Μήνυμα προς την Ελλάδα πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο έστειλε ο πρόεδρος του Eurgroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, γεγονός που σημείωσε και ο Γιάννης Βαρουφάκης. Επίσης ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε τη δέσμευση να μην υπάρξουν μονομέρειες ενέργειες από την Ελλάδα και τόνισε πως δεν θα υπάρξει προκαταβολή δόσεων αν δεν υπάρξει συμφωνία για το πακέτο των μεταρρυθμίσεων και δεν ξεκινήσει η εφαρμογή τους.

Ads

“Αν υπάρξει συμφωνία σε όλο το πακέτο και ξεκινήσει η εφαρμογή τότε μπορεί να υπάρξει μία διαίρεση της δόσης και να δοθεί η μισή. Έχει ξαναγίνει στο παρελθόν”, είπε και επισήμανε την ανάγκη για έναρξη των συζητήσεων με τους θεσμούς, οι οποίες όπως ανακοινώθηκε θα ξεκινήσουν την Τετάρτη. Σημειώνεται πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης όταν ρωτήθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου για την εν λόγω δήλωση του Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε πως αυτή κινείται στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων. 

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε οι συζητήσεις θα γίνουν στις Βρυξέλλες και παράλληλα “χρειαζόμαστε και την εμπλοκή των τεχνικών ομάδων που θα μεταβούν στην Ελλάδα”.

“Μας ενδιαφέρει μια στενή συνεργασία των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Υπογραμμίσαμε τη δέσμευση να μην υπάρχουν μονομερείς ενέργειες και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που υπάρχουν”, είπε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να εκπονηθούν σύντομα οι αξιολογικές εκθέσεις των εκπροσώπων των δανειστών.

Αναφερόμενος στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε ο Γιάννης Βαρουφάκης είπε πως αυτές θα πρέπει να αποσταλούν στους θεσμούς. “Τις χαιρετίζουμε αλλά θα πρέπει να εγκριθούν και από τους θεσμούς”, είπε.

Ads

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως οι δεσμεύσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup είναι σημαντικό να μπουν σε διαδικασία υλοποίησης και σε νομοθετικό επίπεδο και όπως υπογράμμισε για το λόγο αυτό χρειάζεται συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια.