Χρειάστηκε να περάσουν 14 χρόνια για να κριθούν σήμερα ένοχοι από τη Δικαιοσύνη, 22 από τους 54 κατηγορούμενους, για το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens.
Mεταξύ των 14 ενόχων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος απολαμβάνει εδώ και χρόνια την ελευθερία του στο Μόναχο– ως φυγάς, δικασθείς και… ελαφρώς καταδικασθείς από την γερμανική Δικαιοσύνη -, ο Χρήστος Καραβέλας που έφυγε επίσης κάποτε σαν κύριος για το εξωτερικό και ουδέποτε εντοπίστηκε, καθώς και αρκετά ακόμη, άφαντα στην Ελλάδα, στελέχη της μητρικής εταιρίας Siemens.
Ο Θεόδωρος Τσουκάτος, που ο ίδιος είχε παραδεχθεί ότι δέχθηκε ένα εκατομμύριο γερμανικά μάρκα και τα έδωσε στο κομματικό ταμείο του ΠΑΣΟΚ, απαλλάχθηκε λόγω και παραγραφής. Το δε δικαστήριο, κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση, έπαυσε τη δίωξη για δωροδοκία μετά τις τελευταίες νομοθετικές τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που αφορούν και στο αδίκημα της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα.
Η εικόνα αυτή μπορεί να αποτελεί απλώς και την προβολή στο μέλλον για το τι μπορεί να συμβεί και με το σκάνδαλο της Novartis – ή, τουλάχιστον, για το τι επιδιώκουν η κυβέρνηση και το ΚΙΝΑΛ να συμβεί με το σκάνδαλο της Novartis: Να «κουκουλωθεί» με μεθοδεύσεις και παραγραφής τύπου Siemens και στο προωθημένο του σενάριο – το οποίο δρομολογείται συντονισμένα και σχεδιασμένα το τελευταίο διάστημα – να μετατραπεί σε «μπούμερανγκ» και να χρησιμοποιηθεί ως όπλο εναντίον εκείνων που αποκάλυψαν το σκάνδαλο.
Στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πεποίθηση ότι αυτή είναι και η τελική επιδίωξη της ΝΔ και «του… άτυπου συγκυβερνήτης της, του ΚΙΝΑΛ», όπως λέγεται χαρακτηριστικά – μια επιδίωξη που υπηρετείται μέσα από μια σειρά μεθοδεύσεων, από την μετατροπή του Κωνσταντίνου Φρουζή «από βασικό κατηγορούμενο σε … δημόσιο κατήγορο» έως την επιχείρηση αφαίρεσης της δικογραφίας από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και την χορήγηση «ασυλίας» σε πολιτικά πρόσωπα μέσα από την συνταγματική παραγραφή του αδικήματος της δωροδοκίας.
Το τελευταίο σκέλος γίνεται και στοιχείο σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ πλειοψηφίας και ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση της συνταγματικής αναθεώρησης, μετά την επιμονή της ΝΔ να μην προστεθεί ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, που θα διευκρινίζει ότι στα υπουργικά αδικήματα δεν περιλαμβάνονται όσα τελέστηκαν απλώς επ’ ευκαιρία της άσκησης υπουργικών καθηκόντων – άρα αδικήματα όπως οι πράξεις δωροδοκίας θα διώκονται από τη Δικαιοσύνη και όχι από τη Βουλή.
Η άρνηση αυτή της ΝΔ, όπως τονίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, «θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα για το πολιτικό σύστημα», καθώς «φωτογραφίζει απ΄ ευθείας ανοιχτές υποθέσεις στο σκάνδαλο Novartis» και δείχνει πρόθεση «να παραγραφούν τυχόν ευθύνες πολιτικών σε θέματα δωροδοκίας».
Οι ίδιες πηγές εντάσσουν στην ίδια πρακτική και την αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα, με την οποία ξεπαγώνουν οι λογαριασμοί προσώπων που βρίσκονται υπό διερεύνηση από την Δικαιοσύνη, το λεγόμενο σκάνδαλο των «λευκών κολάρων», όπως το έχει χαρακτηρίσει ο Αλέξης Τσίπρας. Εδώ, δε, δείχνουν ως κραυγαλέα απόδειξη την παραδοχή του ίδιου του Φρουζή πως θα κάνει χρήση της αλλαγής του νόμου, ενώ δεν είναι τυχαίο πως ο Αλέξης Τσίρπας επανακατέθεσε στην Βουλή σήμερα ερώτηση προς τον πρωθυπουργό ακριβώς γι αυτό το ζήτημα – ερώτηση που αναφέρεται σε «επιεική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς».
Σε όλα αυτά προσθέτουν και την επανεμφάνιση στο προσκήνιο προσώπων, τα οποία είχαν πρωτοστατήσει στο χτίσιμο της θεωρίας της «σκευωρίας» στο σκάνδαλο Novartis, όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Και χαρακτηρίζουν τουλάχιστον ως «προκλητική» την χθεσινή δήλωση Στουρνάρα στην ΕΡΤ ότι «δεν βλέπει κανένα σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα», την ώρα που ο ίδιος ομολόγησε πως… κάλεσε τον Νίκο Μανιαδάκη στο γραφείο του όταν έμαθε ότι είναι προστατευόμενος μάρτυρας.
«Δεν έχει αίσθηση του θεσμικού του ρόλου ο κ. Στουρνάρας;», ρωτούν εδώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Κι εάν έχει, με ποια ιδιότητα… καλεί στο γραφείο του μάρτυρες μιας υπόθεσης της οποίας ο ίδιος – τότε τουλάχιστον – φερόταν ως εμπλεκόμενος;».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >