Επιλογή της Αθήνας χαρακτηρίζει το βαρύ φορολογικό πακέτο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις που υποστηρίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση είχε ισχυρή προτίμηση στο να αυξηθούν οι φόροι και τα έσοδα και όχι να μειωθούν οι δαπάνες».

Ads

«Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση τονίζαμε ότι οι μειώσεις δαπανών θα επηρέαζαν λιγότερο την ανάπτυξη από τις αυξήσεις φόρων, τις οποίες επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση, και είχαμε μία σειρά από μελέτες που υποστήριζαν αυτό το επιχείρημα. Στο τέλος όμως οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποφασίσουν τα μέτρα» δηλώνει ο Ντομπρόβσκις στην Καθημερινή της Κυριακής.

Για το Eurogroup

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν χαμηλώνει τον πήχυ των προσδοκιών για το επικείμενο Eurogroup, λέγοντας ότι δεν πρέπει να αναμένεται μία ολοκληρωμένη συμφωνία για το χρέος. 

Ads

«Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα δεν θα έχουν διαμορφωθεί πλήρως μέχρι τις 24 Μαΐου. Αυτό που αναμένεται είναι μία πλήρης συγκεκριμενοποίηση του πακέτου μέτρων, αλλά και ένας οδικός χάρτης για τα μέτρα της ελάφρυνσης του χρέους ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» αναφέρει.