Είναι πολύ για να αποφασιστεί εάν η Ελλάδα χρειάζεται νέα μέτρα, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σημειώνοντας πως το ζήτημα των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας θα κριθεί μετά το Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας.

Ads

 
Όπως είπε θα πρέπει να κριθεί εάν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και σε πόσο ακριβώς ώστε να αποφασιστεί να χρειάζονται νέα μέτρα. Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, εκτίμησε πως το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας το δεύτερο μισό του 2014 θα ανέλθει στα πέντε με έξι δις ευρώ.
 
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως η ευρωζώνη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις υποχρεώσεις της. Παράλληλα σημείωσε πως υπάρχει σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή και πλέον καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να επιτευχθεί και πρωτογενές πλεόνασμα στο τρέχον έτος. Ωστόσο όπως υπογράμμισε θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη ιδιαίτερα στο θέμα των μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα και τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
 
Σχετικά με το ενδεχόμενο νέου κουρέματος απάντησε πως το Eurogroup δεν στηρίζει αυτήν την επιλογή, ωστόσο «υπάρχουν άλλοι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους». «Δεν υπάρχει καμία υποστήριξη στο Eurogroup για κούρεμα του χρέους, αλλά υπάρχουν άλλοι τρόποι για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα χρέους, εφόσον ένα τέτοιο θέμα προκύψει κατά τους υπολογισμούς που θα γίνουν στη διάρκεια του 2014. Έχουν ήδη αναφερθεί ορισμένοι τέτοιοι τρόποι, αλλά το ονομαστικό κούρεμα δεν είναι μέσα σε αυτούς», δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Αντίστοιχες ήταν και οι δηλώσεις του επιτρόπου Όλι Ρεν ο οποίος επίσης απέφυγε να αναφέρει αν θα χρειαστούν νέα μέτρα και παρέπεμψε στην αξιολόγηση της τρόικας. «Η Ελλάδα δεν είναι ποτέ εύκολη! Είναι πρόκληση να αναλύσεις τα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά ζητήματα της Ελλάδας, όπως και τα ζητήματα χρέους. Και θέλουμε να υπογραμμίσουμε την ποιότητα παρά την ταχύτητα. Εξάλλου, η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο της Ελλάδας», δήλωσε ο Όλι Ρεν όταν ρωτήθηκε γιατί καθυστερεί η αξιολόγηση της τρόικας. 

Στουρνάρας: Όχι άλλα μέτρα, όχι άλλο δάνειο
 
Περίπου στα 10,5 δις ευρώ εκτιμά πως θα είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας από τα μέσα του 2014 έως το 2016 ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
 
Όπως είπε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup οι ανάγκες αυτές μπορούν να καλυφθούν χωρίς νέο δάνειο, αλλά μέσα στο πλαίσιο του υπάρχοντος Προγράμματος. Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση έχει καταθέσει σχετικές προτάσεις στους δανειστές που προβλέπουν ισοδύναμα μέτρα της μετακύλισης των λήξεων ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (ANFAs), μετακύλιση των εγγυητικών ομολόγων που είχε εκδώσει το ελληνικό δημόσιο για τις τράπεζες της χώρας μας και πιθανή χρήση των αδιάθετων κεφαλαίων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
 
Παράλληλα ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν συζητά το ενδεχόμενο νέων οριζόντων δημοσιονομικών μέτρων. «Ξεχάστε τα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους. Επιπλέον σε αντίθεση με τον Γεργκ Άσμουσεν ο Γιάννης Στουρνάρας αρνήθηκε πως θα υπάρξει «σημαντικό δημοσιονομικό κενό» το 2014.