Τρεις περίπου ώρες διήρκεσε το πρώτο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε μετά από διακοπή των τηλεμαχιών για έξι περίπου χρόνια. Και τα είχε όλα. Ένταση ακόμη και – από κάποιους δημοσιογράφους – διακοπές και πειράγματα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ακόμη και τηλεφώνημα – φάρσα για βόμβα. Το tvxs.gr κάλυψε λεπτό προς λέπτο όλα όσα είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί αλλά και όλα όσα έγιναν στο παρασκήνιο. 

Ads

Όλες οι εξελίξεις:

Δεύτερη ελεύθερη τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών

Τσίπρας: Στις 25 Γενάρη ξεκινήσαμε μια δύσκολη προσπάθεια να αλλάξουμε την Ελλάδα και να την βγάλουμε από τη μέγκενη της επιτροπείας. Δώσαμε στιγμές αξιοπρέπειας στο λαό. Τα βάλαμε με ισχυρούς και καταφέραμε να ανοίξουμε δρόμους. Την κρίσιμη στιγμή βάλαμε το λαό στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ζητήσαμε ισχυρή εντολή στο δημοψήφισμα για να φέρουμε μια καλύτερη συμφωνία. Και φέραμε. Τώρα είναι η ευκαιρία να ξεμπερδεύουμε με το παλιό. Με τα σκάνδαλα και την αναξιοκρατία. Είναι στο χέρι μας να ξεμπερδέψουμε με το παλιό να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω. 

Ads

Μεϊμαράκης: Εγώ κοιτώ τους πολίτες στα μάτια και τους ζητώ να καταλάβουν ότι πληρώσαμε ακριβά την ψήφο διαμαρτυρίας και την αποχή, γιατί έτσι ακριβά πληρώσαμε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε η παράταξη που μπορεί να συνθέσει και ακολουθούμε το μέσο δρόμο. Είμαι κάτω στο πεζοδρόμιο, στην πιάτσα και ξέρω τα προβλήματα. Ποιος θα φέρει επενδύσεις, ποιος θα κοιτάξει τους ανθρώπους που έχουν οδηγηθεί στην καταστροφή. Η ΝΔ.

Λαφαζάνης: Το δίλημμα είναι μνημόνιο – αντιμνημόνιο. Το μνημόνιο σημαίνει λεηλασία και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Μνημόνιο σημαίνει εθνική υποτέλεια. Η χούντα της τρόικας θα καθορίζει ακόμη και πότε θα ανοίγουν τα φαρμακεία. Η επιλογή της χώρας μας είναι το μεγάλο όχι που υπόθηκε από τον ελληνικό λαό και τους νέους. Αυτά που λένε για μονόδρομος ανήκουν στον ολοκληρωτισμό. Υπάρχει άλλη λύση και είναι αυτή που προτείνει η ΛΑΕ. 

Θεοδωράκης: Να μη γυρίσει ο λαός στο κομματικό κράτος του ΠΑΣΟΚ, στα ρουσφέτια της ΝΔ. Είδατε τον συνήγορο του Πολίτη στο Επικράτειας του Ποταμιού. Στο Ποτάμι είναι άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα και δεν είναι παιδιά του κομματικού σωλήνα. πρώτη φορά σοβαρά γιατί τους έχουμε πληρώσει ακριβά. Να κοιτάξουμε τις δουλειές,την αντιμετώπιση της διαφθοράς, και την Παιδεία.

Κουτσούμπας: Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, στους νέους και στις νέες, όσους έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ για να απογοητευθούν. Μην γυρίσουν στα παλιά κόμματα τους. Μην ψηφίσουν όσους θα βάλουν πλάτη σε αντιλαϊκή διακυβέρνηση. Να κάνουν πιο δυνατό το ΚΚΕ. Θα υπάρχει κυβέρνηση μόνο που θα είναι κυβέρνηση των μνημονίων. Άρα δυνατό ΚΚΕ στο δρόμο της ανατροπής.

Καμμένος: Οι ΑΝΕΛ γεννήθηκαν μέσα από τα Μνημόνια. Στηρίξαμε μια κυβέρνηση αριστεράς ενώ προερχόμαστε από την κεντροδεξιά. Δεν έχουμε όμως σχέση με τη διαφθορά. Δεν είμαστε ευτυχείς που υπογράψαμε μία συμφωνία που περιέχει τον ΕΝΦΙΑ. Υπόκειται όμως στο ευρωπαϊκό δίκαιο, εμπεριέχει ελπίδα για το αύριο.

Γεννηματά: Το μνημόνιο – αντιμνημόνιο ανήκει στο παρελθόν. Αφού δεν έσχισαν τα Μνημόνια τους καλώ να σχίσουν το λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Ζητάμε τη δύναμη του ελληνικού λαού για να γίνει η τρίτη δύναμη που θα επιβάλλει τη συνεργασία και τη σταθερότητα. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση τετραετίας. Ζητώ την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, μπορώ να κάνω σκληρές διαπραγματεύσεις. Μπορώ να διασφαλίσω ότι η χώρα θα έχει μία κυβέρνηση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. 

Τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών ή ερώτηση προς άλλον

Τσίπρας: Στις τοποθετήσεις του ο κ. Μεϊμαράκης είπε δυο πράγματα. Το ένα είναι ότι εμείς με τη συμφωνία χρεώσαμε τη χώρα 90 δισ. ευρώ. Θα ήθελα να ξέρει ότι τα 86 δισ. ευρώ δεν επιβαρύνουν το χρέος γιατί ανακυκλώνουν τα τοκοχρεολύσια των προηγούμενων ετών. Δεύτερον, η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μία πραγματικότητα, υπάρχει στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, στην έκθεση του ΔΝΤ, σε δηλώσεις του κ. Ντράγκι, σε έκθεση της Κομισιόν. Ποιος είναι ικανότερος να διαπραγματευτεί; Εσείς κ. Μεϊμαράκη που λέτε ότι δεν υπάρχει τίποτα;

Μεϊμαράκης: Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καταλάβει ότι έχω σπουδάσει οικονομικά.  Φεσώσατε τη χώρα περίπου 90 δισ. κλείσατε τις τράπεζες για να μας πάτε σε ένα σε ένα άθλιο και διχαστικό δημοψήφισμα. Κάποιος πολιτικός από εδώ μέσα δεν κατάλαβε ότι καταδικάστηκε, όταν μας έλεγε για τον Αντρίκο Παπανδρέου και για τα CDS. Φαίνεται ότι μένει εκτός Βουλής και έχει παλαβώσει. Όσο πιο μεγάλο δάνειο πάρετε, τόσο πιο επώδυνα μέτρα θα φέρετε.

Λαφαζάνης: Κάτι που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στις 5/6: Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να υπογράψει τρίτο μνημόνιο. Το μνημόνιο το ψήφισε η Βουλή και κατηγορούμαστε εμείς επειδή ήμασταν συνεπείς. Η ενιαία ευρωζώνη βλάπτει και την Ευρώπη και ιδιαίτερα την Ελλάδα που την έχει κάνει αποικία. Λέμε όχι στην υποτέλεια και λέμε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση.

Θεοδωράκης: Άκουσα πολλές ανακρίβειες απόψε. Τα χρεοκοπημένα κόμματα είναι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς χρωστούν στις τράπεζες. Το Ποτάμι δεν χρωστάει ούτε δραχμή πουθενά, γιατί δεν άνοιξε γραφεία σε όλη τη χώρα για να πηγαίνει ο κόσμος να παρακαλάει.. Δεν έχουμε γραφεία και δεν χρωστάμε. Με ποιους θα κυβερνούσαν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μεϊμαράκης;

Κουτσούμπας: Εδώ ανάμεσά μας υπάρχουν άνθρωποι που συγκυβένρησαν. Ψήφισανα τα μνημόνια. πρέπει ο λαός να σκεφτεί ότι υπάρχει μια άλλη λύση. κι αυτή η λύση είναι αυτή που προτείνει το ΚΚΕ. Λέω στον ελληνικό λαό γιατί ενώ υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι οικοδόμοι ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε υποδομές; Αυτά είναι τα θέματα που πρέπει να σκεφτεί ο ελληνικός λαός. 

