Την «δύσκολη» σχέση της με τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, παραδέχεται η Ντόρα Μπακογιάννη, με συνέντευξή της στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Alter. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών άφησε να εννοηθεί ότι θα συνεχίσει να κινείται αυτόνομα, χαρακτήρισε καλές τις σχέσεις της με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος.

Ads

«Υπάρχουν διαφορετικές τάσεις στην Νέα Δημοκρατία, μη γελιόμαστε» είπε η κ. Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι «θα κριθεί αν μπορεί να υπάρχει σύνθεση αυτών των τάσεων». «Ο κ. Σαμαράς πήρε 380 χιλιάδες ψήφους, εγώ πήρα 304 χιλιάδες”, υπενθύμισε η πρώην υπουργός, σημειώνοντας ότι «οι 380 χιλιάδες ψηφοφόροι έχουν τις απόψεις τους και οι άλλες 304 χιλιάδες τις δικές τους».

Η κ. Μπακογιάννη απέφυγε να αποκλείσει, με πολύ προσεκτικό τρόπο, το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος, αν και ρωτήθηκε σχετικά πολλές φορές. «Η χώρα χρειάζεται μεγάλα κόμματα και σταθερές κυβερνήσεις» σημείωσε η κ. Μπακογιάννη και υποστήριξε ότι «τα μεγάλα κόμματα είναι η λύση του πολιτικού συστήματος». Η πρώην υπουργός επανέλαβε την εκτίμηση ότι «τα κόμματα δε δημιουργούνται από πίκρες και προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά μόνο όταν υπάρχει σοβαρή κοινωνική ανάγκη», προσθέτοντας ωστόσο ότι «τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν χάσει μεγάλο μέρος της εκλογικής τους βάσης» και πως «ισχύει το παπανδρεϊκό ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Ερωτώμενη για το αν αυτό ισχύει και για την ΝΔ, απάντησε καταφατικά: «Για τον καθένα μας έφτασε η ώρα της αλήθειας και της αυτογνωσίας».

Όσο για τον Αντώνη Σαμαρά, η Ντόρα Μπακογιάννη αναγνώρισε πως «έχουμε μια δύσκολη σχέση». «Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις», είπε, και πρόσθεσε με νόημα πως «ο πολιτικός δεν μπορεί να κάνει πολιτική με απωθημένα, βεντετισμούς και προσωπικές πικρίες». «Η ζωή θα δείξει αν θα ευδοκιμήσει η σχέση μου με τον Αντώνη Σαμαρά. Διαψεύδοντας ότι ήταν ευνοούμενη των ΜΜΕ κατά την κούρσα διαδοχής, υποστήριξε πως «τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, με εξαίρεση κάποια, με πολέμησαν με όλες τους τις δυνάμεις». «Δεν ήθελαν εμένα, αλλά κάποιον άλλο στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας», είπε.

Ads

Για τους λόγους που της κόστισαν τον προεδρικό θώκο της Νέας Δημοκρατίας, η κ. Μπακογιάννη αναγνώρισε ότι έχει κάνει λάθη. «Είναι βέβαιο ότι έκανα λάθη. Όταν χάνεις τις εκλογές, σημαίνει ότι έχεις κάνει κάποια λάθη». Επίσης, σημείωσε ότι «ταυτίστηκε με την κυβέρνηση Καραμανλή, για την οποία ο κόσμος είχε οργή» και εκτίμησε πως «δεν μπόρεσε να αναδείξει την προσωπική αυτόνομη πορεία της και ήταν ανοιχτή στις κατηγορίες περί οικογενειοκρατίας». Η κ. Μπακογιάννη δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει από τους τηλεοπτικούς δέκτες ότι ο Αντώνης Σαμαράς «έλειπε για 14 χρόνια», «γι’ αυτό και προβλήθηκε ως αντισυστημικός υποψήφιος».

