Το παρασκήνιο της ελληνικής κρίσης, από την αρχική προσφυγή του Γιώργου Παπανδρέου στους Ευρωπαίους έως την κρίσιμη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το καλοκαίρι του 2015, παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ του BBC για την κρίση στην Ευρώπη και την ευρωζώνη με τίτλο «Going for Broke».

Ads

Στο επεισόδιο που προβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας παρουσιάστηκε το παρασκήνιο της νύχτας της 12ης Ιουλίου του 2015, στη Σύνοδο Κορυφής μετά το δημοψήφισμα, η οποία κράτησε 17 ώρες και τελικά κατέληξε σε συμφωνία για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Όπως αποκαλύπτεται από το ντοκιμαντέρ, η καγκελάριος ήταν πλέον έτοιμη για ένα Grexit καθώς ήταν «απογοητευμένη» από την άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να αποδεχτεί τους όρους του νέου προγράμματος δανειοδότησης που του προσέφερε. 

Τουλάχιστον αυτό αποκάλυψε ο Φρανσουά Ολάντ, ενώ ο τότε επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ περιέγραψε τα όσα συνέβησαν. Όπως είπε ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες στην αρχή εκείνης της Συνόδου στράφηκαν κατά του Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον για το δημοψήφισμα και τα όσα υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διηγείται πως «στις 4.30 τα ξημερώματα είχε διαφανεί πως είχε επιτευχθεί συμφωνία». Όμως όπως σημειώνει ο Φρανσουά Ολάντ, ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε να αποδεχτεί τους όρους της Συμφωνίας που του προσέφεραν. «Ο Τσίπρας είπε ότι δεν μπορούσε να αποδεχθεί τους όρους που προσφέραμε. Το πρόβλημά του ήταν ότι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις δε θα επενδύονταν στο μέλλον της Ελλάδας», τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ. 

Ads

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ διηγείται: «Η Μέρκελ τότε είπε “αποκλείεται”. Χρειαζόμαστε αυτά τα λεφτά για να μειώσουμε το χρέος σας. Πρέπει να μας αποπληρώσετε». Μετά το νέο αδιέξοδο η σκυτάλη πέρασε στον Ματέο Ρέντσι, ο οποίος περιγράφει πως τα ξημερώματα χτύπησε η πόρτα του γραφείου της ιταλικής αντιπροσωπείας στην ΕΕ, όπου ο ίδιος είχε αποκοιμηθεί περιμένοντας τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων. «Ανοίγω την πόρτα και ήταν ο Φρανσουά Ολάντ. “Ματέο”, μου λέει, «”είναι ώρα να βρούμε έναν συμβιβασμό, διότι η Άγκελα διακινδυνεύει ξεκάθαρα να αποδεχθεί την έξοδο της Ελλάδας”».

Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο Grexit προωθούσε, παρά τις αντιδράσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλ. Μάλιστα είχε οδηγήσει πολλές φορές τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο, επιδιώκοντας την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. 

Ο Φρανσουά Ολάντ εξηγεί πως «η Μέρκελ είπε ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές και αρχές που δεν μπορούν να σπάσουν. Και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ωθήσουμε την Ελλάδα εκτός, ας είναι». Ο Ματέο Ρέντσι, συνεχίζοντας τη διήγησή του, ανέφερε πως μετά την επίσκεψη του Ολάντ ο ίδιος πήγε και βρήκε την καγκελάριο της Γερμανίας και της είπε «αρκετά τώρα». Εκείνη του απάντησε σε έντονο ύφος «δεν είμαι ανόητη». Και εκείνος της ανταπάντησε: «αυτή η απόφαση είναι το πιο ανόητο πράγμα για την Ευρώπη».

Στη συνέχεια ο Ντόναλντ Τουσκ περιγράφει πώς συγκέντρωσε τους βασικούς πρωταγωνιστές στο γραφείο του και τους είπε ότι δεν επρόκειτο να φύγουν αν δεν κατέληγαν σε συμφωνία, η οποία τελικά επετεύχθη το πρωί, με την Άγκελα Μέρκελ να δέχεται ότι το ¼ των εσόδων του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων να επενδυθεί στην ελληνική οικονομία. Σημειώνεται δε στο ντοκιμαντέρ πως η πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουλίου ήταν μία προσωρινή έξοδος πέντε ετών της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ο Ντόναλντ Τουσκ σχολιάζει: «Ήταν ξεκάθαρο, σίγουρα για τον Τσίπρα, ότι αυτό το προσωρινό ήταν ευφημισμός».

Το BBC, στο σημείο αυτό, παρουσίασε ένα απόσπασμα από παλαιότερη συνέντευξη του έλληνα πρωθυπουργού, θέλοντας να δείξει τη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα: «Να επιδιώκω κάθε φορά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είσαι αναγκασμένος να επιλέγεις πολλές φορές ανάμεσα σε δύο αρνητικές επιλογές και να κρίνεις ποια είναι η λιγότερο αρνητική. Να παίρνεις αποστάσεις από το επιθυμητό και να προσεγγίζεις το εφικτό».