Καμμένος: Απαντάω για τα CDS.  Δεν υπάρχει καταδικαστική απόφαση εναντίον μου. Κύριε Μεϊμαράκη, είστε υπόδικος. Είπατε ψέματα, δεν φέρατε το χαρτί που σας ζήτησα.  Συνεχίζετε να καλύπτεται το ΠΑΣΟΚ. Συνεχίζετε την πολιτική Σαμαρά. Να φέρεται το χαρτί που αποδεικνύει ότι αθωωθήκατε. Με τη ΝΔ της Ζίμενς και του Παπασταύρου εμείς δεν πρόκειται να συνεργαστούμε.

Γεννηματά: Σας καλώ να δεσμευτούμε στον ελληνικό λαό ότι θα σχηματίσουμε την επόμενη ημέρα των εκλογών για μια σταθερή κυβέρνηση χωρίς όρους. Πρέπει να καταργήσουμε το bonus των 50 εδρών αφού δεν το έκανε κόμμα που δεσμεύτηκε γι’ αυτό. 

Έκτη ενότητα: Ελεύθερες ερωτήσεις δημοσιογράφων

Γιομπαζολιάς: Την επαναδημιουργία της μεγάλης σοσιαλιστικής παράταξης τη βλέπετε με τη ΔΗΜΑΡ και το ΚΙΔΗΣΟ και γιατί όχι με τον «μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ».

Γεννηματά: Την ανασυγκρότυηση θα την πετύχουμε με τους χιλιάδες πολίτες που στηρίζουν το ριζοσπαστικό κέντρο. Ούτε ως λαθρεπιβάτης δεν μπορεί να περάσει ο κ. Τσίπρας από το χώρο της κεντροαριστεράς. Κάθε μέρα χιλιάδες επιστρέφουν. Τους καλώ να γυρίσουν στο κοινό μας σπίτι το ΠΑΣΟΚ.

Τρέμη: Ας πούμε ότι απαιτείται για το σχηματισμό κυβέρνησης σύμπραξη από περισσότερους από έναν εταίρους για το πρώτο κόμμα. Αν το πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένετε στο βέτο για ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι;

Καμμένος: Είμαστε ένα κόμμα κεντροδεξιό και συνεργαστήκαμε άριστα με το ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά είμαστε ένα κόμμα κεντροδεξιό που δεν έχει σχέση με τη Siemens, που δεν έχει σχέση με τον Παπασταύρου και με τη λίστα Λαγκάρντ. Δεν μπορούμε να έχουμε σχέση με αυτό. Εύχομαι η κ. Γεννηματά να απαλλαγεί από τα βαρίδια. Με αυτά τα βαρίδια όχι. Όσον αφορά τον κ. Θεοδωράκη θέλω να ακούσω τη θέση του για το σκοπιανό, για τη Θράκη. Πρέπει όλοι να αποδείξουμε ότι κάνουμε πράξη τη συμφιλίωση. 

Σρόιτερ: Το ΚΚΕ είναι κάθετα αντίθετο από το να φύγει η χώρα από το ευρώ δηλώσατε μετά τη συμφωνία. Πήρε ο Τσίπρας τη λιγότερο κακή απόφαση;

Κουτσούμπας: Δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα έτσι όπως τα έκανε ο Τσίπρας. Ξέραμε ότι η πολιτική του θα οδηγούσε σε νέο μνημόνιο. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με το ευρώ. Η δραχμή από άλλο δρόμο επίσης οδηγεί στη χρεοκοπία.

Χούκλη: Πριν λίγες ημέρες απασφαλίσατε μιλώντας για τον κ. Τσίπρα. Τον θεωρείτε διαπλεκόμενο; Τότε γιατί θέλετε να συνεργαστείτε μαζί του;

Θεοδωράκης: Δεν διαβάζετε καλά αυτά που λέω. Ήμασταν υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε για να ξεπεράσουμε έναν δύσκολο κάβο και το κάναμε. Και είμαστε περήφανοι που το κάναμε. Αν ο κ. Τσίπρας είχε φέρει νωρίτερα τη συμφωνία, όπως του είχαμε πει θα είχαμε αποφύγει την οικονομική καταστροφή των τελευταίων τριών μηνών. Το Ποτάμι λέει ότι δεν θα δεχτούμε καμία επίθεση χωρίς να δώσουμε απαντήσεις του ίδιου βάρους. 

Ζαχαρέα: Το ταξί σας πήγε στο Νομισματοκοπείο; Πόσα εκατομμύρια βρήκατε; Πόσα βρήκατε μέσα και πόσα θα γίνουν εάν μετατραπούν σε δραχμές;

Λαφαζάνης: Ζούμε μία φαρσοκωμωδία γιατί μετά από κάθε εκλογές αυξάνονται τα κόμματα που στηρίζουν το μνημόνιο. Πέντε πολιτικές δυνάμεις στηρίζουν το τρίτο μνημόνιο. Βλέπω συγκυβέρνηση όσων μνημονιακών κομμάτων μπούνε στη Βουλή. Το εθνικό νόμισμα είναι μια θετική εναλλακτική λύση.

Κοσιώνη: Γιατί καλείτε τον Τσίπρα να συνεργαστεί μαζί σας;

Μεϊμαράκης: Μέχρι να πάμε στις εκλογές ο κ. Τσίπρας θα έχει γίνει αντιμνημονιακός. Χρειάζονται συνεργασίες γι’ αυτό τον καλώ. Του λέω για το καλό της χώρας να βρούμε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα με βάση τη συμφωνία που έφερε. Είμαι έτοιμος να πάω και στην Κουμουνδούρου αύριο να συζητήσουμε. Μπορείς αύριο; (σ.σ. προς τον Αλέξη Τσίπρα). 

Γιαμπαζολιάς: Καλώς θέλετε να πληρώνουν όσοι από τα ΜΜΕ χρωστούν. Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι τα κανάλια πληρώνουν κάθε χρόνο 1,5 εκατ. ευρώ, όταν στην Κύπρο είναι μόλις 800.000 ευρώ; Πως διασφαλίζετε ότι τα κανάλια δεν θα περάσουν σε ξένα χέρια;

Τσίπρας: Είμαι περήφανος που αυτό το ντιμπέιτ διεξάγεται στην ανοιχτή ΕΡΤ, που το κόμμα του κ. Μεϊμαράκη ήθελε να φιμώσει. Δεν άνοιξε η ΕΡΤ με την προηγούμενη λογική, των μεγάλων αμοιβών. Δεν μπορεί κάποιοι να τηρούν τους νόμους, και κάποιοι άλλοι να δανείζονται χωρίς να τους τηρούν. Ζητήσαμε να πληρώσουν τα χρωστούμενα.  Πρέπει να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία και την ανομία των ΜΜΕ.

Παρέμβαση της Όλγας Τρέμη που διακόπτει για να υπερασπιστεί το mega, παρά τους όρους του ντιμπέιτ τον διάλογο. «Έχετε τη μύγα και μυγιάζεστε», της απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας

Πέμπτη ενότητα: Εξωτερική πολιτική – Άμυνα

Κοσιώνη: Αν δεν ζητήσατε λεφτά από τη Ρωσία γιατί κάνατε λόγο για εναλλακτικές. Ήταν μπλόφα;

Τσίπρας: Η επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων θα φέρει πολλά σημαντικά οφέλη. Δεν πήγα να ζητήσω χρήματα, γιατί όταν ειμαστε υπερχρεωμένοι επί χρόνια δεν μπορούμε να ζητάμε χρήματα από χώρες εκτός ευρώ. Βρεθήκαμε παντού για συνεργασίες. Η χώρα μας μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος. Αναδείξαμε την Ελλάδα ως κόμβο σταθερότητας σε μία ταραγμένη περιοχή.

