Για μια ακόμη φορά έλαβαν χώρα σοβαρά επεισόδια στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στην Λέσβο, όπου οι άγριες συγκρούσεις, οι οποίες συνοδεύθηκαν από εμπρησμούς σκηνών και καταστροφές υποδομής, έστειλαν στο νοσοκομείο 15 ανθρώπους.

Ads

Σύμφωνα με το lesvosnews.net, στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης μεταφέρθηκαν περίπου 15 άτομα, δυο εκ των οποίων έχουν τραυματιστεί από μαχαίρι, με τον έναν εκ των δύο να νοσηλεύεται στη χειρουργική κλινική άσχημα μαχαιρωμένος στο στήθος.

Δεκάδες επίσης τραυματισμένων κυρίως από πέτρες στη διάρκεια πετροπόλεμων που μαίνονταν μέσα στον καταυλισμό έλαβαν τις πρώτες βοήθειες από εθελοντικές ομάδες στον καταυλισμό.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση του Κέντρου υποδοχής και Ταυτοποίησης  προσφύγων, τα επεισόδια δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην προοπτική της τοποθέτησης των νέων οικίσκων και άρα της αντιμετώπισης των εκτάκτων αναγκών στέγασης που έχουν δημιουργηθεί στον καταυλισμό. Όπως έγινε γνωστό κατά τα επεισόδια καταστράφηκαν τοίχοι αντιστήριξης καθώς και άλλες υποδομές του κέντρου. Η ανακατασκευή των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την πραγματοποίηση των έργων για την τοποθέτηση των οικίσκων.

Ads

Από τις 10 το βράδυ της Τρίτης ξέσπασαν άγριες συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες μεταναστών και προσφύγων. Αφορμή των συγκρούσεων αποτέλεσε για μια ακόμα φορά η χρήση τουαλετών και μπάνιων, αν και η αιτία βρίσκεται στην γνωστή αντίληψη των Ιρακινών και Αφγανών ότι οι Σύριοι, απολαμβάνουν καλύτερης αντιμετώπισης από τις υπηρεσίες ασύλου.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται αστυνομικές πηγές, «λάδι» στην «φωτιά» ρίχνει και η ανεξέλεγκτη διάθεση αλκοόλ κακής ποιότητας σε μεγάλες ποσότητες μέσα στον καταυλισμό. Το αλκοόλ αυτό διατίθεται τόσο από Έλληνες ιδιοκτήτες κάποιων καντινών γύρω από τον καταυλισμό, όσο και από τους ίδιους τους μετανάστες που το προμηθεύονται από τη Μυτιλήνη και το πουλάνε μέσα στον καταυλισμό.

Στις ολονύκτιες συγκρούσεις συμμετείχαν και Αφρικανοί στον τομέα των οποίων ξέσπασαν και φωτιές σε κάδους απορριμμάτων αλλά και σε σωρούς απορριμμάτων, κυρίως με εύφλεκτα υλικά, που υπάρχουν παντού σε όλο τον καταυλισμό. Σύμφωνα με τις Αστυνομικές αρχές κάηκαν και περίπου 10 σκηνές στις οποίες διέμεναν άνδρες που συμμετείχαν στις συγκρούσεις.

Τα επεισόδια έλαβαν τέλος κατά τις 4 το πρωί μετά από συνεχείς επεμβάσεις ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών. Κατά τις επιχειρήσεις έγιναν προσαγωγές από τις οποίες προέκυψαν δυο συλλήψεις.