Η Ντόρα Μπακογιάννη έστειλε μήνυμα στη Ρηγίλλης ότι δεν κάνει βήμα πίσω και υπερασπίστηκε πλήρως το πρόσφατο ταξίδι της στην Κύπρο, το οποίο πρόσθεσε άλλο ένα επεισόδιο στην τρικυμιώδη σχέση της με τον κ. Σαμαρά. «Εξεπλάγην τρομερά, γιατί την ημέρα που ο Olli Rehn ήταν στην Αθήνα και σφιγγόταν η καρδιά όλων των Ελλήνων, έγινε θέμα άνευ λόγου και αιτίας ένα ταξίδι που έχω κανονίσει από τον Ιανουάριο». «Ήμουν υπουργός Εξωτερικών 4 χρόνια. Μιλάω με τους μισούς υπουργούς Εξωτερικών σε εβδομαδιαία βάση, είναι δυνατόν να σταματήσω να το κάνω», διερωτήθηκε. Ερωτώμενη για το αν θα έπρεπε να συνεννοηθεί με το κόμμα της, η κ. Μπακογιάννη είπε με ειρωνική διάθεση ότι «θα υποβάλλω από εδώ και πέρα αίτηση με χαρτόσημο των πέντε για να βλέπω έναν ξένο υπουργό Εξωτερικών». «Η επίσκεψή μου στην Κύπρο ήταν ένα μονόστηλο. Το θέμα είναι περί όνου σκιάς και αναδεικνύει λανθάνουσα κακή σχέση», κατέληξε.

Αναφορικά με τον πρώην πρωθυπουργό, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι «ο Καραμανλής κράτησε την ουδετερότητά του» στις εσωκομματικές εκλογές και εκτίμησε ότι «δεν ήταν η βούλησή του να πάνε οι περισσότεροι συνεργάτες του με το μέρος του Αντώνη Σαμαρά». Πάντως, προχωρώντας σε απολογισμό της θητείας Καραμανλή, η κ. Μπακογιάννη ήταν αποκαλυπτική. «Κιοτέψαμε», είπε η πρώην υπουργός, σημειώνοντας πως «η Νέα Δημοκρατία δεν μπόρεσε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε».

«Το μεγάλο πρόβλημα ξεκινά το 2004. Έπρεπε αντί της ήπιας προσαρμογής να ξεκινήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Εκεί κάναμε το μεγάλο λάθος, επικράτησε ο φόβος των αντιδράσεων και του πολιτικού κόστους», είπε η κ.Μπακογιάννη. Ερωτηθείσα γιατί δεν τα είπε τότε, σημείωσε ότι «αναλαμβάνει την ευθύνη, γιατί έβαλε τη συλλογική προσπάθεια πάνω από τις ευθύνες της». Τέλος, υπεραμύνθηκε της απόφασης Καραμανλή για προσφυγή στις κάλπες, αν και ξεκαθάρισε πως η ίδια «δεν ήταν εκ των εισηγητών». «Ήταν σωστή η απόφαση για εκλογές», αποφάνθηκε η κ. Μπακογιάννη.

Η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε και για το ότι το όνομά της έχει συνδεθεί με το σκάνδαλο Siemens. «Θέλω να ξεκαθαριστεί αυτή η υπόθεση. Η υπόθεση δεν είναι ποιος συνέφαγε δημόσια με τον Χριστοφοράκο, αλλά ποιος πήρε τα λεφτά», είπε. «Συμμαθητής μου ήταν ο Χριστοφοράκος”, είχα την ατυχία να τον ξέρω προσωπικά, να τον βλέπω συχνά», πρόσθεσε, καταλήγοντας: «Ήμουν υπέρ όλων των εξεταστικών. Όταν βγάλουν πολιτικές ευθύνες, θα είμαστε εδώ για να τους πετάξουμε στη θάλασσα».

Αποστάσεις Σαμαρά από τα χρόνια της γαλάζιας κυβέρνησης Καραμανλή

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας χθες στη συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας για τις γυναίκες, έκανε ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια αποστασιοποίησης από το «γαλάζιο» παρελθόν, σημειώνει το σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Το Βήμα. «Η μεγάλη δική μας ευθύνη είναι πως όταν μας δόθηκε η ευκαιρία, ως κυβέρνηση, να αλλάξουμε την κατάσταση, δεν το κάναμε. Ή ακριβέστερα, το προσπαθήσαμε μάλλον άτολμα…» σημείωσε με νόημα ο κ. Σαμαράς ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση κατά του κυβερνώντος κόμματος για την οικονομική του πολιτική αλλά και τις παλαιότερες επιλογές των κυβερνήσεών του.

Παρόλα αυτά, ο κ. Σαμαράς αναγνώρισε ότι ευθύνες έχει και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κώστα Καραμανλή. «Φταίνε λάθη και παραλείψεις και της δικής μας διακυβέρνησης» είπε ενώ, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, επισήμανε: «Κάποιες άλλες φορές μετριάσαμε τις μεταρρυθμίσεις μας, για να μην πυροδοτήσουμε έκρηξη, την οποία πυροδοτούσε το ΠαΣοΚ». Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι φταίει η ΝΔ διότι δίστασε κάποιες φορές και έκανε πίσω: «Κάποιοι δικοί μας ίσως συμβιβάστηκαν με ένα σύστημα που εκλέχθηκαν για να το αλλάξουν».

