Tα μηνύματα του συλλαλητηρίου καταγράφηκαν, το αυτό ισχύει και για τους – όποιους – νέους συσχετισμούς διαμόρφωσε στα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί σήμερα για το Νταβός και για μια συνάντηση που θα καθορίσει την πραγματική δυναμική επίλυσης του Μακεδονικού.

Ads

Το αυριανό ραντεβού του πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ είναι εκείνο που θα δείξει εάν όντως υπάρχουν όχι τόσο οι προθέσεις, όσο οι δυνατότητες από την πλευρά της κυβέρνησης των Σκοπίων να περάσει στο εσωτερικό της μια συμφωνία «αμοιβαίου ρεαλισμού» μεν, που όμως θα κινείται στο πλαίσιο της συμπαγούς λύσης-πακέτο που επιδιώκει η Αθήνα.

Σ’ αυτό το «πακέτο» η ελληνική πλευρά εντάσσει τόσο το ονοματολογικό, όσο και τα ζητήματα ταυτότητας και αλυτρωτισμού – ήτοι, θέτει σαφώς ζήτημα αφαίρεσης κάθε αλυτρωτικού στοιχείου από το σύνταγμα της γείτονος.

«Η λύση πρέπει να βρεθεί στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό η οποία θα ισχύει έναντι όλων έτσι ώστε να είναι απολύτως σαφές ότι κανείς δεν θα διεκδικεί τα εδάφη ή την ιστορία άλλων λαών και θα αποκλείεται κάθε αλυτρωτική προοπτική», δήλωσε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δίνοντας και το στίγμα των όσων θα συζητηθούν αύριο στο Νταβός.

Ads

Το όνομα και ο «χρονικός προσδιορισμός»

Ως προς το ονοματολογικό, ο «χρονικός προσδιορισμός» στον οποίον αναφέρθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά και οι πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, επιβεβαιώνουν πως η erga omnes σύνθετη ονομασία «Νέα Μακεδονία», με ιδανικό σενάριο την ενιαία σλαβική γραφή (Νovamakedonija), είναι η εκδοχή που προκρίνει η ελληνική πλευρά. Θεωρείται ωστόσο δεδομένο ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ θα ζητήσει ανταλλάγματα σε εθνοτικό και γλωσσικό και επ΄αυτών των ανταλλαγμάτων αναμένεται να ζυγιστούν οι πραγματικές πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας.

Εάν από το ραντεβού κορυφής του Νταβός, αλλά και από τις παράλληλες επαφές των δύο υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ βγει «λευκός καπνός», τότε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θα έρθει την επόμενη εβδομάδα σε Αθήνα και Σκόπια για τα επόμενα βήματα. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει επίσης, στο εσωτερικό μέτωπο, την σύγκλιση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, και πιθανώς στην συνέχεια ενημέρωση – ξεχωριστά για τον καθένα – των αρχηγών των κομμάτων από τον πρωθυπουργό.

Σ’ αυτόν τον σχεδιασμό, το Μαξίμου προσμετρά τον χαμηλό δείκτη προθέσεων εσωτερικής συναίνεσης, θεωρεί ωστόσο ότι μια «καλή συμφωνία» μπορεί να διαμορφώσει τόσο το πολιτικό κλίμα όσο και τους συσχετισμούς στην Βουλή υπέρ της κυβέρνησης. Η τελική στάση των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ παραμένει στρατηγικό ζήτημα προς απάντηση, επί του παρόντος όμως το Μαξίμου κλιμακώνει την πίεση πρωτίστως προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η «ομηρία» Μητσοτάκη

«Θα αποδεχθεί ο κ. Μητσοτάκης μια λύση σύνθετης ονομασίας την οποία το κόμμα του είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση είχε υιοθετήσει ή θα συνεχίσει τα ήξεις αφίξεις; Έχει το σθένος ο κος Μητσοτάκης να πει με παρρησία την πολιτική του θέση ή θα συνεχίσει την τακτική της άτακτης υποχώρησης μπροστά στις ακροδεξιές πιέσεις που του ασκεί μια μερίδα του κόμματος του;», είναι το ερώτημα που έθεσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προς τον αρχηγό της ΝΔ – ένα ερώτημα, το οποίο θα ακούγεται όλο και πιο έντονα το επόμενο διάστημα με ουσιαστική στόχευση να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο εάν δέχεται ή όχι σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Πρόκειται για μια απάντηση που δεν θα δώσει εύκολα ο αρχηγός της ΝΔ, ειδικά μετά το συλλαλητήριο της Κυριακής. Η μαζική συμμετοχή των στελεχών της ΝΔ δεν έκανε απλώς τον Κυριάκο Μητσοτάκη όμηρο της «γραμμής Σαμαρά», αλλά πολλαπλασίασε τις εισηγήσεις για υιοθέτηση ακόμη πιο σκληρής στάσης με ευθεία απόρριψη κάθε ονομασίας που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Η δήλωση του ίδιου του αρχηγού της ΝΔ μετά το συλλαλητήριο ότι «σέβεται τις ευαισθησίες της κοινωνίας» ωθεί αρκετούς στην Πειραιώς να θεωρούν πως δεν αποκλείεται οι εισηγήσεις αυτές να γίνουν εν τέλει δεκτές και το πρώτο στίγμα προθέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται αύριο στην συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.

Εξίσου σύνθετα δείχνουν αυτή την στιγμή τα δεδομένα και στο Κίνημα Αλλαγής, με τον μεν Σταύριο Θεοδωράκη να αποκηρύσσει πλήρως τα συλλαλητήρια και, κυρίως, να προκρίνει υπεύθυνη λύση, την Φώφη Γεννηματά να σιωπά μέχρι στιγμής αμήχανα, και τον Γιώργο Παπανδρέου να υπερασπίζεται πλην των άλλων και την δική του προσπάθεια, ως υπουργού Εξωτερικών, για εξεύρεση λύσης στη βάση της σύνθετης ονομασίας.

Όλα αυτά καλύπτονται μέχρι στιγμής από την διπλωματική – ή και προσχηματική – αναμονή. Μετά το Νταβός όμως, το πολιτικό πόκερ θα σκληρύνει και εκ των πραγμάτων τα χαρτιά θα αρχίσουν να ανοίγουν απ’ όλες τις πλευρές…