Ο θάνατος του 33χρονου από φωτοβολίδα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, αναδεικνύει την άθλια κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας εξαιτίας της υποστελέχωσης και της απαξίωσής τους από την πολιτεία. Δηλωτικό της έντασης που επικρατεί, ένα επεισόδιο χειροδικίας του διοικητή διασυνδεόμενων νοσοκομείων του Λασιθίου, σε γυναίκα της επιτροπής αγώνα από την Ιεράπετρα που διεκδικεί αναισθησιολόγο, αφού ως γνωστό την ημέρα του δυστυχήματος δεν υπήρχε στο νοσοκομείο που εφημέρευε ούτε αναισθησιολόγος ούτε χειρουργός.

Ads

Την ίδια ώρα που διαδραματίζονται αυτές οι σκηνές στα νοσοκομεία της χώρας, ο υπ. Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ψεύδεται σε σχέση με την κατάσταση του νοσοκομείου τη μέρα του δυστυχήματος σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση, όπως λέει ο πρόεδρος των εργαζόμενων του νοσοκομείου και επισημαίνει η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη.

Πρώτη φορά αντιμετωπίσαμε χειροδικία

Όλα ξεκίνησαν όταν αντιπροσωπεία αποτελούμενη από μέλη της Επιτροπής Αγώνα για τη δημόσια υγεία Ιεράπετρας, τον Σύλλογο Φίλων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας και του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσηλευτικό ίδρυμα πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή των διασυνδεόμενων νοσοκομείων Μανώλη Ανδρεαδάκη με αίτημα να άρει την απόφασή του για ημιαπασχόληση αναισθησιολόγου «θέλουμε ολόκληρο αναισθησιολόγο» δήλωσε η κ. Νάντια Μπιμπίκα μέλος της επιτροπής η οποία βρέθηκε να δέχεται σωματική επίθεση από τον διοικητή. «Ζητάμε ανάκληση του “εντέλλεσθε” για τις εφημερίες του αναισθησιολόγου από το Νοσοκομείο Ιεράπετρας στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου» συμπληρώνει.

«Πρώτη φορά αντιμετωπίσαμε κάτι τέτοιο. Κάναμε πολλούς αγώνες για το νοσοκομείο. Εντάσεις λεκτικές ναι αλλά να σηκώσει χέρι πρώτη φορά το είδαμε. Θα μπορούσε στη θέση μου να είναι οποιοδήποτε άτομο της επιτροπής» δήλωσε σε συνέντευξή της στο fonien.gr.

«Πήγαμε γιατί είναι επιτακτική ανάγκη να παραμείνει ολόκληρος ο αναισθησιολόγος κι όχι μισός όπως επέλεξαν. Είχαμε το περιστατικό με τον άτυχο Μάριο. Δεν έχει καμία διάθεση να ασχοληθεί ο διοικητής. Η δουλειά του είναι να εφαρμόζει μια πολιτική γι’αυτό είναι πολιτικά τοποθετούμενος. Εμείς όμως δεν είμαστε πολιτικά τοποθετούμενοι. Είμαστε ένας λαός που θα προβούμε στις κινήσεις που πρέπει.

Ads

Δεν θα κάνω μήνυση γιατί η επίθεση ήταν στην επιτροπή. Δεν χρειαστήκαμε ποτέ ούτε την αστυνομία ούτε δικαστικά μέσα. Αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα. Οι αγώνες δεν γίνονται με μηνύσεις. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι εφόσον δεν τραυματίστηκα δεν θέλω να φέρω έναν μεγάλο άνθρωπο στο αυτόφωρο. Έτσι με μεγάλωσε η οικογένεια μου.» καταλήγει η κ. Μπιμπίκα.

Από την πλευρά του ο κ. Ανδρεαδάκης δήλωσε ότι δεν μπορεί να ανακαλέσει τη σχετική απόφαση και στη συζήτηση που ακολούθησε οι τόνοι ανέβηκαν. Όπως δήλωσε ο ίδιος στο fonien.gr η αντιπροσωπεία της Ιεράπετρας έκλεισε την πόρτα της αίθουσας συνεδριάσεων δηλώνοντάς του ότι δεν θα φύγουν από την αίθουσα αν προηγουμένως δεν ανακαλέσει την απόφαση για τον αναισθησιολόγο.

Στη συνέχεια ο ίδιος ο κ. Ανδρεαδάκης κάλεσε την ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να απομακρύνει από το νοσοκομείο την αντιπροσωπεία της Ιεράπετρας. Αμέσως μετά η ένταση αποκλιμακώθηκε με την αποχώρηση των διαμαρτυρόμενων από το νοσοκομείο.

«Τα ψέματα του Άδωνι Γεωργιάδη»

Με ένα βίντεο στο οποίο καταγράφονται μέσα σε 30 δευτερόλεπτα τα απροκάλυπτα ψέματα του υπουργού Υγείας με αφορμή το τραγικό περιστατικό στο νοσοκομείο Λασιθίου, απαντά η Θεοδώρα Τζάκρη στον Άδωνι Γεωργιάδη και καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει γιατί παραμένει ακόμα στη θέση του.

«Είπε ψέματα ότι το νοσοκομείο του Λασιθίου δεν εφημέρευε όταν μεταφέρθηκε ο νεαρός που είχε χτυπηθεί με ναυτική φωτοβολίδα και τελικά πέθανε. Η αλήθεια είναι ότι το νοσοκομείο εφημερεύει κάθε μέρα.

Είπε ψέματα ότι υπήρχε χειρουργός. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε και ειδοποιήθηκε ο διευθυντής ο οποίος έσπευσε στο νοσοκομείο από το σπίτι του.

-Είπε ψέματα ότι ο λόγος που δεν υπήρχε αναισθησιολόγος ήταν γιατί δεν εφημέρευε το νοσοκομείο ενώ η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. «Αιδώς Αργείοι. Ο κ. Γεωργιάδης που λέει μέσα σε 30’’ τόσο απροκάλυπτα ψέματα στην δημόσια τηλεόραση, παραμένει ακόμη Υπουργός;».

Τα ίδια υποστήριξε και ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου στο Λατώ fm.

«Μίλησε στην ΕΡΤ ο κ. Γεωργιάδης και έδειξε ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένος. Είπε ότι δεν εφημέρευε το νοσοκομείο. Όλα τα νοσοκομεία μας εκτός από ένα εφημερεύουν κάθε μέρα. Προφανώς υπάρχει λάθος εικόνα στο υπουργείο. Το νοσοκομείο εφημέρευε αλλά χωρίς γιατρό στο αναισθησιολογικό, στο χειρουργικό και στο ορθοπεδικό. Προχθές ήρθε αναισθησιολόγος από το σπίτι του. Το σύστημα υγείας στηρίζεται αποκλειστικά στην ευσυνειδησία γιατρών και νοσηλευτών και στο γεγονός ότι κάποιοι γιατροί μένουν στον Άγιο Νικόλαο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία με τόσα κενά».

Από τη μεριά του, ο χειρουργός Νίκος Μουδατσάκης σε συνέντευξή του δήλωσε πως όντως τη βραδιά του τραγικού συμβάντος στο καρναβάλι δεν εφημέρευε χειρούργος στο ΓΝΑΝ ενώ υπογράμμισε την τραγική για το προσωπικό συνθήκη: «Τις ημέρες που δεν εφημερεύουν κρίσιμες ειδικότητες δεν φεύγουμε από την πόλη».