«Δεν φέρθηκες συνετά». Αυτή τη φράση ισχυρίστηκε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι ψιθύρισε στο αφτί του Γιάνη Βαρουφάκη κατά τη διάρκεια της πρώτης κοινής συνέντευξης Τύπου που είχαν παραχωρήσει στο υπουργείο Οικονομικών.

Ads

«Ο Βαρουφάκης επιτέθηκε σημαντικά στους θεσμούς κάτι που θεωρώ ανοησία, επειδή οι θεσμοί δουλεύουν για τους πολιτικούς. Του είπα ότι αυτό δεν ήταν συνετό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup σε δηλώσεις του προς την ολλανδική τηλεόραση.

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση των τελευταίων εβδομάδων ο Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για «ένα παιχνίδι πόκερ» που έπαιξε η Ελλάδα μαζί με τις υπόλοιπες 18 χώρες-μέλη της ευρωζώνης, ενώ άσκησε δριμύτατη κριτική και στους Έλληνες. «Δεν υπήρχαν χρήματα στο ταμείο, επομένως χρειάζονταν βοήθεια. Δεν ήθελαν δάνεια πια, επειδή είχαν πάρει ήδη πάρα πολλά, αλλά είχαν κατά μέσο όρο 32 χρόνια για την αποπληρωμή των δανείων. Νομίζω ότι δεν ήξεραν ακριβώς πόσο άσχημα τα πήγαινε το ελληνικό δημόσιο κράτος», είπε – μεταξύ άλλων – ο επικεφαλής του Eurogroup.