Στην επικίνδυνη και θλιβερή, άτυπη «λίστα» των νοσοκομείων που μειώνουν τα χειρουργεία λόγω έλλειψης προσωπικού μπήκε και το νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.

Ads

Οι διαθέσιμοι αναισθησιολόγοι είναι σχεδόν το ένα τέταρτο όσων θα έπρεπε να εργάζονται σε αυτό, τονίζει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρός της Χρήστος Καραχρήστος, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται λιγότερα από τα μισά τακτικά χειρουργεία.

Η ΕΝΙΘ πραγματοποίησε την Τετάρτη παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου.

Οι δραματικές ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο γίνονται εμφανείς από τους μόλις 7 αναισθησιολόγους, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν τον όγκο εργασίας που θα έπρεπε να επιτελούν 26, όσες είναι οι οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο.

Ads

 

https://youtu.be/MhYivSNcTDs?feature=shared

 

«Το Παπανικολάου εκπέμπει SOS αυτή τη στιγμή. Δουλεύουμε στο 40% των δυνατοτήτων για τα χειρουργεία κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αναμονές», τόνισε ο κ. Καραχρήστος, προειδοποιώντας για κίνδυνο αναστολής τακτικών χειρουργείων. Ήδη ο χρόνος αναμονής, ανάλογα με το περιστατικό, κυμαίνεται από ένα μήνα μέχρι και δύο χρόνια.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα ή σε άλλα κέντρα» όπως είπε ο ίδιος.

Η έλλειψη αναισθησιολόγων έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργούν μόνο 3-4 χειρουργικές αίθουσες από τις 11 που διαθέτει το νοσοκομείο. Ασθενείς ακόμα και για επείγουσες επεμβάσεις περιμένουν μέχρι ένα ή και δύο μήνες ενώ η αναμονή για άλλες μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις φτάνει ακόμα και τα 2 χρόνια, γεγονός που οδηγεί ολοένα και περισσότερους στην πόρτα των επιχειρηματιών της Υγείας.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση ασθενούς που υποβλήθηκε σε τετραπλό μπαϊπάς μετά από αναμονή 18 ημερών και εφόσον επιδεινώθηκε ραγδαία η υγεία του κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.