Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παραδόθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης και συνελήφθη στη Νέα Υόρκη για να αντιμετωπίσει δεκάδες κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για την υπόθεση χρηματισμού μιας πορνοστάρ λίγες ημέρες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Ads

Σε ένα αξιοσημείωτο θέαμα που διαδραματίστηκε ενώπιον των διχασμένων Ηνωμένων Πολιτειών, η αυτοκινητοπομπή των 11 οχημάτων του Τραμπ έφτασε λίγο πριν από τις 20:30, ώρα Ελλάδας, στο γραφείο του εισαγγελέα, που αποτελεί μέρος του πανύψηλου κτιρίου των ποινικών δικαστηρίων του Μανχάταν.

image

Κατά τη διάρκεια της κράτησής του, θα ληφθούν δακτυλικά αποτυπώματα, αλλά θα γίνουν ειδικές διευκολύνσεις για τον πρώην πρόεδρο: Θα περάσει μόνο λίγη ώρα στο γραφείο πριν από την εμφάνισή του στο δικαστήριο και πιθανότατα δεν θα του φορέσουν χειροπέδες ούτε θα του βγάλουν φωτογραφία.

Ads

image

Καθώς η νομική του ομάδα διευθετούσε τις λεπτομέρειες της απαγγελίας κατηγοριών, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε κατ’ ιδίαν το ενδιαφέρον του να βγάλει φωτογραφία σύλληψης, παρόλο που άλλοι έλεγαν ότι είναι απίθανο αυτό να συμβεί τελικά όταν βρίσκεται μέσα στο κτίριο του ποινικού δικαστηρίου του Μανχάταν, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το CNN.

image

Ο Τραμπ και η ομάδα του είδαν τη σημερινή νομική διαδικασία μέσα από το πρίσμα ενός τρόπου να ωφεληθεί η προεκλογική του εκστρατεία για τις εκλογές του 2024. 

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος  θα αντιμετωπίσει περισσότερες από 30 κατηγορίες που σχετίζονται με επιχειρηματική απάτη, μετά από έρευνα που προέκυψε από τον εξαψήφιο χρηματισμό της πορνοσταρ Στόρμι Ντάνιελς και του πρώην μοντέλου του Playboy Κάρεν ΜακΝτούγκαλ, για να εξασφαλίσει τη σιωπή τους κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2016. Και οι δύο λένε ότι είχαν σεξουαλικές επαφές με τον παντρεμένο Τραμπ χρόνια πριν αυτός ασχοληθεί με την πολιτική. Ο Τραμπ αρνείται ότι είχε σεξουαλικές επαφές με οποιαδήποτε από τις δύο γυναίκες και έχει αρνηθεί κάθε αδίκημα που αφορά τις πληρωμές.

Η νομική ομάδα του Τραμπ δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος θα δηλώσει αθώος και θα αμφισβητήσει «κάθε πιθανό ζήτημα» μόλις αποκαλυφθεί το κατηγορητήριο.

Ο Τραμπ έχει προγραμματίσει να επιστρέψει στο σπίτι του στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, το Μαρ-α-Λάγκο, το βράδυ της Τρίτης για να πραγματοποιήσει συγκέντρωση. Έχουν προσκληθεί τουλάχιστον 500 επιφανείς υποστηρικτές του, ενώ αναμένεται να παρευρεθούν και ορισμένοι από τους πιο φιλικούς προς τον Τραμπ Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου.

Μια καταδίκη δεν θα εμπόδιζε τον Τραμπ να διεκδικήσει ή να κερδίσει την αμερικανική προεδρία το 2024.

Διαβάστε σχετικά: Παραδίδεται ενώπιον της Δικαιοσύνης ο Ντόναλντ Τραμπ, αντιμέτωπος με ποινικές κατηγορίες

*Με πληροφορίες από CNN, NYT