O πρώην συνεργάτης του υπουργείου Υγείας, με κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία τιμολόγησης των φαρμάκων αλλά και στέλεχος της Novartis, Νίκος Μανίας, κατέθεσε την Πέμπτη στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τo Δημήτρη  Παπαγγελόπουλο.

Ads

O Ν. Μανίας, μάρτυρας-κλειδί, που είχε δημιουργήσει το σύστημα τιμολόγησης επανέλαβε ενώπιον της επιτροπής ότι το σκεύασμα Gilenya, που εμπλέκει τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο για δωροληψία, εισήχθη παράνομα στην αγορά. Σύμφωνα με τον Μανία, ο οποίος είχε κληθεί από την Επιτροπή Τιμών να υπολογίσει τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων τον Ιούνιο του 2011, εντόπισε διαφορά 65 εκατ. ευρώ που προέκυψε από τον «εναλλακτικό» τρόπο τιμολόγησης που εφαρμόστηκε με υπουργική απόφαση Λοβέρδου, σε αντίθεση με όσα προέβλεπε ο νόμος.

Ραγκούσης: Πως μπορεί η τιμή σε ένα φάρμακο να είναι εκτός νόμου και να λέτε ότι αυτό είναι εύλογο;
Μανίας: Δεν είπα αυτό. Εγώ υπολόγισα την τιμή μέσω του σεναρίου που προβλεπόταν από το νόμο. Η Υπουργική Απόφαση που επέλεξε άλλο σενάριο ήταν εκτός νόμου.
Ραγκούσης: Κι από εκεί προέκυψε ζημιά για το Δημόσιο 65 εκατομμύρια, άρα δεν ήταν εύλογη η διαφοροποίηση
Μανίας: Ναι, άλλωστε και στην κ. Παπασπύρου κατέθεσα για διαφοροποιήσεις επί της νόμιμης τιμής σε 40 φάρμακα.

Κατέθεσε 27.000 έγγραφα στην Παπασπύρου

Ο Ν. Μανίας, που επιβεβαίωσε όσα έχει καταθέσει στην πρώην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου για την υπόθεση Novartis τις δωροδοκίες, τον τρόπο χειραγώγησης των τιμών και τον τρόπο δράσης του Κ. Φρουζή, ανέφερε ότι έχει  καταθέσει 27.000 έγγραφα.

Ads

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Μανία, η δημοσιογράφος Έλενα Φυντανίδου είχε μεσολαβήσει για να κλειστεί η συνάντηση του δημοσιογράφου Νίκου Χασαπόπουλου (κουμπάρου του Ανδρέα Λοβέρδου) με τον ίδιο, στο εστιατόριο «Βιβλιοθήκη», ώστε να αγοραστεί το μηχανογραφικό σύστημα που είχε δημιουργήσει για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Όσον αφορά στις απειλές που έχει δεχτεί, στην Προαναρκτική απάντησε:

Ραγκούσης: Μετά τις τέσσερις καταθέσεις που δώσατε στην κ.Παπασπύρου δεχτήκατε απειλές;
Μανίας: Ναι, δέχτηκα απειλές από ανθρώπους που μου έσπασαν το ΙΧ και απείλησαν ότι θα με διαλύσουν.
Ραγκούσης: Τι εννοείται όταν λέτε ότι σας άσκησε πιέσεις η Τουλουπάκη για πολιτικά πρόσωπα;
Μανίας: Επανάληψη ερωτήσεων να κατονομάσω πολιτικά πρόσωπα.
Ραγκούσης: Μόνο επανάληψη ερωτήσεων;
Μανίας: Ναι.
Ραγκούσης: Το θεωρείτε παράλογο; Ερώτηση λογική κάνω.
Μανίας: Έχετε απόλυτο δίκιο.
Ραγκούσης: Ποια είναι η άποψη σας για την κ. Τουλουπάκη;
Μανίας: Σέβομαι απόλυτα το έργο της, δεν έχω να της καταλογίσω κάτι.
Ραγκούσης: Έχετε έναν αδερφό;
Μανίας: Ναι.
Ραγκούσης: Ο αδερφός σας έφτασε σε ακραία κατάσταση λόγω της πίεσης;
Μανίας: Είναι προσωπικό θέμα.
Ραγκούσης: Συνδέεται με την υπόθεση; Γι’αυτό σας ρωτώ.
Μανίας: Δεν θέλω να απαντήσω.
Ραγκούσης: Φοβηθήκατε;
Μανίας: Είναι μια δυσάρεστη κατάσταση.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μανίας Επιβεβαίωσε το σκάνδαλο novartis

Σχολιάζοντας την κατάθεση Μανία, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν: Με τη σημερινή του κατάθεση ο κ. Μανίας επιβεβαίωσε και τεκμηρίωσε πλήρως την ύπαρξη του σκανδάλου Νοβάρτις. Επέμεινε και δεν ανακάλεσε ούτε στο παραμικρό τις τέσσερις καταθέσεις που έδωσε στους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης. Με βάση αυτές τις καταθέσεις επιβεβαιώνονται οι παράνομες υπερτιμολογήσεις δεκάδων φαρμάκων της Νοβάρτις.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι τιμές για 40 φάρμακα βρέθηκε να είναι παράνομα αυξημένες  σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία γεγονός που σύμφωνα με υπολογισμούς κόστισε στο ελληνικό δημόσιο 65 εκατ. ευρώ. Κατέθεσε ότι μετά τις αποκαλύψεις του στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης δέχτηκε απειλές κατά της ζωής του, εκφοβισμούς, προπηλακισμούς καθώς και ότι άγνωστοι κατέστρεψαν το αυτοκίνητο του. Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι ήταν πολύ λογικό να του κάνει επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις η κα Τουλουπάκη για ενδεχόμενη εμπλοκή πολιτικών προσώπων και πως αυτό εννοούσε όταν νωρίτερα, μίλησε για πιέσεις από την εισαγγελέα κατά της διαφθοράς.

Οι καταθέσεις του Μανία στους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης

Οι καταθέσεις του Μανία στους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης

image

image

image

image

image

image

image

image