Αβραμόπουλος: «Αποκηρύσσει» τη σκληρή γραμμή Σαμαρά

Αποκηρύσσει τη σκληρή γραμμή της Ρηγίλλης απέναντι στο κυβερνητικό «πακέτο» δημοσιονομικής πειθαρχίας, αποκηρύσσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, σημειώνει το σημερινό άρθρο των Νέων, και διαμηνύει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να επιμείνει στη γραμμή της συναίνεσης την ώρα της κρίσης για την ελληνική οικονομία.

Οι ενστάσεις Αβραμόπουλου προκαλούν αναταράξεις στο εσωκομματικό πεδίο, καθώς υποβάλλονται τη στιγμή που ο πρόεδρος του κόμματος κλιμακώνει την επίθεση στην κυβέρνηση για τα μέτρα λιτότητας, σημειώνει η εφημερίδα. «Είναι για όλους μας ώρες εθνικής ευθύνης. Καλούμαστε όλοι, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Πρέπει όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας…», ανέφερε με έμφαση και εξέπεμψε σήμα στήριξης του Γ. Παπανδρέου: «Εύχομαι πραγματικά, γιατί αυτό δηλώνει το πώς βλέπουμε εμείς στη Ν.Δ. τα πράγματα, ο Πρωθυπουργός να πετύχει για λογαριασμό όλων μας. Σ΄ αυτήν την προσπάθεια πρέπει να είμαστε και είμαστε όλοι μαζί…», είπε ο πρώην υπουργός από το βήμα της εκδήλωσης της Νέας Δημοκρατίας για τις γυναίκες, απ’ όπου λίγο αργότερα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξιφούλκησε κατά του ΠαΣοΚ.

Προβεβλημένα στελέχη της Ν.Δ. απέδιδαν τη διαφοροποίηση Αβραμόπουλου σε μια προσπάθεια «να χτίσει υπερκομματικό προφίλ», αλλά συνεργάτες του πρώην υπουργού τόνιζαν ότι οι ενστάσεις έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνον με την εικόνα της Ν.Δ., αναφέρει το ρεπορτάζ των Νέων. Στη γραμμή Αβραμόπουλου, πάντως, κινήθηκε χθες και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, τονίζοντας ότι η Ν.Δ. «θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το παρελθόν που εξόργισε» και να μην κάνει «κομματική αντιπολίτευση με μιζέρια και γκρίνια».

«Ο Σαμαράς θέλει να έχει δίπλα του συμπορευτές όλα τα στελέχη»

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι τα όσα είπε για τις σχέσεις της με τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εξελέγη από σώμα 800.000 ψηφοφόρων, έχει δηλώσει και θέλει να το κάνει πράξη να έχει δίπλα του συμπορευτές όλα τα στελέχη.

Σε ερώτηση για το αν ο κ. Αβραμόπουλος στη χθεσινή του ομιλία διαφοροποιήθηκε από τη σκληρή στάση που κρατάει η αξιωματική αντιπολίτευση στα θέματα της οικονομίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε πως δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση και πως ο κ. Αβραμόπουλος είπε ακριβώς τα ίδια με τον κ. Σαμαρα.

Τέλος, σχετικά με την αυτοκριτική που άσκησε στη χθεσινή του ομιλία ο πρόεδρος της ΝΔ και σε ερώτηση για το αν ο κ.Σαμαράς «αδειάζει» την κυβέρνηση Καραμανλή, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε: «Κανείς δεν αρνείται τη διαχρονική προσφορά της ΝΔ στον τόπο. Στις 4 Οκτωβρίου του 2009 υπήρξε μια βαρειά ήττα της ΝΔ, που έπεσε στο ιστορικό χαμηλότερο εκλογικό της ποσοστό. Για τα αίτια της ήττας έχουν κάνει την αυτοκριτική τους τόσο ο κ. Καραμανλής όσο και ο κ. Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι με την αυτοκριτική που έκανε η ΝΔ γυρίζει σελίδα και πλέον ας επιτρέψουμε όλοι στο νέο αρχηγό να προχωρήσει στο έργο του».