, έχει εργοστάσιο με γκαζάκια και χρώματα και πριν λίγο ακούγονταν εκρήξεις», τόνισε ο κ. Κόκκαλης και πρόσθεσε: «Υπάρχει μεγάλο μέτωπο από την πλευρά της Μαλακάσας και το Κρυονέρι, έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι και είναι δύσκολη η κατάσταση. Η φωτιά έχει περάσει την εθνική και κατευθύνεται προς Πολυδένδρι-Καπανδρίτι αλλά από τη δεξιά πλευρά τους».

09: 30

Τεράστιες εκτάσεις και σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες τη νύχτα που πέρασε στην Αττική, ενώ η πυρκαγιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο με χιλιάδες πολίτες να έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους σε δεκάδες οικισμούς και τις φλόγες να έχουν περάσει την εθνική οδό. 

450 πυροσβέστες επιχειρούν στην Αττική. Η ελπίδα των κατοίκων στρέφεται στα λίγα εναέρια μέσα, ενώ σύμφωνα με τις Αρχές βοήθεια αναμένεται από σήμερα και από ευρωπαϊκες χώρες.

Οι εικόνες από τις πύρινες ζώνες χιλιομέτρων που καταπίνουν τα πάντα στο πέρασμά τους είναι συγκλονιστικές. Η φωτιά κατακαίει παρθένο δάσος όπου δεν μπορούν να προσεγγίσουν επίγειες δυνάμεις, με την πρόγνωση για ισχυρούς ανέμους 7 και 8 μποφόρ να προκαλεί μεγάλη ανησυχία για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

Η φωτιά μπήκε σε Κρυονέρι, Δροσοπηγή, Ιπποκράτειο Πολιτεία, πέρασε από την απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, με αποτέλεσμα να τεθούν στο επίκεντρο αρκετές ακόμη περιοχές, όπως οι Αφίδνες, ο Άγιος Στέφανος, ο Διόνυσος, το Πολυδένδρι, το Καπανδρίτη, το Πευκόφυτο κ.α.

Το πύρινο μέτωπο κινείται προς Μαραθώνα.  Δάση, ζώα, σπίτια έχουν παραδοδεί στις φλόγες.

Πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει τον ουρανό και η ατμόσφαιρα στην Αττική είναι αποπνικτική.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αφιδνών Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος που έδωσε την εικόνα της κατάστασης στην ΕΡΤ οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι ανεπαρκείς, δεν συνδράμουν εναέρια μέσα, παρά μόνο ένα ελικόπτερο, ενώ οι πυροσβέστες και οι εθελοντές είναι εξαντλημένοι.

Έκκληση βοήθειας και αντιδράσεις 

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιώργος Γιασημάκης, μίλησε τις πρώτες πρωινές ώρες χαρακτηρίζοντας «πολύ δύσκολη» τη κατάσταση που επικρατεί στις Αφίδνες. «Η φωτιά είναι περιμετρικά και έχει αρχίσει και καίει δίπλα ακριβώς στα σπίτια του χωριού. Στο σημείο επικρατεί ένα ελαφρύ αεράκι. Η φωτιά κατευθύνεται από το Πέτσουλι προς τη Πάρνηθα», είπε ο Δήμαρχος μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Ωστόσο, ο αέρας αλλάζει πορεία συνεχώς.

«Παρακαλάμε να μη ξεκινήσει ο άνεμος πριν πετάξουν τα εναέρια μέσα. Έχουν καεί στη περιοχή πολλά σπίτια. Όλη νύχτα οι δυνάμεις του Δήμου, οι πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν μάχη. Δεν έχει φύγει κανείς για να κρατήσουμε τη φωτιά σε χαμηλά επίπεδα», είπε.

Ο Ηρακλής Χιώτης, πρόεδρος κοινότητας Κρυονερίου, δήλωσε στο Open πως «δεν έγινε δουλειά από νωρίς με εναέρια μέσα. Υπάρχουν επίγειες τώρα, αλλά τι να το κάνεις αν μπουν οι φλόγες στα σπίτια. Το δάσος καταστράφηκε ολοσχερώς όλο. Δεν θα μείνει τίποτα». Σύμφωνα με τον ίδιο, ήρθαν κάποια ελικόπτερα κάποια στιγμή την Πέμπτη αλλά πρόσθετε: «Τι να κάνουν 1-2. Η εστία είναι μεγάλη (…) Το πρωί θα δείτε ένα μαύρο. Έχει καεί όλο κτήμα Τατοϊου. Αν κάποιο το βλέπουν λογικό. Έχει καταστραφεί ο πνεύμονας της Αθήνας»

Νωρίτερα, κάτοικος Αφιδνών κατήγγειλε μιλώντας στο Open ότι στο μέτωπο δεν υπήρχαν για ώρες επίγειες δυνάμεις, παρ’ ότι υπάρχει ασφαλτόδρομος και πυροσβεστικοί κρουνοί. «Δεν έχουμε καμία βοήθεια. πώς να φύγουμε; Μας ρώτησαν πώς τα φτιάξαμε; Αν δεν έρθουν πυροσβεστικά θα καούμε σαν τα ποντίκια. Θα καούμε ζωντανοί κυριολεκτικά. Από το μεσημέρι έχουμε ειδοποιηθεί. Πού να πάμε; Θα προσπαθήσουμε μόνοι μας εφόσον η πολιτεία δεν στέλνει οχήματα».

«Τρεις ώρες δεν υπάρχει ούτε ένα πυροσβεστικό. Έχουν φέρει χίλιους αστυνομικούς, που δεν κάνουν τιποτα. Πυροσβέστες χρειάζομαι» δήλωσε οργισμένος ο πρόεδρος της κοινότητας Αφιδνών. «Μια λέξη τα περιγράφει όλα, κόλαση» είπε.

image

image

image

image

image