Την ανάγκη η Ευρώπη να υιοθετήσει την πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και να προχωρήσει άμεσα σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους περιγράφει στο κύριο άρθρο της σήμερα Τρίτη η αμερικανική εφημερίδα New York Times, επισημαίνοντας ότι «το Ταμείο ορθώς δεν συμμετέχει στη νέα δανειακή συμφωνία» και επικρίνοντας την οικονομική πολιτική του Βερολίνου.

Ads

Το άρθρο της εφημερίδας φέρει τίτλο «Ευρώπη, άκου το ΔΝΤ και αναδιάρθρωσε το ελληνικό χρέος».

Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής:

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει το σωστό, μη συμμετέχοντας σε μια ιδιαίτερα προβληματική δανειακή συμφωνία, την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαπραγματεύτηκαν με την Ελλάδα.

Ads

Επί σειρά ετών, οι λανθασμένες οικονομικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τη Γερμανία και τους άλλους δανειστές βοήθησαν στο να εξωθηθεί περαιτέρω η Ελλάδα στην ύφεση, άφησαν περίπου το 1/4 των εργαζομένων της χωρίς δουλειά και τη φόρτωσαν με ένα χρέος που δεν μπορεί να αποπληρώσει.

Η πλέον πρόσφατη ευρωπαϊκή προσπάθεια να παράσχει οικονομική στήριξη στην Ελλάδα αναμένεται να δυσχεράνει περαιτέρω την κατάσταση, καθώς προβλέπεται περικοπή των δημοσίων δαπανών και αύξηση των φόρων, τη στιγμή που το δημόσιο χρέος της χώρας στο 200% του ΑΕΠ, από το 170% που είναι αυτή τη στιγμή.

Το ΔΝΤ, το οποίο συμμετείχε με τις ευρωπαϊκές χώρες στα πρώτα δύο προγράμματα για την Ελλάδα, λέει πως δεν μπορεί να δανείσει περισσότερα χρήματα, επειδή το χρέος της χώρας έχει καταστεί μη εξυπηρετήσιμο.

Σε δήλωσή της την Παρασκευή, η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι οι δανειστές της Ελλάδας έπρεπε να παράσχουν «σημαντική ελάφρυνση χρέους» στη χώρα. Τον περασμένο μήνα, το Ταμείο είχε αναφέρει ότι οι πιστωτές έπρεπε είτε να κουρέψουν το ποσό των χρημάτων που η Ελλάδα χρωστά, είτε να επεκτείνουν την ωριμότητα του χρέους αυτού κατά τουλάχιστον 30 χρόνια.

Αυτή είναι μια θέση του ΔΝΤ, πολύ δυσκολότερη από οποιαδήποτε άλλη φορά. Το 2010, το Ταμείο δεν είχε επιμείνει σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αυτό ήταν μεγάλο λάθος, γιατί άφησε την Ελλάδα με ακόμη μεγαλύτερο χρέος σε σχέση με την περίοδο πριν την κρίση και περιόρισε τη δυνατότητα της κυβέρνησης να τονώσει την οικονομία. Αυτό που η κ. Λαγκάρντ, η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, λέει, έχει σημασία, επειδή Ευρωπαίοι ηγέτες όπως η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θέλουν το Ταμείο να συμμετάσχει στο νέο δανειακό πρόγραμμα, αφού διαθέτει εκτεταμένη ειδίκευση στη διαχείριση οικονομικών κρίσεων.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν αόριστα μόνο ότι ενδεχομένως θα θελήσουν να σκεφτούν το ενδεχόμενο της ελάφρυνσης του χρέους. Πολλοί νομοθέτες και ψηφοφόροι σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη αντιτίθενται στην παροχή περαιτέρω βοήθειας, επειδή πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε να υλοποιήσει τις οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα έκαναν τη χώρα πιο παραγωγική».