Κοσιώνη: Αν είχαμε μία κρίση τύπου Ίμια εκείνες τις μέρες θα είμασταν ασφαλείς;

Τσίπρας: Δηλαδή αν ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκεφτεί την Ρωσία αυτό είναι αιτία κρίσης: Αυτό είναι μία επικίνδυνη τοποθέτηση. Αντιμετωπίσαμε τις κρίσης με σοβαρότητα και κρίση.

Γιομπαζολιάς: Τι απαντάται στις αναφορές του κ. Καμμένου για την υπόθεση των υποβρυχίων; Πώς κρίνετε το έργο του κ. Καμμένου στο υπουργείο Άμυνας; 

Μεϊμαράκης: Το ζήτημα έχει απαντηθεί με εξεταστική επιτροπή που έλεγξε τα πάντα και εξέδωσε πόρισμα. Θέλω, όμως να πω, ότι ο κ. πρωθυπουργός δεν μας είπε τίποτα για τα θαλάσσια σύνορα που πρέπει να μάθει να τα φυλάει. Στην εξωτερική πολιτική δεν μας άφησε κανέναν σύμμαχο. Στο μνημόνιο που μας έφερε αναφέρει ότι δεν θα γίνει τίποτα για το χρέος εκτός από τη συμφωνία που υπήρχε το 2012. 

Γιομπαζολιάς: Η ΝΔ λέει Ελλάδα ίσον Ε.Ε., Δύση και ΝΑΤΟ. Εάν το ΝΑΤΟ ζητούσε τη βοήθεια της Ελλάδας για επιχειρήσεις στη Συρία, τι θα κάνατε;

Μεϊμαράκης: Αν είναι απόφαση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Αλλά ποτέ δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο και ούτε θα γίνει. 

Τρέμη: Μπορούσαμε να πάρουμε χρήματα από τη Ρωσία όπως λέτε;

Λαφαζάνης: Γιατί είναι κακό να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα από μία τρίτη χώρα εκτός ευρώ; Όταν παίρνουμε χρήματα με αντάλλαγμα μνημόνια για να πληρώνουμε τις δόσεις τους είναι καλό; Δεν βλέπω τίποτα μεμπτό στο να πάρουμε χρήματα από αλλού. Υπέγραψα μία συμφωνία για τον αγωγό που απαιτεί βήματα για να προχωρήσει. Τι θα γίνει;

Τρέμη: Τα 5 δις από τη Ρωσία υπήρξαν και δεν τα πήρε η κυβέρνηση;

Λαφαζάνης: Υπάρχει μία διακρατική συμφωνία που προϋποθέτει βήματα για να ολοκληρωθεί. Θα μπορούσε να υπάρξει προκαταβολή από τη Ρωσία, αν γίνουν βήματα από την κυβέρνηση.

Σροϊτερ: Πιστεύετε ότι το θέμα των αποζημιώσεων δεν παίζει ρόλο για τη χώρας;

Θεοδωράκης: Το Ποτάμι λέει ότι πρέπει να διεκδικήσουμε το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις για τις αρχαιότητες αλλά να μην φαινόμαστε σαν τον φτωχό συγγενή που μόνο διαμαρτύρεται για το παρελθόν. Υπάρχουν σημεία που πρέπει να συγκρουστούμε με την Ευρώπη αλλά πρέπει να ξέρουμε πότε να δώσουμε τις μάχες. 

Σροϊτερ: «Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας» ήταν ο υπότιτλος συνέντευξής σας σε γερμανική εφημερίδα. Θέλω το σχόλιό σας.. 

Θεοδωράκης: Μπορούν και οι Γάλλοι και οι Γερμανοί να είναι σύμμαχοι μας και μαζί με τους Κινέζους και τους Ρώσους στο εμπόριο και τους Τούρκους σε κάποια θέματα. 

Χούκλη: Γιατί το κόμμα σας αντιδρά στην εξάλειψη της απειλής των τζιχαντιστών με στρατιωτικά μέσα, ζητώντας έξοδο από το  ΝΑΤΟ;

Κουτσούμπας: Το ΝΑΤΟ μόνο δυστυχία και προβλήματα στα κυριαρχικά μας δικαιώματα έχουμε δει, πχ στο κυπριακό, στο Αιγαίο, βάσεις κτλ. Μπορούμε να αναπτύξουμε σχέσεις με άλλες χώρες του κόσμου. οι τζιχαντιστές είναι σημαντικός κίνδυνος αλλά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από αυτούς που τους δημιούργησαν, δηλαδή τις ΗΠΑ.

Χούκλη: Εξαιρείτε τη Ρωσία; η κριτική σας για την Κριμαία ήταν ήπια.

Κουτσούμπας: η Ρωσία σήμερα είναι μία μεγάλη ιμπεριαλιστική δύναμη που δουλεύει για τα δικά της συμφέροντα. Αυταπάτη να νομίζουμε ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα χωρίς ανταλλάγματα.

Ζαχαρέα: Το κράτος δεν ανταμείβει ανάλογα τους ένστολους. Τι ισοδύναμα θα φέρετε για τους ένστολους;

Καμμένος: Πήρα αποφάσεις που απελευθέρωσαν χρήματα για τους ένστολους. Θα πληρωθούν γιατί είναι μία δίκαιη ερώτηση. Ο κ. Μειμαράκης πέταξε την μπάλα στην εξέδρα στην ερώτηση για τα υποβρύχια. Απαράδεκτες οι δηλώσεις από τη Ν.Δ. που εμπλέκουν τους αρχηγούς του στρατεύματος. Οφείλουμε να προστατεύσουμε το στράτευμα.

Ζαχαρέα: Επιμένω στο θέμα των ενστόλων. Τι ισοδύναμα μπορούν να βρεθούν ώστε να δοθούν τα χρήματα;

Καμμένος: Επεξεργαζόμαστε να τους δώσουμε κατοικίες.

Κοσιώνη: Το ΠΑΣΟΚ κατηγορήθηκε ότι εκχώρησε την εθνική ανεξαρτησία βάζοντας τη χώρα στα μνημόνια. Παίξατε το γεωπολιτικό χαρτί της χώρας, όπως λέει ότι έκανε ο κ. Τσίπρας;

Γεννηματά: Νομίζω ότι επιβεβαιώνεται σήμερα η εθνική πολιτική που χάραξε το ΠΑΣΟΚ. Η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη που τώρα την αποδέχονται όλοι. Το χαρτί το γεωπολιτικό δεν το έπαιξε ο κύριος Τσίπρας. Η κυβέρνηση έβαλε σε κίνδυνο παραδοσιακές σχέσεις. 

Κοσιώνη: Ο κ. Παπανδρέου δεν κατεβαίνει με το κόμμα σας. Θα τον προτείνατε για το υπ. Εξωτερικών; 

Γεννηματά: Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή είναι αντιδεοντολογικό να γίνονται συζητήσεις για αξιώματα που έχει δηλώσει ότι δεν τον αφορούν και μάλιστα ερήμην του. 

Τέταρτη ενότητα: Μεταναστευτική πολιτική – προσφυγικό

Ζαχαρέα: Εάν σας ενημερώσουν ότι 10.000 μετανάστες πλέουν στις ελληνικές ακτές. Τι ακριβώς θα πράξετε εάν είστε στην κυβέρνηση;

Γεννηματά: Αδράνεια της κυβέρνησης. Ακούσαμε ότι οι μετανάστες λιάζονται. Πρέπει να δράσουμε. Ζητήσαμε να υπάρξει διακομματική συνεργασία. Η χώρα με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν θα είναι έτοιμη να στείλει ανθρώπους σε άλλες χώρες, να ξεχωρίσει τους πρόσφυγες από τους μετανάστες.

