Την άποψη ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για την ολική επαναφορά» εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, δηλώνοντας αισιόδοξος για την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος.

Ads

Αναφερόμενος στην κρίση που προηγήθηκε, ο Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Die Welt, εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν αποτέλεσε απειλή για την Ευρώπη. «Δεν ήταν μια ευρωπαϊκή κρίση αλλά μια ελληνική κρίση. Οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση ήταν όντως περίπλοκες και συνοδεύτηκαν από σκληρές κουβέντες και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις», είπε. «Αλλά η ελληνική οικονομική κρίση ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση. Η σταθερότητα του ευρώ δεν τέθηκε ποτέ σε αμφισβήτηση» πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης ότι η ελληνική κρίση συνέβαλε αποφασιστικά στο να γίνει το ευρώ λιγότερο ελκυστικό αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν για τα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Τέλος, όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο Λεττονός αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι «εμείς περιμένουμε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα και οικονομικά. Είναι, ωστόσο, μια απόφαση που πρέπει να λάβει μόνο του το ταμείο».

Ads