Η άσκηση ποινικής δίωξης για σοβαρότατο κακουργηματικού βαθμού αδίκημα που αφορά διακίνηση παράνομων χρημάτων στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis σε βάρος του προστατευόμενου μάρτυρα, πρώην συμβούλου στο υπουργείο Υγείας, φαίνεται να ήταν δρομολογημένη από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς.

Ads

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το Εφετείο, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ήταν θέμα ημερών για την Εισαγγελία Διαφθοράς η ανάκληση της ιδιότητας του «προστατευόμενου μάρτυρα» για τον σύμβουλο πρώην υπουργών Υγείας, ο οποίος μάλιστα φέρεται να ήταν από τους πρώτους ή και ο πρώτος που ζήτησε να καταθέσει για την υπόθεση.

Ο άλλοτε σύμβουλος έλαβε το όνομα «Γιάννης Αναστασίου» και φέρεται να έχει μιλήσει στους Εισαγγελείς για πολλές πτυχές της υπόθεσης Novartis, για τη φαρμακευτική δαπάνη και τις «πρακτικές επιρροής» για τις οποίες ελέγχεται η βιομηχανία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για τον Νίκο Μανιαδάκη, ο οποίος φέρεται ως σύμβουλος πρώην υπουργών Υγείας και συγκεκριμένα των Μάριου Σαλμά και του Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ διατέλεσε και διαπραγματευτής με την τρόικα σε θέματα φαρμάκου. Σημειώνεται πως βάσει κατάθεσης προστατευόμενης μάρτυρος, ο Ν. Μανιαδάκης υπήρξε σύμβουλος και του Ανδρέα Λοβέρδου, κάτι ωστόσο που διαψεύδει ο πρώην υπουργός. 

Ads

Ο προστατευόμενος μάρτυρας «Γιάννης Αναστασίου», στην κατάθεσή του είχε προσδιορίσει το ποσό των παράνομων χρημάτων που, κατά τον ίδιο, διακινήθηκε από τη Novartis την πενταετία 2010- 2015 σε 1,8 δισ. ευρώ. Όσον αφορά το από ποιυς διακινούνταν τα χρήματα αυτά και σε ποιους κατέληγαν έχει κάνει γενικόλογες αναφορές, ενώ παρέλειψε να αναφερθεί και στον δικό του ρόλο στην όλη υπόθεση.

Έτσι, κατά δικαστικές πηγές, όταν προέκυψαν πριν από λίγο καιρό συγκεκριμένα στοιχεία που σχετίζονται με το θέμα παράνομων χρημάτων οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έλαβαν απόφαση να στερήσουν αμέσως μετά τις γιορτές από τον πρώην σύμβουλο την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο σχεδιασμός των Εισαγγελέων ακυρώθηκε όταν ο «Γιάννης Αναστασίου» θέλησε να διαφύγει με την οικογένεια του στο εξωτερικό.

Η όλη εξέλιξη με τον «Γιάννη Αναστασίου» έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με την υπεράσπισή του να αμφισβητεί τη νομιμότητα όσων έγιναν τη νύχτα της 30ης Δεκεμβρίου και κάποιους να υποστηρίζουν πως ο μάρτυρας έγινε κατηγορούμενος γιατί αρνήθηκε να ενδώσει σε πιέσεις που δέχθηκε για να «μιλήσει για εμπλοκή πολιτικών προσώπων».