Ζαχαρέα: Ποια είναι η λύση που προτείνετε;

Γεννηματά: Ριζική αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και παράλληλα προστασία των νησιών.  

Κοσιώνη: ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν πολλές διαφωνίες στο μεταναστευτικό. Είστε ικανοποιημένος από τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Καμμένος: Αν είχα το δικαίωμα βέτο θα το χρησιμοποιούσα για το ζήτημα της ιθαγένειας. Είχαμε μιλήσει για την κατάργηση του Δουβλίνο 2 και μας λοιδορήσανε. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες αλλά και οι λαθρομετανάστες. τα νησιά χρειάζονται ενίσχυση με πλοία και χρηματοδότηση.

Κοσιώνη: Πιστεύεται ότι υπάρχει κίνδυνος να περάσουν τζιχαντιστές στην Ευρώπη;

Καμμένος: Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα. Τελικά η Ευρώπη μέσω της Γερμανίας ήρθε να μας απειλήσει με το προσφυγικό γιατί αν δεν είχαμε συμφωνία οι πρόσφυγες θα έμεναν όλοι στην Ελλάδα.

Γιομπαζολιάς: Τι προτείνει το ΚΚΕ για τους μετανάστες; Τι θα έκανε το ΚΚΕ εάν ήταν στην εξουσία;

Κουτσούμπας: Άμεσα θα πρέπει να παρθούν μέτρα έτσι ώστε οι πρόσφυγες που έχουν κατακλύσει τα νησιά να μεταφερθούν στην Ευρώπη. Ώστε να μπορούν να πάνε στις χώρες προορισμού τους. 

Γιομπαζολιάς: Πως θα σας φαινόταν αν εντάσσονταν στην παραγωγή; 

Κουτσούμπας: Για την Ελλάδα μιλάμε που έχει τόση ανεργία. Δεν είναι αυτή η λύση. Η κ. Μέρκελ ακύρωσε αλά καρτ το Δουβλίνο για να πάρει φτηνούς εργάτες για τους Γερμανούς βιομήχανους. Ε, όχι κι έτσι.

Τρέμη: Ο Τσίπρας σας χαρακτήρισε πιο λαϊκιστή στο προσφυγικό και από την Χρυσή Αυγή.

Θεοδωράκης: Βρέθηκα ως δημοσιογράφος πολλές φορές στα νησιά για να καλύψω το μεταναστευτικό, και ως επικεφαλής του Ποταμιού πήγα δύο φορές το καλοκαίρι. Η κυβέρνηση πανηγύριζε γιατί μετέφερε 200 μετανάστες από το  Πεδίο του Άρεως στον Ελαιώνα. Η Ελλάδα έχασε χρήματα για το μεταναστευτικό με ευθύνη και ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Θα πρέπει να αποδώσουμε ευθύνες στην Ευρώπη και εμείς πρέπει να σταματάμε τις μεταναστευτικές ροές μαζί με την Τουρκία στα σύνορα μας. Ναι με τους πρόσφυγες, όχι με την ανεξέλεγκτη μετανάστευση.

Τρέμη: Ποια η αξιολόγηση σας;

Θεοδωράκης: Μπορούσαμε να είχαμε κάνει πράγματα πριν τα κύματα γίνουν τσουνάμι. Τώρα είναι η μεγάλη ευθύνη της Ευρώπης.

Σροϊτερ: Τι λέτε εσείς για τους πρόσφυγες; Είδατε στα νησιά Έλληνες να εκμεταλλεύονται πρόσφυγες; 

Λαφαζάνης: Δεν είδα αυτό που είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου. Είδα μια τραγωδία. Η Ευρώπη  ευθύνεται γι’ αυτήν την τραγωδία που υποστήριξε τους πολέμους στις χώρες αυτές. Και οι εθελόδουλες κυβερνήσεις της Ελλάδας. 

Σροϊτερ: Γιατί οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν να φτάσουν όχι τη Ρωσία αλλά στην Γερμανία του μεγάλου κεφαλαίου;

Λαφαζάνης: Πηγαίνουν σε οποιαδήποτε χώρα μπορεί να τους προσφέρει τη δυνατότητα να επιβιώσουν. Μην ξεχνάμε ότι κι εμείς διώχνουμε με τα μνημόνια την ελληνική νεολαία. 

Χούκλη: Τρεις βουλευτές σας έχουν καταφερθεί εναντίον των προσφύγων. Συμφωνείτε;

Μεϊμαράκης: Οι επίσημες θέσεις της ΝΔ εκφράζονται από εμένα. Ο κεντρικός προγραμματισμός έρχεται από τα συλλογικά όργανα. Μπορούν οι συνάδελφοι μας να λένε ελεύθερα τις απόψεις τους. Δεν ανακαλύφθηκε τώρα το προσφυγικό πρόβλημα. Υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και πρέπει να τα φυλάμε εν αντιθέσει με την άποψη του Αλέξη Τσίπρα.

Χούκλη: Γιατί είστε δημιουργικά ασαφείς με το μεταναστευτικό. Δεν έχετε δημοσιοποιήσει τις θέσεις σας. Κλείνετε το μάτι στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής;

Μεϊμαράκης: Είναι γνωστές οι θέσεις μας για το μεταναστευτικό.

Ζαχαρέα: Η κ. Χριστοδουλοπούλου μίλησε για ανθρώπους που λιάζονται και για τουριστική ατρακτιόν. Κάνατε λάθος επιλογές σε ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα;  

Τσίπρας: Φτάνει με την υποκρισία και φτάνει με την επίθεση σε μια κυβέρνηση που είχε την προνοητικότητα να δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο μετανάστευσης. Από την αρχή η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι μας κατηγορούσαν ότι καλούσαμε τους πρόσφυγες. Παράλαβαμε το απόλυτο μηδέν και καταφέραμε να βάλουμε το θέμα με το Ρέντσι στην ΕΕ. 455 εκ. εξασφαλίσαμε. Φτιάξαμε κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας. Αυτό το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με λαικισμό αλλά με ευθύνες. 

Ζαχαρέα: Επτά μήνες δεν φτιάξατε διαχειριστικό τομέα για τα κονδύλια από την ΕΕ. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση έφτιαξε σε 12 μέρες; 

Τσίπρας: Η υπηρεσιακή κυβέρνηση κινείται στα βήματα της κυβέρνησής μας. Είναι υποκρισία να προσπαθείτε να φορτώσετε στην κυβέρνηση μας όλα τα προβλήματα, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ μας παρέδωσε το απόλυτο μηδέν. 

Τρίτη Ενότητα: Παιδεία και Υγεία

Χούκλη: Το νέο μνημόνιο ορίζει ότι μέσα στο 2016 να παρουσιάσει σχέδιο που θα συνδέσει τα πανεπιστήμια με την αγορά.

Τσίπρας: Πιστεύω ότι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας είναι η Παιδεία. Και νομίζω ότι πρέπει να επενδύσουμε στην Παιδεία, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να εκσυγχρονίσουμε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Συμφωνούμε δίπλα στα πανεπιστήμια να υπάρχουν ερευνητικά κέντρα κι επιχειρηματικότητα με ανταποδοτικότητα. Δεν θα παραδώσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία στην αγορά αλλά θα την ενισχύσουμε.

Χούκλη: Ο κ. Μπαλτάς δεν συμφωνεί όμως. Ο νόμος του αποτελεί κόκκινο πανί. Θα τον αποσύρετε;

Τσίπρας: Οι αλλαγές πρέπει να γίνονται με διάλογο κι όχι με προκαταλήψεις.

Ζαχαρέα: 200 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821 μήπως χρειάζεται μια επανάσταση στην παιδεία; 

Μεϊμαράκης: Έχετε απόλυτο δίκιο. Θέλουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος για να έχουμε μη κρατικά πανεπιστήμια για να μην πηγαίνουν τα παιδιά για σπουδές στο εξωτερικό λόγο των ιδεοληψιών της αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ιδιωτικό ακούει το μισεί και τρέχει να το φορολογήσει. 

