Πορτρέτο του Γιάνη Βαρουφάκη φιλοτεχνεί η αμερικανική εφημερίδα New York Times, φιλοξενώντας μια ιδιαίτερα μακροσκελή συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.

Ads

Στη συνέντευξη, η δημοσιογράφος Σούζαν Χάνσεν εστιάζει σε δύο καίρια σημεία: καταρχάς στην απάντηση του Γ. Βαρουφάκη στο ερώτημα εάν ανησυχεί για την ελληνική οικονομία. Γράφει χαρακτηριστικά η Χάνσεν: «Τον ρώτησα για αυτό το βραχυπρόθεσμο κόστος. Ανησυχεί για την ελληνική οικονομία σήμερα;» Κι εκείνος απάντησε: «Είμαι τρομοκρατημένος. Τρομοκρατημένος και εμβρόντητος».

Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με τα όσα συνέβησαν στη σύνοδο του Eurogroup στη Ρίγα της Λεττονίας τον Απρίλιο. Ο Γιάνης Βαρουφάκης διαψεύδει κατηγορηματικά στη δημοσιογράφο τα όσα επικριτικά έγραφε πληθώρα διεθνών ΜΜΕ και απέδιδε ακόμη και σε Ευρωπαίους ομολόγους του ως προς το πρόσωπό του.

«Μοιάζει σαν να επρόκειτο για διαρροές εκ των έσω που ήταν αποκομμένες από αυτό που πραγματικά συνέβη. Όλες αυτές οι αναφορές, ότι κακοποιήθηκα λεκτικά, ότι με αποκάλεσαν με χαρακτηρισμούς, ότι με είπαν χασομέρη και όλα αυτά: Επιτρέψτε μου να σας πως ότι τα αρνούμαι όλα αυτά με κάθε ίνα του σώματός μου». Και σε αυτό το σημείο η εφημερίδα αποδίδει στον Βαρουφάκη το ότι μαγνητοσκόπησε την επίμαχη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ads

Για την ακρίβεια, η εφημερίδα γράφει μέσα σε παρένθεση: (Ο Βαρουφάκης λέει ότι μαγνητοσκόπησε τη συνεδρίαση, αλλά δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει το βίντεο για λόγους που άπτονται των κανόνων εμπιστευτικότητας).