«Η Δημοκρατική Συμμαχία είναι σήμερα ο τρίτος μεταρρυθμιστικός πόλος», διαμηνύει με συνέντευξη στο tvxs.gr η πρόεδρος του κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία αξιώνει να μετατοπιστεί το βάρος των εσόδων από τη φορολογία και τις περικοπές στον περιορισμό των δαπανών του κράτους (25% και 75%, αντίστοιχα). Επισημαίνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ως προϋπόθεση συνεργασίας για κάθε ενδεχόμενο μετεκλογικό σενάριο, υποστηρίζει ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «φοβούνταν και οι δύο να τα βάλουν με το δεικτικό ύφος του κάθε Φωτόπουλου και τις τσάμπα μαγκιές του κάθε Λυμπερόπουλου», και θεωρεί πως η ίδια έχει κάνει την αυτοκριτική της: «πλήρωσα τα λάθη μου και τα πλήρωσα σκληρά».

Ads

 
Ερ: «Φταίει το κράτος, όχι εσύ», διαμηνύει η ΔΗΣΥ σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία. Το κράτος δεν αποτελεί προέκταση των ίδιων των πολιτών; Μήπως πρέπει να αλλάξουμε εμείς για να διορθωθεί και το κράτος; Επιπλέον, αν θέλετε λάβετε υπόψη για την απάντηση ότι ένα διόλου ευκαταφρόνητο μέρος του ελληνικού πληθυσμού εργάζεται και άρα ζει από το δημόσιο τομέα.
 
ΝΜ: Η Δημοκρατική Συμμαχία γεννήθηκε ακριβώς επειδή κάναμε την αυτοκριτική μας κι επειδή συνειδητοποιήσαμε πως δεν ήταν στραβός ο γιαλός, εμείς στραβά αρμενίζαμε. Βεβαίως το κράτος είναι προέκταση των πολιτών και βεβαίως όλοι πρέπει ν’ αλλάξουμε νοοτροπία και ν’ αναλάβουμε το μέρος της ατομικής ευθύνης που μας αναλογεί, να δούμε με νέα μάτια το παρελθόν μας, να δούμε στον καθρέφτη τα στραβά μας και να τα διορθώσουμε. Μου κάνει εντύπωση όμως πως ενώ η εσωστρεφής αντίληψη που δημιούργησε ένα τεράστιο κράτος,  έχει δημιουργήσει  1 εκατομμύριο ανέργους  κανείς δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτούς. Περισσότερο αποτελούν «στατιστική» όπως έλεγαν κι οι σοβιετικοί, παρά άνθρωποι σε απόγνωση. Η Δημοκρατική Συμμαχία αυτούς εκπροσωπεί. Ξέρετε, μεταξύ αυτών υπάρχουν 500.000 άνθρωποι, 100% άνεργοι που είναι και αρχηγοί οικογενειών. Πώς θα ζήσουν τα παιδιά τους αυτοί; Σ’ αυτούς τους ανθρώπους που βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται με οριζόντιες φορολογίες, και περιμένουν το φώς στην άκρη του τούνελ, εμείς τους λέμε πως είναι απαραίτητη προϋπόθεση να μειωθεί το κράτος για να έρθει ανάπτυξη. Κι από μέρους μας είναι ξεκάθαρο αυτό. Από την κρίση θα βγούμε με σκληρή δουλειά, και με προσπάθεια.

ΕΡ: Η διαφοροποίηση της ΔΗΣΥ από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ έγκειται στις θέσεις αυτές καθ’ αυτές ή αφορά περισσότερο σε θέματα αξιοπιστίας και βούλησης; Στην πρώτη περίπτωση, συνοψίστε τις βασικές προγραμματικές διαφορές. Στη δεύτερη περίπτωση, εξηγείστε με ποιο τρόπο τεκμηριώνεται ο δικός σας πραγματικός ζήλος για τις αναγκαίες αλλαγές στη χώρα.