Ζαχαρέα: Περίπου 1000 εκπαιδευτικοί το χρόνο παίρνουν αποσπάσεις σε πολιτικά γραφεία. 

Μεϊμαράκης: Τις είχαμε περιορίσει πολύ το 2012 – 2013. Το 2014 συμφωνήσαμε λόγω των αναγκών που υπήρχαν να επιτρέπονται οι αποσπάσεις αυτές. Αν οι εκπαιδευτικοί δεν αναπληρωθούν, θα υπάρχει ζήτημα με τα σχολεία.

Κοσιώνη: Το δικό σας σχέδιο προστατεύει την ομαλή λειτουργία της Υγείας ή έχει ρίσκα που δεν έχετε εξηγήσει.

Λαφαζάνης: Συμφωνώ για την ανάγκη για επανάσταση στην Παιδεία και την Υγεία. Επανάσταση στην Παιδεία σημαίνει δημοκρατία. Το ΕΣΥ θέλει αναβάθμιση που δεν μπορεί να γίνει χωρίς προσωπικό, με τεράστιες ελλείψεις. Αν θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε την Παιδεία και την Υγεία πρέπει να φύγουμε από την μνημονιακή θηλιά. Για αυτό χρειάζεται εθνικό νόμισμα για να έχουμε ρευστότητα.

Κοσιώνη: Ζητούσατε από τον Τσίπρα ρήξη χωρίς plan B. Δεν ήταν ρίσκο αυτό για την Παιδεία και την Υγεία;

Λαφαζάνης: Το ρίσκο είναι το μνημόνιο που ερειπώνει τη χώρα. Είναι η καταστροφή της χώρας μας και χρειαζόμαστε εναλλακτική λύση, έστω κι εκτός ευρωζώνης.

Γιομπαζολιάς: Ελληνικές μαθητές ομάδες παίρνουν βραβεία στο εξωτερικό με ιδιωτικές πρωτοβουλίες. 

Θεοδωράκης: Η παιδεία έχει πρόβλημα με τους σαμποτέρ. Ήταν το ΠΑΣΟΚ, ήταν η ΝΔ και είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούσαν ότι στο χώρο της παιδείας θα βρουν χειροκροτητές. Εμείς ζητούμε να μην υπάρχουν κόμματα στα πανεπιστήμια. Έχουμε αρνηθεί να ιδρύσουμε νεολαία. Πρέπει να προστατέψουμε από τον μπαλτά στην παιδεία. Είναι καταστροφικά αυτά που έκαναν αυτούς τους επτά μήνες

Γιομπαζολιάς: Ποιους θα προτείνετε για το υπουργείο Παιδειίας

Θεοδωράκης: Δεν χρειάζεται άνθρωπος του Ποταμιού, του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται ένας υπουργός παιδείας έξω και μακριά από τα κόμματα. 

Τρέμη: Είστε ενάντια στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά στην επιβολή ΦΠΑ 23% είχατε μία άλλη τοποθέτηση. Γιατί;

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ από την αρχή ψήφισε όχι σε όλο το μνημόνιο. Το βλέπουμε από τη σκοπιά ότι πλήττεται η λαϊκή οικογένεια, γιατί με το χάλι της παιδείας πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και φροντιστήρια. Σε αυτά επίσης δουλεύουν πολλοί άνθρωποι, για αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να καταργηθεί.

Τρέμη: Για αυτό το θέμα δεν έχετε διαφορές με τον κ. Λαφαζάνη.

Κουτσούμπας: Είναι κοροϊδία να λες ότι έτσι χτυπάς την πλουτοκρατία. Η θέση της ΛΑΕ οδηγεί σε νέο μνημόνιο και αντιλαϊκά μέτρα.

Σροϊτερ: Αντί να πάρετε τους 4.000 εκπαιδευτικούς που σας έδινε η τρόικα, επιλέξατε τους 1.500 να τους βάλετε στους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων…

Καμμένος: Στο θέμα της παιδείας έχουμε παρέμβει πολλές φορές, για τη Θράκη, για τους άθεους. Για το θέμα της αριστείας πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν πρότυπα σχολεία σε κάθε νομό. Δεν θα έχουμε κενά στα σχολεία, όπως ενημερώθηκα σήμερα. Θεωρώ ότι οι διοικητικοί, μέσα στους οποίους ήταν καθηγητές των ΕΠΑΛ και σχολικοί φύλακες, ήταν χρήσιμοι. 

Σροϊτερ: Κολέγια και ξένες σχολές δεν θα πληρώνουν το 23% ΦΠΑ

Καμμένος: Είναι απαράδεκτο το 23% στην παιδεία. Είμαστε σε διαπραγμάτευση. Το δικό μας επιχείρημα είναι ότι θα γίνουν απολύσεις. Πιστεύουμε ότι θα βρούμε ισοδύναμα. 

Χούκλη: Η συμφωνία που ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ πλήττει τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες αν και μειώνει το κόστος των φαρμάκων. Τι επιλέγετε;

Γεννήματα: Το μεγάλο πρόβλημα έχει να κάνει με την τιμή του φαρμάκου. Παλέψαμε να μειώσουμε τη δαπάνη στο μισό, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε κι άλλο. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις. Βεβαίως να στηριχθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Χούκλη: Στηρίζεται το άνοιγμα του επαγγελμάτων των φαρμακοποιών.

Γεννήματα: Δεν μπορώ να λέω ψέματα. Είμαστε σε δύσκολη θέση και η επαναδιαπραγμάτευση απαιτεί αξιοπιστία απέναντι στην Ευρώπη.

Δεύτερη ενότητα: Δημόσια Διοίκηση και κοινωνική πολιτική

Χούκλη: Το νέο μνημόνιο ορίζει αλλαγές στο δημόσιο, ακόμα και στις συντάξεις. Αν συμμετάσχετε στην επόμενη κυβέρνηση θα ψηφίσετε τους νόμους ή θα κάνατε αντάρτικο.

Καμμένος: Σε μία συμφωνία που είναι δύσκολη για εμάς έπρεπε να επιλέξουμε αν θα πυροβολήσουμε τη χώρα ή τα πόδια μας. Η επιλογή λοιπόν ήταν τέτοια που κατάφερε τουλάχιστον να πάρει ένα πακέτο επενδύσεων, να διώξει το αγγλικό δίκαιο και δέσμευση για το χρέος. Επέλεξα την επικεφαλής του ψηφοδελτίου μου με τη λογική να χτυπήσουμε τη διαφθορά. Θα ψηφίσουμε τους νόμους αλλά θα παλέψουμε για να αλλάξουμε αυτά που δεν πιστεύουμε.

Χούκλη: Θα δεχόσασταν ιδιωτικοποιήσεις σε υπηρεσίες του δημοσίου;

Καμμμένος: Πιστεύουμε ότι οι υπηρεσίες που έχουν στρατηγική σημασία για τη χώρα πρέπει να παραμείνουν δημόσιες, αν και πιστεύουμε στην ιδιωτική οικονομία.

Σροϊτερ: Έχετε σε ένα συρτάρι το πόρισμα για την οικονομική κακοδιαχείριση στο ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος δεν το έδωσε στη δημοσιότητα. Γιατί δεν το δίνετε εσείς;

Γεννηματά: Το πόρισμα είναι στα χέρια του εισαγγελέα που κάνει τις απαραίτητες έρευνες. Μακάρι και τα άλλα κόμματα να προχωρήσουν στον ίδιο έλεγχο των οικονομικών τους. Δεν έχω στοιχεία που να δείχνουν κάτι σε βάρος κανενός. 

