Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είχε καταρτίσει ποτέ ένα σχέδιο B για το ενδεχόμενο Grexit, δηλώνει σε συνέντευξη στους Financial Times ο απερχόμενος πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος επισκέπτεται αύριο την Αθήνα. Μάλιστα όπως αποκαλύπτει όταν ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης είπε σε συνεδρίαση του Eurogroup ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να έχει από καιρό κόψει τη χρηματοδότηση στην Ελλάδα, εκείνος του απάντησε: «Αν θέλετε να ωθήσετε την Ελλάδα εκτός του ευρώ, κάντε το. Μη χρησιμοποιείτε την ΕΚΤ για να το κάνετε».

Ads

Αν και ο Ντράγκι δεν κατονομάζει τον «σκληρό» υπουργό που ζήτησε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, υπενθυμίζεται ότι ήταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκείνος που δημόσια απειλούσε τη χώρα μας με Grexit και ο οποίος διατεινόταν ότι η ΕΕ είχε έτοιμο και το Plan B.

«Η δουλειά μας ήταν να εξετάσουμε τη μετάδοση της κρίσης. Αλλά πρέπει να είμαι ξεκάθαρος, όσον αφορά στο ευρώ, δεν υπήρχε Plan B», λέει ο Μάριο Ντράγκι και εξηγεί ότι ο ρόλος της ΕΚΤ είναι να διατηρεί την σταθερότητα των τιμών και η σταθερότητα αυτή βασίζεται στην ύπαρξη του ευρώ.

Στη συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα, ο Μάριο Ντράγκι μιλάει εκτενώς για την περίοδο της ελληνικής κρίσης και ειδικά για το κρίσιμο πρώτο επτάμηνο του 2015. Όπως εκτιμά, η πολιτική που ακολούθησε η ΕΚΤ το 2015, όταν η Ελλάδα έφθασε κοντά στη χρεοκοπία, ήταν επιτυχής, καθώς διατήρησε την ενότητα του ευρώ, αποτρέποντας παράλληλα προφανείς παραβιάσεις της Συνθήκης της ΕΕ.

Ads

«Δεχθήκαμε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες κριτικές εδώ. Η μία έλεγε ότι θα πρέπει να αποκόψουμε από την Ελλάδα κάθε γραμμή χρηματοδότησης άμεσα, κάτι που θα οδηγούσε σε πλήρη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και πιθανότατα σε έξοδο από το ευρώ. Και η άλλη έλεγε ότι θα έπρεπε να προσφέρουμε απεριόριστη και άνευ προϋποθέσεων ρευστότητα στην ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία, ανεξάρτητα από το τι συνέβαινε» αναφέρει.

«Η στήριξη στην Ελλάδα ήταν ουσιαστική. Στο απόγειό του ο δανεισμός της ΕΚΤ και της ΤτΕ προς τις ελληνικές τράπεζες έφτασε τα 127 δισ. ευρώ ή το 71% του ΑΕΠ της χώρας. Το κάναμε αυτό ενώ υπήρχαν φωνές που έλεγαν να κόψουμε άμεσα όλες τις πιστωτικές γραμμές», λέει και προσθέτει: «Συνεχίσαμε να χρηματοδοτούμε τον ιδιωτικό τομέα με δικλείδες ασφαλείας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση στο κράτος. Δεν υπήρξε νομισματική χρηματοδότηση, όλα έγιναν με τον σωστό τρόπο, καθώς καταφέραμε να κρατήσουμε το ευρώ άθικτο και να αποφύγουμε την παράβαση του Συμφώνου».

Στην ερώτηση, για το «τίμημα» που κλήθηκε τελικά να πληρώσει η Ελλάδα για την ένταξη και για την παραμονή της στο ευρώ, ο Ντράγκι λέει πως η κρίση ξεπεράστηκε χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού. «Η χώρα ερχόταν από μία μη βιώσιμη φούσκα που είχε χρηματοδοτηθεί με χρέος. Η κατάρρευση ήταν πολύ μεγάλη και η κρίση τρομερή. Ξεπεράστηκε, χάρη πρώτον σε ό,τι κατάφεραν να επιτύχουν οι Έλληνες πολίτες. Η αλληλεγγύη, όμως, στην Ευρωζώνη ήταν επωφελής. Είναι πολύ δύσκολο για μία απομονωμένη χώρα, που χρεοκοπεί, να επιστρέψει στην κανονικότητα. Οι δράσεις της Ευρωζώνης βοήθησαν την Ελλάδα, η οποία αναπτύχθηκε με μέσο ρυθμό 1,8% στα τελευταία οκτώ τρίμηνα, με το κατά κεφαλήν εισόδημα, που είχε μειωθεί σχεδόν 23% από το 2008 έως το 2016, να αυξάνεται τώρα ξανά κατά 1,8% το 2018, και τις ιδιωτικές επενδύσεις να αρχίζουν ξανά», σημειώνει.