Ρεπορτάζ για τις αγορές χωρίς μεσάζοντες στην Ελλάδα φιλοξενείται στις σελίδες της αμερικανικής εφημερίδας New York Times. Το άρθρο αναφέρει πως μετά την συρρίκνωση της οικονομίας λόγω των δημοσιονομικών μέτρων των μνημονίων, πολλοί είναι αυτοί που στράφηκαν σε εναλλακτικές μορφές εμπορίου προκειμένου να επιβιώσουν. Επιβραδυντικός παράγοντας στις εξελίξεις, επισημαίνεται, παραμένει η διαφθορά.

Ads

 
«Η λύση αυτή δεν είναι μακροπρόθεσμη, και ο αριθμός των υποστηρικτών της είναι μικρός για να αλλάξει τα δεδομένα της οικονομίας. Παρόλα αυτά, αντιπροσωπεύουν μια προσπάθεια από τα κάτω ώστε να αντιμετωπιστεί μια οικονομική κρίση, που πλησιέστερες αναφορές βρίσκει στην μεταπολεμική περίοδο», σχολιάζει το ρεπορτάζ.
 
«Βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας τρομερής κρίσης και απλά αναζητούμε λύσεις», δήλωσε στην εφημερίδα, ο Ηλίας Τσολακίδης, ο επικεφαλής του κινήματος χωρίς μεσάζοντες στην βόρεια Ελλάδα. «Δεν έχουμε το μαγικό ραβδί. Δεν είμαστε ούτε κομμουνιστές ούτε καπιταλιστές. Απλά προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να επιβιώσουν», πρόσθεσε.
 
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Ομάδα Εθελοντικής Δράσης, την οποία εκπροσωπεί ο Ηλίας Τσολακίδης, έχει δημιουργήσει μια παράλληλη «κοινωνική» οικονομία, η οποία ξεκίνησε με το «κίνημα της πατάτας» και εξελίχθηκε σε ένα δίκτυο αγροτών που πουλούν τα προϊόντα κατευθείαν στον καταναλωτή. Εκτός από αυτή την δράση όμως, η Ομάδα έχει ιδρύσει και μια δωρεάν υγειονομική κλινική, που στελεχώνεται από εθελοντές γιατρούς και είναι εξοπλισμένη με φάρμακα που έχουν δωρίσει πολίτες.
 

Διαβάστε επίσης: Farmers Republic: Το πρώτο σουπερ-μάρκετ χωρίς μεσάζοντες

Τουλάχιστον στην αρχή, το μοτίβο της έλλειψης μεσαζόντων δεν αντιμετωπίστηκε από όλους τους αγρότες με θετικό βλέμμα. Στην πορεία, όμως, πολλοί διαπίστωσαν ότι ήταν ο μοναδικός δρόμος για εκείνους.
 
«Ο στόχος δεν είναι να διαλύσουμε το παλιό σύστημα, αλλά να το επιβραδύνουμε και να το αλλάξουμε», δήλωσε στην εφημερίδα ο Χρήστος Καλαϊτζής αγρότης από την περιοχή του Ολύμπου. «Μπορεί να είναι ρομαντική η άποψη αυτή αλλά γιατί να πουλήσω σε μεγάλες επιχειρήσεις όταν μου δίνουν ακάλυπτες επιταγές;»
 
Για την Φιόρη Ζαφειροπούλου, μια ειδικό σε ζητήματα ανάμιξης κοινωνικών και επιχειρηματικών στόχων οι αγορές χωρίς μεσάζοντες αποτελούν «κάτι το εντελώς καινούριο για την Ελλάδα». Η πρόοδος όμως, κατά την ίδια, καθυστερεί καθώς υπάρχει και το πρόβλημα που ακούει στο όνομα «διαφθορά». «Πρόκειται για έναν ολόκληρο πολιτισμό που στρέφεται γύρω από τις “χάρες” από το κράτος και το λάδωμα», πρόσθεσε. 
 
Όπως γράφει το ρεπορτάζ, πολλοί είναι οι επιχειρηματίες που έφτασαν στο χείλος του γκρεμού κατά την κρίση. Περίμεναν ότι και οι αγορές χωρίς μεσάζοντες θα είναι διεφθαρμένες και θα ζητούν συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι». Όχι μόνο διαψεύστηκαν αλλά υπάρχουν και παραδείγματα που κατάφεραν να αντιστρέψουν την κατάσταση στην οποία είχαν βρεθεί.
 
Ο Σάββας Μαυρομάτης, παραγωγός απορρυπαντικών αντιμετώπιζε σκεπτικά τις αγορές χωρίς μεσάζοντες. Έχοντας επενδύσει περίπου 800.000 ευρώ για την αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής του, βρέθηκε στο κενό όταν δεν πήρε την επιδότηση από τα κοινοτικά κονδύλια και οι επιταγές των μεγάλων αλυσίδων ήταν ακάλυπτες. Πλέον έχει τακτικά πάγκο στις αγορές αυτές. «Είναι η πρώτη φορά που βρέθηκα με ρευστό μετά την κρίση. Αγόρασα και καινούριο φορτηγό για την καλύτερη διανομή των προϊόντων ενώ πλέον παράγω και χαρτί υγείας», δηλώνει. 

Ads