Σροϊτερ: Εσείς διαβάζοντας αυτό το πόρισμα έχετε απομονώσει αυτούς που ευθύνονται;

Γεννηματά: Δεν έχω καταλήξει σε συμπεράσμα εναντίον κανενός. Έχουμε νοικοκυρέψει το σπίτι μας και εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας. 

Ζαχαρέα: Ποια είναι η ευθύνη του ΚΚΕ για τη διόγκωση του δημόσιου τομέα και τη δημιουργία μεγάλων ελλειμμάτων;

Κουτσούμπας: Έχουμε μάθει να ζούμε σε έναν Δημόσιο τομέα που έχει σαπίσει. Πρέπει να βλέπουμε όχι μόνο τον διεφθαρμένο, αλλά και τον διαφθορέα. Το ΚΚΕ παλεύει για έναν τομέα που θα ανήκει στο κράτος αλλά όχι στο καπιταλιστικό κράτος. Θα ανήκει σε ένα άλλο κράτος που θα λογοδοτεί στο λαό. Πρέπει ο λαός να ελέγχει τον κρατικό τομέα μέσα από την παραγωγή, από τις συνελεύσεις, μέσα από μορφές πραγματικής λαϊκής εξουσίας.

Ζαχαρέα: Ο αριστερός συνδικαλισμός στο υπάρχον σύστημα πίεζε για αύξηση του δημόσιου τομέα. 

Κουτσούμπας: Αν δούμε τα νοσοκομεία, είναι τεράστιες οι ελλείψεις. Το ίδιο και στα σχολεία. Αυτά τα κενά πρέπει να αναπληρωθούν. 

Κοσιώνη: Λέτε ότι πρέπει να μειωθεί το κομματικό κράτος. πρέπει να γίνουν κι άλλες απολύσεις στο δημόσιο;

Θεοδωράκης: Το δημόσιο είναι τεράστιο πράγμα που σημαίνει ότι το κομματικό κράτος θέλει μία γωνία να βολέψει τα παιδιά του. Πρέπει να ενισχύσουμε το δημόσιο που παλεύει και παράγει. Πρέπει να είμαστε τολμηροί. Να καταργηθούν πχ οι πολεοδομίες. Πρέπει να χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία και να απελευθερώσουμε τους δημόσιους υπαλλήλους με συνεχή αξιολόγηση.

Κοσιώνη: Δηλαδή είστε υπέρ.

Θεοδωράκης: Το δημόσιο δεν μπορεί να είναι ένα παιχνίδι με κουτάκια. Αυστηρή αξιολόγηση των υπαλλήλων, των δομών και των υπηρεσιών. Δεν είναι αποκούμπι των κομμάτων.

Γιομπαζολιάς: Μας έχετε μπερδέψει λίγο με αυτά που λέτε. Θέλετε δημόσια διοίκηση αστικού κράτους ή κεντρικού κρατικού σχεδιασμού;

Λαφαζάνης: Νομίζω δεν έχω μπερδέψει κανέναν. Θέλουμε ένα κράτος που να υπηρετεί τον πολίτη και την ανάπτυξη. Αυτό θα είναι ένα σοσιαλιστικό κράτος. Μέχρι να υπάρξει αυτή η αλλαγή δεν σημαίνει ότι δεν αγωνιζόμαστε για τον εκδημοκρατισμού του κράτους. Αυτό το κράτος δεν μπορεί να γίνει με μνημόνια και καταλήστευση του ελληνικού λαού. 

Δεν έκανε δεύτερη ερώτηση ο κ. Γιομπαζολιάς

Τρέμη: Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό κι όσα προβλέπει το μνημόνιο τι έχετε να πείτε;

Μεϊμαράκης: Τα μέτρα που έφερε ο κ. Τσίπρας είναι το μόνο νέο που μας έφερε. Μας είπε ότι διαπραγματεύτηκε πολύ καιρό και πάει να μας πείσει ότι αυτό είχε να κάνει με το καλό αποτέλεσμα. Η συμφωνία κρίνεται από το αποτέλεσμα. Εγώ δεν δίνω υποσχέσεις. Πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις για να υπάρξουν νέες εισφορές για το ασφαλιστικό, να λύσουμε το δημογραφικό, να βρούμε την αδήλωτη εργασία και να ανοίξουμε δουλειές.

Τρέμη: Το ασφαλιστικό είναι δικό σας απομεινάρι και οι επενδύσεις αργούν. Μήπως δε θέλετε να είστε ο πρωθυπουργός που θα ψαλιδίσει τις συντάξεις.

Μεϊμαράκης: Αν ο λαός μου δώσει την εντολή θα σχηματίσω κυβέρνηση συνεργασίας, που ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει και όλοι μαζί θα πετύχουμε το καλύτερο.

Σροϊτερ: Τα μέτρα που θα πάρετε ποιους πλήττουν αφού λέτε ότι προστατεύεται τους φτωχότερους;

Τσίπρας: Υλοποιήσαμε τις 100 δόσεις, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Καταφέραμε να αφήσουμε ανοιχτό παράθυρο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, να διατηρήσουμε το ΕΚΑΣ. Αυτά τα καταφέραμε με τη διαπραγμάτευση. Είναι επώδυνος συμβιβασμός αλλά έχει και θετικά στοιχεία. 

Σροϊτερ: Πληρώσατε τον ΕΝΦΙΑ;

Τσίπρας: Ούτε τότε ούτε τώρα μπόρεσα να ξεφύγω από την υποχρέωση. Την αντίσταση δεν μπόρεσα να κάνω γιατί δεν ήταν στην ιδιοκτησία μου το ακίνητο. Υπήρχε περιθώριο τότε για διαπραγμάτευση. Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος φόρος. Η ΝΔ μας φόρτωσε τον ΕΝΦΙΑ γιατί δεν διαπραγματεύτηκε. Αλλά όταν ανέβει η οικονομία, θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από δικαιότερο φόρο. 

Πρώτη ενότητα: Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία

Τρέμη: Οι υποσχέσεις του Ιανουαρίου έρχονται σε αντίθεση με τη συμφωνία που κάνατε. Γιατί ο λαός να σας ψηφίσει ξανά.

Τσίπρας: Όλοι γνωρίζουν ότι σε αυτό το εξάμηνο δώσαμε μεγάλη μάχη για το δίκαιο του λαού. Είχαμε μπροστά μας την υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα 4% που καταφέραμε να μειώσουμε και να σταθεροποιήσουμε την οικονομία εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση μέχρι το 2019, με χαμηλότερο επιτόκιο. Ταυτόχρονα πήραμε 35 δις από τοι πακέτο Γιούνκερ, διασφαλίσαμε τις καταθέσεις και δέσμευση για το χρέος. Είναι σαφές ότι δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε ένα μέρος των δεσμεύσεων μας αλλά ο αγώνας συνεχίζεται.

Τρέμη: Γιατί διαπιστώσατε με καθυστέρηση ότι ο Βαρουφάκης έχασε την αξιοπιστία του; 

Τσίπρας: Σε αυτή την μάχη με ασσύμετρες δυνάμεις υπήρξαν και επιλογές που έδωσαν δυναμική στη διαπραγμάτευση και τόνωσαν το ηθικό του λαού αλλά στη συνέχεια υπήρχαν και υπερολές λκαι λάθη και πήραμε την απόφαση να δράσουμε για το συμφέρον του ελληνικού λαού. 

Σρόιτερ: Κύριε Μεϊμαράκη 18 δεσμεύσεις της ΝΔ για την οικονομία πριν γίνεται για τελευταία φορά κυβέρνηση δεν έγιναν. Γιατί ο Τσίπρας λέει ψέματα κι εσείς αλήθεια;

Μεϊμαράκης: Είπαμε πάρα πολλά το 2012, πολλά από αυτά επιδιώξαμε να πράξουμε. Δεν είχαμε την αυτοδυναμία αλλά προσπαθήσαμε να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας. Τον Γενάρη πάντως η οικονομία ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι τώρα. Βεβαίως δεν υλοποιήθηκαν όσα είπαμε αλλά αν δεν είχε διακοπεί βιαίως η τετραετία μας θα είχαμε κάνει όσα είχαμε πει. Εμείς φέραμε επενδύσεις ενώ ο κ. Τσίπρας τις έδιωξε. Ψηφίστε ΝΔ για να φέρει επενδύσεις.

