«Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει η άρση της εξαίρεσης συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ωστόσο αυτή δεν μπορεί να γίνει όσο η χώρα βρίσκεται σε αξιολόγηση», δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Ads

«Είναι σημαντικό», συνέχισε ο Ντράγκι, «η Ελλάδα να αποδείξει ότι συμμορφώνεται με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αλλά και ότι έχει την ‘ιδιοκτησία’ των μεταρρυθμίσεων».

«Αρνούμαι ότι οι αποφάσεις για την παροχή ELA στην Ελλάδα ήταν πολιτικής φύσης», πρόσθεσε ο κ. Ντράγκι, επισημαίνοντας πως δέχτηκε «κριτική από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά, κάτι που αποδεικνύει πως η ΕΚΤ δεν υπέκυψε σε πιέσεις».

«Οι αποφάσεις της ΕΚΤ για την αύξηση ή τη μείωση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες βασίστηκε στους κανόνες και πουθενά οι κανόνες αυτοί δεν αναφέρουν ότι η παροχή έκτακτης ρευστότητας είναι απεριόριστη και άνευ όρων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι, τονίζοντας πως «δεν είναι η ΕΚΤ αυτή που αποφασίζει ποιο μέλος θα παραμείνει στην ευρωζώνη και ποιο όχι».

Ads