Τρία hot points και ισάριθμα μεγάλα ερωτήματα είναι εκείνα που φαίνεται να φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Ανδρέα Λοβέρδο στο σκάνδαλο της Novartis, όπως προκύπτει από την ογκώδη δικογραφία που οι εισαγγελείς Διαφθοράς διαβίβασαν στην Βουλή.

Ads

Πέραν των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων περί διακίνησης χρήματος «με βαλίτσες», οι τρεις γκρίζες ζώνες για τις οποίες θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις ο πρώην υπουργός Υγείας ενώπιον των εισαγγελέων είναι η εξώφθαλμη υπερτιμολόγηση συγκεκριμένου φαρμάκου επί των ημερών του η οποία ευνόησε την Novartis, το έγγραφο του FBI που αναφέρεται σε πληρωμές του υπουργού Υγείας από την φαρμακευτική εταιρία, καθώς και οι δίαυλοι που φαίνεται πως τον συνέδεαν με τις λεγόμενες «εταιρίες-πλυντήρια» από τις οποίες περνούσε το «μαύρο χρήμα» της Novartis.

Η τιμολόγηση του φαρμάκου Gilenya κόστισε στο δημόσιο, όπως προκύπτει από την δικογραφία, 65 εκατομμύρια ευρώ. Το φάρμακο φαίνεται πως εντάχθηκε παρανόμως στην κατηγορία των φαρμάκων για τις πιο σπάνιες παθήσεις, γεγονός που το προστάτευε από μειώσεις τιμών. Όπως κατέθεσε, δε, μάρτυρας που είχε διατελέσει συνεργάτης του Ανδρέα Λοβέρδου, από τον τελικό υπολογισμό της τιμής του φαρμάκου προέκυψε «μια διαφορά 65 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ του σεναρίου που προβλεπόταν από τον νόμο και του σεναρίου που τελικά επελέγη με υπουργική απόφαση την οποία υπέγραψε, αν θυμάμαι καλά, ο κ. Λοβέρδος».

Ο ίδιος μάρτρυρας έχει καταθέσει πως ανάμεσα στα φάρμακα που ευνοήθηκαν στην διαδικασία των σεναρίων τιμολόγησης ήταν επίσης το DIOVAN της Novartis η οποία κέρδισε σημαντικά ποσά έναντι των ανταγωνιστριών της GLAXON, SANOFI που είχαν όπως και η Novartis φάρμακα με λήξη πατέντας με υψηλή κυκλοφορία.

Ads

Διαβάστε επίσης

Ο Ανδρέας Λοβέρδος φέρεται να είχε επίσης σχέσεις με πρόσωπα που είχαν ιδρύσει διαφημιστική εταιρία η οποία λειτουργούσε ως «πλυντήριο» προμηθεύοντας -κατά τους εισαγγελικούς λειτουργούς- εικονικά τιμολόγια. Σύμφωνα με τα έγγραφα που διαβιβάστηκαν στην Βουλή, έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 14 τιμολόγια, συνολικού ύψους 50.500 ευρώ, τα οποία φαίνεται να είναι εικονικά. Αυτό άλλωστε, κατέθεσαν υπεύθυνοι τριών ραδιοφωνικών σταθμών, του Δήμου Αθηναίων και του Αθλητικού Ομίλου Βριλησσίων, που είπαν ότι ουδέποτε είχαν πάρει διαφήμιση της φαρμακευτικής εταιρίας.

Από τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρίας αυτής προκύπτει πως είχαν γίνει αναλήψεις που ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 1.160.000 ευρώ. Στην δικογραφία όμως που διαβιβάστηκε στην Βουλή περιλαμβάνεται και έγγραφο του FBI, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο υπουργός Υγείας πληρώνονταν για την εγγραφή νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία έναντι ελάττωσης των τιμών…».Το έγγραφο προέρχεται από την παράλληλη έρευνα των αμερικανικών αρχών για την υπόθεση Novartis και αφορά την περίοδο 2011-2012.

Όλα αυτά τα στοιχεία εντάσσονται στα προφανή ερωτήματα που θα τεθούν στον Ανδρέα Λοβέρδο από τους εισαγγελείς εάν η Βουλή εγκρίνει την άρση της ασυλίας του. Επ’ αυτού, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί πλέον προβλέπει ότι την Πέμπτη, θα ανακοινωθεί επισήμως η έλευση ποινικής δικογραφίας για άρση ασυλίας στην Βουλή. Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας για να γνωμοδοτήσει υπέρ ή μη της άρσης ασυλίας. Ο βουλευτής μπορεί είτε  να παραστεί στην συνεδρίαση ή να τοποθετηθεί με υπόμνημα. Η τελική απόφαση θα ληφθεί σε συνεδρίαση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια για την άρση της ασυλίας. Η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, η Επιτροπή Δεοντολογίας θα συνεδριάσει για την άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου την ερχόμενη Πέμπτη. Η συνεδρίαση της Ολομέλειας τοποθετείται την αμέσως επόμενη μέρα.