ΝΜ: Τα κόμματα έχουν υπογράψει μια συγκεκριμένη πολιτική. Πάνω στην οποία θεωρώ ότι συμφωνούν και συμπίπτουν. Το θέμα είναι ότι η πολιτική αυτή ποτέ δεν εφαρμόστηκε και στα δύο χρόνια είδαμε την αποτυχία τους. Αποτυχία που οφείλεται στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης τα οποία αποφεύγουν να συγκρουστούν με τα λεγόμενα σπλάχνα τους. Έγινε καμία διαρθρωτική αλλαγή σε αυτά τα δύο χρόνια; Έγινε μια αποκρατικοποίηση; Είδατε να καταργούνται τα αντικίνητρα; Τίποτε απολύτως δεν έγινε. Αντί αυτών, είδαμε να επιδίδονται σε μια οριζόντια φορολόγηση και σε δραματικές περικοπές και μειώσεις μισθών και συντάξεων. Εμείς ξεκάθαρα διαφωνούμε με αυτήν την αντίληψη. Και καταφέραμε να το περάσουμε και από τους Ευρωπαίους Φιλελευθέρους αυτό, στην ατζέντα «Ελλάδα 2020». Για εμάς προϋπόθεση συνεργασίας είναι η εφαρμογή  των πολιτικών των μεταρρυθμίσεων. Η Δημοκρατική Συμμαχία, είναι σήμερα, αυτό που λέμε, ο τρίτος μεταρρυθμιστικός πόλος που επιμένει σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση εξαρχής. Ούτε κωλοτούμπες αναγκαστήκαμε να κάνουμε, ούτε ν’ αλλάζουμε άποψη κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη.

Ads

ΕΡ: Είναι διαδεδομένη η άποψη σύμφωνα με την οποία δεν μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση εκείνοι οι οποίοι την οδήγησαν ως εκεί. Τι απαντάτε σε όσους συγκαταλέγουν σε αυτή την τοποθέτηση την Ντόρα Μπακογιάννη;
 
ΝΜ: Ότι έκανα την αυτοκριτική μου. Ότι πλήρωσα τα λάθη μου και τα πλήρωσα σκληρά. Έχω πάρει το μήνυμά μου μην έχετε καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Η Δημοκρατική Συμμαχία όμως δεν είναι μόνο η Ντόρα. Υπάρχουν νέοι άνθρωποι που πρώτη φορά ασχολούνται με την πολιτική. Το 80% του ψηφοδελτίου μας είναι τέτοιοι, μπείτε στη σελίδα μας και γνωρίστε τους.  Εδώ και δύο χρόνια δώσαμε μια υπόσχεση στους πολίτες. Πως θα έχουμε μαζί τους σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας.  Πως θα λέμε πάντα την αλήθεια ακόμη κι αν είναι άβολη, πως θα βάζουμε πάντα το συμφέρον του τόπου πάνω από τα μικροκομματικά συμφέροντα όπως κάνουν τα δύο αδιόρθωτα κόμματα ακόμη και τώρα που η Ελλάδα χρεοκόπησε. Αυτήν την υπόσχεση, όσο και να μας ψάξετε, όσο και να μας μελετήσετε από την πρώτη στιγμή, εμείς την τηρήσαμε και μάλιστα με σημαντικό κόστος.
 
ΕΡ: Ποια μέτρα του Μνημονίου βρίσκουν αντίθετη τη ΔΗΣΥ;
 
ΝΜ:  Από το πρώτο μνημόνιο – μόνη τότε, δεν υπήρχε η Συμμαχία – στήριξα με φανατισμό τις διαρθρωτικές αλλαγές που προέβλεπε η δανειακή σύμβαση. Και διαφώνησα κάθετα με τις οριζόντιες φορολογήσεις και τις περικοπές.  Γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν ψηφίσαμε, σα κόμμα πια, και το Μεσοπρόθεσμο και δικαιωνόμαστε πανηγυρικά σήμερα. Και τότε όμως, δεν είπαμε ένα ξερό όχι.  Καταθέσαμε τη δική μας εναλλακτική πρόταση η οποία είχε εγκριθεί από την Ευρώπη και είπαμε πως δε βγαίνουν τα έσοδα έτσι με νέους φόρους και περικοπές, δεν έχει ο κόσμος να πληρώσει. Αντιπροτείναμε μια άλλη, κοστολογημένη πρόταση, δίνοντας έμφαση στη μετατόπιση του κέντρου βάρους των εσόδων από τη φορολογία και τις περικοπές που τις βάζαμε στο 25%, στον περιορισμό των δαπανών του κράτους κατά 75%. Απέφυγαν να το πουν τότε, απέφυγαν να συζητήσουν την πρόταση μας και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, γιατί; Γιατί αδιόρθωτοι και προκλητικοί με την κοινωνία, φοβούνταν και οι δυο να τα βάλουν με το δεικτικό ύφος του κάθε Φωτόπουλου και τις τσάμπα μαγκιές του κάθε Λυμπερόπουλου.
 
