Ανησυχία εκφράζουν αλιείς και πολίτες από τα παράλια της Κρήτης και νησιών του νοτίου Αιγαίου έως τις ακτές της Πελοποννήσου για τον θάνατο ψαριών.

Ads

Ο Παντελής Καθάριος, Ερευνητής στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσινών Ερευνών εξηγεί, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, αλλά τα κρούσματα φέτος είναι περισσότερα από τα συνήθη και θάνατος τους οφείλεται σε έναν ιό και κατά την εκτίμησή του πρόκειται για ιογενή εγκεφαλοπάθεια.

Το ίδιο πρόβλημα εντοπίζεται επίσης στην Ιταλία και στην Ισπανία και αφορά μεγάλα ψάρια, άνω των 15-20 κιλών, όπως ροφούς, στήρες και σφυρίδες, αναφέρει.

«Ο ιός είναι μολυσματικός σε θερμοκρασίες άνω των 20 βαθμών Κελσίου. Πάντως είναι πολύ νωρίς για να τον συνδέσουμε με την αλλαγή του κλίματος», σημειώνει ο κ. Καθάριος.

Ads

Και αυτό κυρίως γιατί αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταγραφεί πριν από πολλά χρόνια, την δεκαετία του 1970 και το φαινόμενο μοιάζει να έχει περιοδικότητα στην εμφάνισή του.

Επιπλέον, ο κ. Καθάριος υπογραμμίζει ότι τα συλλεχθέντα ψάρια δεν βρέθηκαν κοντά σε ιχθυοκαλλιέργειες, για να δημιουργήσει ανησυχία.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, καθώς ο ιός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο» τόνισε.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι άρρωστα ζώα και ψάρια που ξεβράζονται και μπορεί να έχουν αλλοιωθεί δεν καταναλώνονται.

Όπως λέει, καταγράφονται τα περιστατικά, συλλέγονται δείγματα, έχουν ξεκινήσει η έρευνες, και μελετούν το φαινόμενο σε συνεργασία με συναδέλφους από το εξωτερικό.

Η έξαρση του ιού που μεταδίδεται από ψάρι σε ψάρι, σημαίνει απώλεια χιλιάδων τόνων από την αλιεία και την κατανάλωση, σημειώνει.

«Εάν δεν πρόκειται για τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, που καταστρέφονται και όπου τα ψάρια βρίσουν καταφύγιο, ούτε για το ότι ζούν σε σχετικά ρηχά νερά, που επηρεάζονται από την θερμοκρασία, τότε πολύ πιθανό ο ιός αυτός επηρεάζει συγκεκριμένα τους λεγόμενους τελεόστεους ιχθύες, των οποίων το κύριο χαρακτηριστικό, που μπορεί να ευνοεί την μετάδοση, είναι η εξωτερική γονιμοποίηση από το αρσενικό των αυγών που γεννά το θηλυκό», καταλήγει.