Σροϊτερ: Είπατε ότι πολλά δεν τα κάνατε γιατί δεν ήσασταν αυτοδύναμοι. Ούτε τώρα θα είσαστε, όπως όλα δείχνουν αυτοδύναμοι, πως θα κάνετε όσα υπόσχεστε; 

Μειμαράκης: Δεν έχουμε δώσει υποσχέσεις σαν του κ. Τσίπρα. Εγώ είπα ότι δεν ολοκληρώσαμε τη θητεία μας. Αν ο τσίπρας δεν είχε διακόψει θα είχαμε ολοκληρώσει το έργο μας. 

Χούκλη: Η ΛΑΕ δεν έχει κρύψει ότι τάσσεται υπέρ του εθνικού νομίσματος. Τι σημαίνει όμως αυτό δεν έχετε εξηγήσει.

Λαφαζάνης: Νομίζω ότι δεν είναι το καλύτερο να κάνουμε τρομοκρατία για Λένα θέμα που δεν έχει ζητηθεί καθόλου με ευθύνη της Ευρώπης και των ΜΜΕ. Το μνημόνιο είναι ο τρόπος. Δεν υπάρχουν αριστερά και δεξιά μνημόνια, όλα τα μνημόνια οδηγούν σε όλεθρο. Το εθνικό νόμισμα δεν είναι καταστροφή. Έχουν 10 ευρωπαϊκές χώρες και ευημερούν. Το εθνικό νόμισμα θα ενισχύσει την παραγωγή, την απασχόληση και θα δώσει ρευστότητα.

Χούκλη: Δεν απαντάτε τι σημαίνει.

Λαφαζάνης: Η μετάβαση από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα δεν χρειάζεται ειδική μελέτη, τυπώνεις χρήμα και περνάς σε μία νέα οικονομική κατάσταση . Η υποτίμηση θα λειτουργήσει θετικά.

Ζαχαρέα: Γεννιόμαστε και πεθαίνουμε χρεωμένοι. Με το τρίτο μνημόνιο απαντάτε με νέους φόρους…

Θεοδωράκης: Όταν είσαι ένα βήμα πριν την καταστροφή παίρνεις δύσκολες αποφάσεις. Πήραμε τη δύσκολη απόφαση να ψηφίσουμε το μνημόνιο του κ. Τσίπρα. αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δώσουμε μάχη στο πλευρό των χαμένων του μνημονίου. Υπάρχουν αλλαγές που μπορούν να γίνουν. Η ματιά μας είναι προς τον κόσμο που παράγει. Μεταρρυθμίσεις λοιπόν. 

Ζαχαρέα: Πως θα πείσετε έναν επενδυτή ότι είναι ασφαλές να επενδύσει στη χώρα; 

Θεοδωράκης: Πρέπει να κάνουμε προσιτή τη χώρα σε επενδύσεις με λιγότερη φορολογία. Θα πω επιπλέον σε έναν επενδυτή ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να εξάγει. 

Κοσιώνη: Κύριε Κουτσουμπά γιατί η δική σας αποδέσμευση από την ευρωζώνη και από το ευρώ είναι καλύτερη από αυτή της ΛΑΕ;

Κουτσούμπας: Δεν είναι απλώς καλύτερη ή χειρότερη είναι η μέρα με τη νύχτα. Είναι διαφορετικό να πας στον πλούτο με σχεδιασμένη παραγωγή και να ανοίξεις έναν δρόμο καλύτερο και διαφορετικό εντός του καπιταλιστικού δρόμου να φύγεις μόνο από το νόμισμα. Αυτό θα σημαίνει νέα μέτρα ίσως όχι με τη μορφή μνημονίων που δεν οδηγεί σε διέξοδο.

Κοσιώνη: Είτε με μνημόνιο κι ευρώ είτε χωρίς μνημόνιο και δραχμή θα φτωχύνουμε. Τι θα γίνει με το ΚΚΕ;

Κουτσούμπας: Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες με κοινωνικοποιημένη την ιδιοκτησία και κεντρικό σχεδιασμό μπορεί να διαγράψει μονομερώς το χρέος κι όλοι να έχουν δουλειά.

Γιομπαζολιάς: Ερώτηση για την ανάπτυξη και τον ΕΝΦΙΑ

Καμμένος: Η φορολόγηση σταματάει την ανάπτυξη. Οι ΑΝΕΛ πιστεύουν στα κίνητρα της χαμηλής φορολόγησης. 34 δις πλούτου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τα προσφέρουμε για ενοικίαση και εκεί μπορούν να γίνουν επενδύσεις. Εκεί μπορούν να δοθούν τα κίνητρα για να επιστρέψουν τα λεφτά από το εξωτερικό. Θα κάνουμε ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς. 

Γιομπαζολιάς: Ερώτηση για φορολόγηση του πλούτου ώστε να απαλλαγούν τουριστικές περιοχές από τον ΕΝΦΙΑ 

Καμμένος:  Η μεγαλύτερη αποτυχία μας είναι δυο πράγματα. Το ένα ότι δεν μπορέσαμε να καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ σκοτώνει την οικονομία.

Τρέμη: Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 3ο μνημόνιο. Μετά τις εκλογές θα είστε υποχρεωμένοι να το εφαρμόσετε. Τι σας διαφοροποιεί;

Γεννήματα: Έχουμε εμπειρία και γνώση και ξέρουμε να διαπραγματευτούμε σκληρά έχοντας το κάνει στο παρελθόν. ο λαός ξέρει ποιους μπορεί να εμπιστευτεί. Οδηγηθήκαμε σε 3ο μνημόνιο ενώ είχαμε πλεονάσματα, που τα κάναμε ελλείμματα, αδειάσαμε τα αποθεματικά και βρεθήκαμε μπροστά στο ενδεχόμενο εξόδου. Έχουμε εμπειρία στη διαπραγμάτευση και πρέπει να εξασφαλίσουμε και ζητάμε δύναμη για να δώσουμε λύσεις.

Τρέμη: Σας κατηγορούν ότι βάλατε το κομματικό σας συμφέρον πάνω από τη χώρα

Γεννήματα: Έχουμε κατασυκοφαντηθεί. Κανείς δεν μπορεί να μας πει κάτι τέτοιο. Είμαστε ένα κόμμα πατριωτικό που κράτησε σταθερή θέση όταν όλοι αντιμαχούσαν περί μνημονίου και αντιμνημονίου.

Το pre game show της τηλεμαχίας

– Στο πλατό βρίσκονται άλλοι επτά άνθρωποι που δεν τους βλέπετε, συνεργάτες των πολιτικών αρχηγών. Είναι ο Νίκος Παπάς που συνοδεύει τον Αλέξη Τσίπρα, η Πηνελόπη Γάβρα διευθύντρια του γραφείου Τύπου της ΝΔ που συνοδεύει τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο Τέρενς Κουίκ μαζί με τον Πάνο Καμμένο και ο Νίκος Βοσδογάνης με τη Φώφη Γεννηματά. 

Το ντιμπέιτ από την οπτική γωνία του συντονιστή Πάνου Χαρίτου.

Οι δημοσιογράφοι σε θέση μάχης

– Το tweet του Αλέξη Τσίπρα μέσα από το στούντιο της ΕΡΤ

– Κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχει προκύψει τα τελευταία λεπτά για τους χρόνους του ντιμπέιτ και συγκεκριμένα για την επίμαχη ελεύθερη ερώτηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά πάνω από 60 δευτερόλεπτα για την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα αν του τεθούν πάνω από μία ερωτήσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς και η ΝΔ αρνείται. Λόγω της διαφωνίας υπάρχει περίπτωση καθυστέρησης της έναρξης του ντιμπέιτ. 