ΕΡ: Αν κανένα από τα -πρωτοπόρα στις δημοσκοπήσεις- κόμματα δεν πετύχει αυτοδυναμία, και υπό την προϋπόθεση ότι θα βρίσκεστε στη νέα Βουλή, θεωρείτε ότι η ΔΗΣΥ θα κληθεί να συμμετάσχει σε ένα σχήμα συγκυβέρνησης; Πώς θα αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

ΝΜ: Αυτοδυναμία δεν υπάρχει. Οι πολίτες δείχνουν να μην θέλουν για το επόμενο μεγάλο διάστημα να εμπιστευτούν τις αλαζονικές μονοκομματικές κυβερνήσεις και καλά κάνουν. Θέλουν να δουν το πολιτικό σύστημα να συνεργάζεται και να βγάλει ενωμένο την χώρα από την κρίση. Έχουμε πεί πολλές φορές πως χρειάζεται μια Εθνική Ελλάδος για να κερδίσει το στοίχημα. Η Δημοκρατική Συμμαχία εξαρχής μίλησε για συνεργασίες όταν κανείς άλλος δεν τολμούσε να το ψελλίσει. Συνεργασία όμως πάνω σε μια κοινή συμφωνημένη πλατφόρμα είναι η προϋπόθεση για μας. Να κάτσουμε κάτω, να υπογράψουμε το χρονοδιάγραμμα που θέτουμε και μετά να κάνουμε δουλειά. Για να μπούμε σε μια τέτοια συγκυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι θα γίνουν πράξη τα αναγκαία για την χώρα. Δηλαδή, βαθύτερες και ταχύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μείωση κατά 50% του κόστους λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και κάτι πολύ σημαντικό, ρύθμιση των υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, γιατί με συγχωρείτε αλλά είναι σκανδαλώδης η απόφαση των κομμάτων εκεί που τσακώνονται κάθε μέρα να συμφωνούν να ρυθμίσουν τα δικά τους χρέη, όταν το ιδιωτικό χρέος είναι βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας.

ΕΡ: Προηγήθηκε μία απόπειρα συνεργασίας ανάμεσα στη ΔΗΣΥ και τη Δράση η οποία τελικώς δεν ευοδώθηκε. Πώς έχει το παρασκήνιο;

ΝΜ: Εγώ προσπάθησα στην κατεύθυνση της κοινής καθόδου στις εκλογές. Πρότεινα συλλογική ηγεσία, οι προτάσεις δεν έγιναν δεκτές έτσι δεν επιτεύχθηκε η συμφωνία. Εύχομαι καλή επιτυχία στη Δράση. 

Ερ: Γιατί να ψηφίσει κανείς ΔΗΣΥ και όχι Δράση;

ΝΜ: Ακούστε, η Δημοκρατική Συμμαχία είναι σήμερα ο τρίτος μεταρρυθμιστικός πόλος και με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις αυτός που έχει τις περισσότερες πιθανότητες εισόδου στην Βουλή. Κάθε ψήφος στη Δημοκρατική Συμμαχία προσθέτει βουλευτές που θα δώσουν την μάχη για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Όποιος πιστεύει στην Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, όποιος πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις τον καλώ να στηρίξει την Δημοκρατική Συμμαχία, να μας εμπιστευθεί και να μας κρίνει σκληρά στην θητεία μας. Από εκεί και πέρα, δεν πρέπει να ξεχνούμε πως ήδη εμείς, με τις μικρές δυνάμεις μας, καταφέραμε και πείσαμε το πιο ανθελληνικό, μέχρι πριν την είσοδο μας σε αυτόν, σχηματισμό, τους ευρωπαίους Φιλελεύθερους, τη δύναμη των 8 επιτρόπων, μεταξύ των οποίων και ο κ. Ρεν. Αυτούς που είναι και οι ταμίες της Ευρώπης λοιπόν, εμείς τους πείσαμε και άλλαξαν στάση απέναντι στην Ελλάδα, προτείνοντας σοβαρές πολιτικές ανάπτυξης και αλληλεγγύης για τη χώρας μας. Δώσαμε λοιπόν εξετάσεις, σκληρές που όπως και να το κάνουμε έφεραν θετικά αποτελέσματα για τους Έλληνες.

ΕΡ: Μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η σημερινή ΔΗΣΥ είναι κατά κάποιο τρόπο η ΝΔ που θα ανέκυπτε αν είχατε κερδίσει την εσωκομματική «μάχη» από τον Αντώνη Σαμαρά; Ας μην ξεχνάμε εδώ τους ισχυρούς πόλους της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς οι οποίοι πάντοτε υπήρχαν και υπάρχουν στο παλιό σας κόμμα.

