Επιχείρηση κατάχωσης του Βωμού των 12 Θεών, που ανακαλύφθηκε στο πλαίσιο των έργων ανακαίνισης της γραμμής του ΗΣΑΠ ανάμεσα στο Θησείο και το Μοναστηράκι καταγγέλλεται από κατοίκους και τους Οικολόγους Πράσινους, μία μόλις ημέρα πριν εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα για την προστασία των αρχαίων ευρημάτων. Στο σημείο παραμένουν από το πρωί μέλη της πρωτοβουλίας των πολιτών για τη διάσωση του Βωμού εμποδίζοντας την έναρξη των εργασιών. Στο σημείο προκλήθηκε ένταση, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να απομακρύνουν τους συγκεντρωμένους που βρίσκονται πάνω στις γραμμές.

Ads

«Η νυκτερινή κατάχωση σημαντικότατων αρχαίων ευρημάτων, μια μέρα πριν συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα για την προστασία τους, επιχειρεί να μας γυρίσει πολλά χρόνια πίσω», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι, προσθέτοντας πως «Καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις γι’ αυτό, και θεωρούμε απαράδεκτη την πολύμηνη καθυστέρηση επαναλειτουργίας της γραμμής στο τμήμα Μοναστηράκι-Αττική, που δεν επηρεάζεται από τα αρχαία ευρήματα. Δε δεχόμαστε όμως καμιά «μαύρη τρύπα» ούτε στο Κράτος Δικαίου ούτε στην προστασία των πολιτιστικών αγαθών».

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη διάσωση και ανάδειξη του Βωμού των 12 Θεών και του Ελέους,
που μέχρι τη Δευτέρα βρίσκονταν συνεχώς στον χώρο για να αποτρέψουν τα συνεργεία της ΗΣΑΠ Α.Ε. να ξεκινήσουν τις εργασίες, κατήγγειλαν τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Τετάρτη το βράδυ σημειώνοντας πως το βράδυ της 12ης Απριλίου αποχώρησαν, έχοντας για πρώτη φορά λάβει τη δέσμευση από την πολιτεία ότι τα μνημεία της Αρχαίας Αγοράς στο σύνολό τους θα αναδειχθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Οι κάτοικοι που παραμένουν συγκεντρωμένοι στο σημείο εμποδίζοντας τα έργα τονίζουν πως, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο εν λόγω βωμός των δώδεκα Θεών είναι ένα από τα αρχαιότερα μνημεία της πόλης, που αποτελούσε ορόσημο και θεωρούνταν ουσιαστικά το κέντρο της Αθήνας, εφόσον χρησιμοποιούνταν ως αφετηρία για τη μέτρηση των αποστάσεων. «Ηταν η «Πλατεία Συντάγματος» της αρχαίας Αθήνας», όπως λένε χαρακτηριστικά αρχαιολόγοι.