Δέκα λεπτά πριν τις 21:00 και οι πολιτικοί αρχηγοί κατευθύνονται στο στούντιο 3 του 1ου ορόφου.

Οι πρώτες φωτογραφίες πριν την τηλεμαχία:

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

– Τελευταίος στις 20:37 έφτασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Στην ΕΡΤ κατέφτασε ο Αλέξης Τσίπρας την ώρα που έκανε δηλώσεις η Φώφη Γεννηματά. Δεν έκανε καμία δήλωση.

Στις 20:32 έφτασε στο Ραδιομέγαρο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. «Έχουμε σήμερα την ευκαιρία για ένα διάλογο, κυρίως έναν ειλικρινή διάλογο απέναντι στο λαό. Εγώ πιστεύω και στο διάλογο και στη συννενόηση. Ελπίζω να έρθουν όλοι σήμερα με την ίδια διάθεση», είπε.

Αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να αυξηθεί ο χρόνος του Αλέξη Τσίπρα στην περίπτωση που στον τελευταίο γύρο οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί επιλέξουν να απευθύνουν ερώτηση στον απερχόμενο πρωθυπουργό απέρριψαν οι δημοσιογράφοι. Στον τελευταίο γύρο του ντιμπέιτ κάθε πολιτικός αρχηγός μπορεί να κάνει μια ελεύθερη τοποθέτηση ή να απευθύνει ερώτηση προς κάποιον άλλο αρχηγό. Η απάντηση έχει οριστεί ότι πρέπει να διαρκέσει 60 δευτερόλεπτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εφόσον μαζευτούν ερωτήσεις προς τον κύριο Τσίπρα από πολλούς πολιτικούς αρχηγούς να αυξηθεί ο χρόνος κατά μερικά δευτερόλεπτα. Οι δημοσιογράφοι απάντησαν ότι δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη και απέρριψαν το αίτημα. Στη διακομματική το αίτημα αυτό φέρεται να είχε απορρίψει η ΝΔ.

Τους πολιτικούς αρχηγούς υποδέχονται ο Διονύσης Τσακνής και ο Λάμπης Ταγματάρχης.

Η Όλγα Τρέμη στην ΕΡΤ.

Στις 20:20 έφτασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μαζί με τον Κώστα Ήσυχο και τον Πέτρο Παπακωνσταντίνου. «Να πρώτη φορά που είμαι και αρχηγός κόμματος. Πολλά γίνονται για πρώτη φορά κι ελπίζω να είναι για το καλό του τόπου. ο διάλογος πάντως όπως γίνεται στο ντιμπέιτ δεν έχει και τις καλύτερες προδιαγραφές για να ενημερωθεί ο λαός. Ελπίζω να επιτευχθεί το καλύτερο για τη Δημοκρατία και τη βούληση του ελληνικού λαού», είπε.

Στις 20:19 έφτασε στο Ραδιομέγαρο ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Μαζί του η Πηνελόπη Γαβρά. Δεν έκανε δηλώσεις.

Στις 20:16 έφτασε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο κ. Κουτσούμπας δεν έκανε δηλώσεις.

Η Μάρα Ζαχαρέα έφτασε στην ΕΡΤ λίγο μετά τον Πάνο Καμμένο.

Στις 20:13 ο Πάνος Καμμένος ήταν ο πρώτος πολιτικός αργηγός που έφτασε στην ΕΡΤ, μαζί με τον Τέρενς Κουίκ. «Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική μέρα για τις εκλογές και την δημοκρατία. Εγώ θα ευχόμουνα τα ντιμπέιτ να γίνονται και με διάλογο και πέραν εκλογών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ προσερχόμενος. Υπενθυμίζεται ότι οι ΑΝΕΛ ακύρωσαν την ομιλία τους στη Θεσσαλονίκη απόψε, για χάρη του ντιμπέιτ.

Στις 20:06 έφτασε στην ΕΡΤ και ο Μάκης Γιομπαζολιάς από το ΕTV

Κάθε πολιτικός αρχηγός μπορεί να έχει μαζί του δύο συνεργάτες. Για τον Αλέξη Τσίπρα στο στούντιο θα είναι ο Νίκος Παππάς και στο κοντρόλ ο Θόδωρος Μιχόπουλος.

Λίγο πριν τις 20.00 έφτασε πρώτος στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή ο Αντώνης Σρόιτερ και ακολούθησε η Μαρία Χούκλη και η Σία Κοσιώνη.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, εν όψει του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών

Η πρώτη ερώτηση προς τον Αλέξη Τσίπρα στο αποψινό debate θα αφορά την οικονομία και θα την υποβάλει η Όλγα Τρέμη για λογαριασμό του Mega.

Ένα βίντεο μας θυμίζει τα ντιμπέιτ από το 1996 έως το 2009.

Ένα φωτογραφικό ταξίδι στο χρόνο και συγκεκριμένα στις τηλεμαχίες του παρελθόντος.

– Τις ερωτήσεις τους απευθύνουν ανοιχτά και οι αναγνώστες του tvxs.gr.

– Οι όροι με τους οποίους θα διεξαχθεί ο διάλογος.

– Η ΕΡΤ 3 θα μεταδώσει το debate των πολιτικών αρχηγών και στη νοηματική γλώσσα

– Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα φιλοξενηθεί στο γραφείο του προέδρου της ΕΡΤ Διονύση Τσακνή, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης στο γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου Λάμπη Ταγματάρχη. Ο Γιώργος Γιουκάκης θα φιλοξενήσει τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στο γραφείο της γενικής διεύθυνσης του Ραδιοφώνου της ΕΡΤ, ενώ ο  Σωτήρης Μαργιωρής θα φιλοξενήσει τον Σταύρο Θεοδωράκη στο γραφείο της διεύθυνσης Συντονισμού Ενημέρωσης. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα φιλοξενηθεί από τον Βαγγέλη Λουριδά στο γραφείο της Νομικής Συμβούλου, ενώ ο σύμβουλος Ειδήσεων Σταύρος Καπάκος θα φιλοξενήσει τον Πάνο Καμμένο στο γραφείο του. Τέλος ο Νίκος Μιχαλίτσης θα φιλοξενήσει τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη διεύθυνση Λειτουργίας, ενώ ο Κώστας Χαλβατζάκης θα υποδεχτεί τους δημοσιογράφους του ντιμπέιτ στο γραφείο γενικής διεύθυνσης περιεχομένου της ΕΡΤ.

Οι πολιτικοί αρχηγοί που συμμετέχουν είναι οι Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ), ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης (ΝΔ), ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (Λαϊκή Ενότητα), ο Σταύρος Θεοδωράκης (Ποτάμι), ο Δημήτρης Κουτσούμπας (ΚΚΕ), ο Πάνος Καμμένος (Ανεξάρτητοι Ελληνες) και η  Φώφη Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ). Οι έξι δημοσιογράφοι που θα βρίσκονται μέσα στην αίθουσα είναι οι Όλγα Τρέμη (MEGA), η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΙ), η Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1), η Μάρα Ζαχαρέα (STAR), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA) και ο Μάκης Γιομπαζολιάς (ΕTV). Συντονιστής ο Πάνος Χαρίτος από την ΕΡΤ.

Οι θεματικές ενότητες του ντιμπέιτ είναι οι εξής: 1. Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία, 2. Παιδεία, Υγεία, 3. Μεταναστευτική πολιτική – προσφυγικό, 4. Εξωτερική πολιτική – Άμυνα, 5. Ελεύθερη ερώτηση επιλογής του κάθε δημοσιογράφου, 6. Δημόσια Διοίκηση και κοινωνική πολιτική.