Τους 40 έφτασε ο απολογισμός των νεκρών στη Νότια Κορέα μετά τις πολυήμερες καταρρακτώδεις βροχές που έχουν προκαλέσει εκτεταμένες πλημμύρες.

Ads

Οι βροχές «σαρώνουν» κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας από την Πέμπτη (13/7), καθώς η περίοδος των βροχοπτώσεων, που συνήθως αρχίζει στα τέλη του Ιουνίου, φθάνει στην κορύφωσή της.

Εν μέσω των καταστροφών, ο πρόεδρος της χώρας Γιουν Σουκ Γέολ προειδοποίησε ότι η κλιματική κρίση θα καταστήσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα κομμάτι της καθημερινότητας.

«Αυτού του είδους τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνουν καθημερινότητα […] πρέπει να αποδεχτούμε ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει και να την αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο Γιουν καθώς ετοιμαζόταν για επίσκεψη σε πληγείσα περιοχή.

Ads

Όλα αυτά καθώς περίπου 900 διασώστες, συμπεριλαμβανομένων δυτών, συνέχισαν να ερευνούν μια σήραγγα, η οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις των πυροσβεστών, γέμισε με νερό σε μόλις δύο με τρία λεπτά.

Κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν και οικογένειες των θυμάτων άσκησαν έντονη κριτική στις τοπικές αρχές, κατηγορώντας τες για «ανθρωπογενή καταστροφή» καθώς δεν έκλεισαν προληπτικά τη σήραγγα εν μέσω καταρρακτώδους βροχής και ανόδου της στάθμης των υδάτων σε κοντινό ποτάμι.

Ο πρόεδρος Γιουν διέταξε τις αρχές να καταβάλουν «κάθε δυνατή προσπάθεια» για τη διαχείριση της καταστροφής και υποσχέθηκε κρατική στήριξη κατά τις εργασίας αποκατάστασης των ζημιών.