Η πρώτη συνέντευξη που έδωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ήταν στον Γ. Πρετεντέρη στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ».

Ads

Καμία έκπληξη. Η σχέση του και με τον δημοσιογράφο και με το συγκεκριμένο ΜΜΕ είναι στενή, πολύ πέρα από τα συνηθισμένα στην πολιτική.

Στο βιβλίο του για τη Novartis («Απόπειρα δολοφονίας»)  ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρει ότι είχε ζητήσει από τον Γιάννη Πρετεντέρη να του κλείσει ραντεβού με τον Σάμπυ Μιωνή και τον Σταύρο Παπασταύρου και εκείνος «ανταποκρίθηκε χωρίς καθυστέρηση».

Ο εκδότης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» Τάσος Καραμήτσος, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Α.Λοβέρδου, τον ενημέρωνε για τη θεματολογία της εφημερίδας που θα μπορούσε να του φανεί χρήσιμη. Επομένως, ο Α. Λοβέρδος τίμησε τη φιλία του στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση ως διεκδικητής της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ.

Ads

Το συμπέρασμα που εξάγεται από τη συνέντευξη του είναι ότι:

  • Η καμπάνια του στηρίζεται στο σύνθημα «μπορώ καλύτερα από τη Γεννηματά, στόχος μου είναι ο υπερδιπλασιασμός του ποσοστού του κόμματος».
  • Σκέφτεται σοβαρά την επαναφορά στο brand ΠΑΣΟΚ και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας ψηφιακής διαβούλευσης γι αυτό το ζήτημα.
  • Μπορεί να επιδιώξει την επίσπευση της εκλογής ηγεσίας από τη βάση, ώστε να διεξαχθεί νωρίτερα από τον Νοέμβριο του 2021 που είναι προγραμμματισμένη.

Στην ερώτηση για πιθανή επιστροφή στο όνομα ΠΑΣΟΚ απάντησε ως εξής: «Υπάρχουν τρόποι και ηλεκτρονικοί για να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα, όταν μετά τον Μάρτιο η πανδημία λήξει. Δεν θέλω να βάλω χρονοδιαγράμματα αυτή τη στιγμή».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος επικοινωνεί τηλεφωνικά με στελέχη και τοπικές οργανώσεις σε όλη την επικράτεια και θα κάνει πολλές περιοδείες όταν μπορέσει. Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή δουλεύει ήδη γι αυτόν στη Θεσσαλονίκη αλλά οι περισσότεροι βουλευτές του αντιΣΥΡΙΖΑ κλίματος δεν θα πάρουν θέση ακόμη, αναμένοντας να ανοίξει τα χαρτιά του και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος, για την ώρα, κρατά απόσταση από τη μάχη για την ηγεσία.

Ακόμη και αν ανακοινωθούν και άλλες υποψηφιότητες, πχ του Παύλου Γερουλάνου, η τελική αναμέτρηση θα είναι ανάμεσα στους τρεις: Γεννηματά, Ανδρουλάκη, Λοβέρδο. Και πιθανώς στα τελευταία μέτρα θα μείνουν οι δύο που θα προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, με τον τρίτο να αποχωρεί και να διαπραγματεύεται την επόμενη μέρα του με αυτόν τον οποίο θα επιλέξει να στηρίξει.

Προφανώς όλα αυτά ενδιαφέρουν άμεσα τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που επωφελούνται από την κρίση στο ΚΙΝΑΛ, διεκδικούν επιρροή στο χώρο τους και μετεκλογικές συνεργασίες.