ΝΜ: Οι φιλελεύθερες ιδέες στη ΝΔ ήταν και είναι μειοψηφικές. Πιστεύω ότι αυτό αποδείχθηκε και στην εσωκομματική μάχη για την ηγεσία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πλειοψηφία της ΝΔ είναι η λεγόμενη λαϊκή δεξιά και όποτε κατάφερε να κερδίσει εκλογές η ΝΔ, επί Μητσοτάκη πρώτα και επί Καραμανλή αργότερα ήταν, όταν ανοίχτηκε σε πιο κεντρογενείς δυνάμεις, που ως ασύμβατο νόσημα όμως τις απέρριψε σύντομα.  

ΕΡ: Επισκεπτόμενη την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, δηλώσατε πως η Αθήνα πρέπει να αποκτήσει ξανά την ταυτότητά της -μία διατύπωση η οποία μπορεί να θεωρηθεί ότι εν μέρει παραπέμπει στην τοποθέτηση Σαμαρά, ομολογουμένως με πιο ήπιο τρόπο, περί ανακατάληψης των πόλεων από τους μετανάστες. Πώς οραματίζεστε την Αθήνα σε σχέση με το εκτεταμένο διεθνές φαινόμενο της μετανάστευσης, το οποίο σημειωτέον αποτελεί σε μεγάλο βαθμό προϊόν πολεμικών επεμβάσεων σε χώρες της Ανατολής, στις οποίες είτε επιχειρησιακά είτε διπλωματικά έχει συμμετάσχει και η Ελλάδα.

ΝΜ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που δεν αναγνωρίζει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο κέντρο της Αθήνας από την λαθρομετανάστευση, που δεν είναι ιδεολογικό. Αυτό άλλωστε είναι και η αιτία της δημοσκοπικής ανόδου περιθωριακών φασιστικών οργανώσεων όπως η Χρυσή Αυγή. Επειδή το κράτος λοιπόν, αδιαφόρησε για πολλά χρόνια κρύβοντας το πρόβλημα κάτω από το χαλί, αυτοί οι άνθρωποι επιδιώκουν να το αντικαταστήσουν. Να ξεκαθαρίσω πως η λαθρομετανάστευση αντιμετωπίζεται με σοβαρή ευρωπαϊκή πολιτική. Η συζήτηση για την δημιουργία Κέντρων Υποδοχής στην Τουρκία είναι ένα θετικό βήμα και είναι σε καλό δρόμο. Πρέπει να γίνουν κέντρα υποδοχής. Είναι απολύτως αναγκαία και πρέπει να γίνουν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι ο μόνος τρόπος για να μετρηθούν αυτοί οι άνθρωποι, να δούμε πόσοι είναι και ποιοι είναι. Είναι απολύτως αναγκαία για να στείλουμε κι ένα μήνυμα προς τα έξω. Πως σε αυτή την χώρα οι λαθρομετανάστες δεν θα καταλήγουν στην Πλατεία Συντάγματος, δε θα μπαίνουν παράνομα στη χώρα μας, για αυτό και εμείς πιστεύουμε ότι άμεσα πρέπει να διακηρύξουμε τη μη εισδοχή νέων, παράνομων και νόμιμων, ενώ παράλληλα οφείλουμε να καταφύγουμε σε πιο επιθετικές πολιτικές στο εξωτερικό, για την αναθεώρηση συμφωνιών που έγιναν στο παρελθόν.  Και για να τελειώνουμε, το μεταναστευτικό δε μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με τους  δογματισμούς και την ασυδοσία των αριστεριστικών οργανώσεων , ούτε όμως με λογικές Γ΄ράϊχ.

ΕΡ: Εκτιμάτε ότι θα «μπείτε» στη νέα Βουλή; Τι σας κάνει να το πιστεύετε;

ΝΜ:  H Δημοκρατική Συμμαχία θα είναι στην επόμενη Βουλή και θα είναι η έκπληξη των εκλογών. Να είστε βέβαιοι γι’ αυτό. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις μας δείχνουν μέσα καθαρά.  Γυρίσαμε όλη την Ελλάδα και τα μηνύματα είναι πολύ θετικά. Βλέπω την προσέλευση και την αποδοχή του κόσμου που διψάει για κάτι νέο και είμαι σίγουρη πως θα εμπιστευτεί την Δημοκρατική Συμμαχία. Εκτιμώ πως θα μας δώσει την απαραίτητη δύναμη για να αγωνιστούμε για τις ιδέες μας μέσα στη Βουλή, για τις απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν για να ξεπεράσει χώρα την κρίση κι επιτέλους οι πολίτες να δούνε το φώς στην άκρη του τούνελ.