Ένας 44χρονος αστυνομικός, ο οποίος είναι γιος ασθενή που νοσηλεύεται στην Παθολογική Κλινική, για άγνωστο λόγο χτύπησε δύο νοσηλεύτριες στο Νοσοκομείο Λαμίας, το βράδυ της Πέμπτης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο 44χρονος έβριζε και απειλούσε ότι θα βάλει φωτιά στο Νοσοκομείο και θα κάψει όλη τη Λαμία.

Ads

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport, οι νοσηλεύτριες υπηρεσίας ενημερώθηκαν από συνοδό ασθενή ότι ο 44χρονος βρίσκεται στο μπαλκόνι και βρίζει. Αμέσως έτρεξαν να δουν τι συμβαίνει και τότε δέχτηκαν την πρώτη επίθεση. Ο 44χρονος μόλις τις είδε τις έβρισε χυδαία και απείλησε ότι θα κάψει το Νοσοκομείο.

Η πρώτη νοσηλεύτρια του έκανε σύσταση να ηρεμήσει και ρώτησε να μάθει τι συμβαίνει. Πριν ακόμη ξεφύγει η κατάσταση, ο 44χρονος ζήτησε να αλλαχθεί ο ουροσυλλέκτης του πατέρα του, ενώ συνέχισε να βρίζει και να φωνάζει. Στη σύσταση της νοσηλεύτριας να μη φωνάζει, εκείνος γύρισε και της πέταξε στο πρόσωπο το φάκελο που είχε με τα έγγραφα και απείλησε ότι θα τους σκοτώσει όλους.

Η επόμενη κίνησή του ήταν να κλείσει τις πόρτες της Κλινικής. Η νοσηλεύτρια άνοιξε αμέσως την πόρτα και τότε δέχτηκε τη δεύτερη και πιο βίαιη επίθεση αφού τη χτύπησε στο πρόσωπο, βγάζοντας της την μάσκα και σπάζοντάς της τα γυαλιά που φορούσε. Στη συνέχεια την έριξε κάτω κι άρχισε να την κλωτσάει όπου έβρισκε. Η συνάδελφός της που προσπάθησε να τη σώσει, δέχτηκε κι εκείνη δύο κλωτσιές στην κοιλιακή χώρα και στο πόδι.

Ads

Μέχρι να έρθει η ασφάλεια, το υπόλοιπο προσωπικό και ακολούθως η αστυνομία, ο 44χρονος είχε βγει στο μπαλκόνι κλείνοντας πίσω του τις μπαλκονόπορτες. Οι συνάδελφοι του αστυνομικοί από τη ΔΙΑΣ του ΑΤ Λαμίας και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας κατάφεραν τον έβγαλαν έξω.

Συνελήφθη με τις κατηγορίες της σωματικής βλάβης, της εξύβρισης και της διατάραξης οικιακής ειρήνης.

Οι νοσηλεύτριες μετέβησαν στα Επείγοντα προκειμένου να εξεταστούν, η μία μάλιστα χρειάστηκε να μεταφερθεί με τραυματιοφορέα εξαιτίας της βίαιης επίθεσης που δέχτηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες του LamiaReport ο 44χρονος αστυνομικός που είναι από τη Λαμία και υπηρετεί σε ΑΤ της Αττικής.

Τι λέει η Διοίκηση του ΓΝ Λαμίας

«Με αφορμή το αποτρόπαιο συμβάν που διαδραματίστηκε το βράδυ της 11ης Αυγούστου 2022 στην Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, η Διοίκηση από την πρώτη στιγμή και όπως διαρκώς πράττει, βρίσκεται στο πλευρό τόσο των δύο εργαζομένων νοσηλευτριών όσο και σε όλο το υπόλοιπο προσωπικό του Νοσοκομείου. Δεν χωράει αμφισβήτηση στο γεγονός ότι είχαν και έχουν εκτελέσει άψογα τα καθήκοντά τους προς εξυπηρέτηση όλων των ασθενών που προσέρχονται στο Γ.Ν. Λαμίας», αναφέρει το δελτίο τύπου και προσθέτει:

«Αυτονόητο είναι, ότι τέτοιου είδους περιστατικά βίας είναι καταδικαστέα και δεν είναι δυνατόν να υποβαθμίζουν της υψηλής ποιότητας παροχές υγείας που το Νοσοκομείο μας προσφέρει. Η Διοίκηση δηλώνει, για ακόμη μία φορά, την μηδενική ανοχή της σε οποιοδήποτε περιστατικό βίας και παρενόχλησης, έναντι του προσωπικού του Γ.Ν. Λαμίας και ήδη έχουν δρομολογηθεί οι κατά Νόμον ενέργειες κατά του υπαίτιου προσώπου, όπως η κείμενη Νομοθεσία ορίζει».

Η ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου

Η οργή μας ξεχειλίζει για το χθεσινό περιστατικό της άνανδρης σωματικής επίθεσης πολίτη-συνοδού σε εργαζόμενους του Γ.Ν. Λαμίας.

Καταδικάζουμε την οποιαδήποτε ενέργεια σωματικής, ψυχολογικής και λεκτικής βίας ενάντια σε εργαζόμενους, συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους μας που δέχονται τέτοιου είδους επιθέσεις ενώ δίνουν καθημερινό αγώνα για να προσφέρουν αξιοπρεπείς υπηρεσίες φροντίδας υγείας στους ασθενείς και επιφυλασσόμεθα για οποιεσδήποτε, σχετικές με το προαναφερόμενο συμβάν, νομικές ενέργειες.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα εντείνονται τα περιστατικά λεκτικής και σωματικής βίας πολιτών (συνόδων ή ασθενών) σε εργαζόμενους.

Θεωρούμε ότι τα προαναφερθέντα φαινόμενα είναι αποτέλεσμα κυρίως της έντονης έλλειψης προσωπικού. Ο ασθενής αδυνατεί να εξυπηρετηθεί με βάση τις προδιαγραφές που ο ίδιος έχει ορίσει ως αποδεκτές (λογικές και /ή παράλογες απαιτήσεις; ), με αποτέλεσμα να εκφράζεται βιαία απέναντι στον κάθε εργαζόμενο, ανεξάρτητα αν ο ίδιος ο εργαζόμενος, ευθύνεται ή όχι, για την συγκεκριμένη κατάσταση.

Η έλλειψη προσωπικού (το Γ. Νοσοκομείο Λαμίας και τα Κέντρα Υγείας, λειτουργούν με το 60% του προβλεπόμενου προσωπικού), ο αυξημένος όγκος ασθενών, η γήρανση και η κόπωση του υφιστάμενου προσωπικού, σε συνδυασμό με τις σωματικές και λεκτικές επιθέσεις που δέχεται από ασθενείς-συνοδούς, το μόνο πράγμα που καταφέρνουν είναι, τα συγκεκριμένα περιστατικά να αποτελούν προσθετό εμπόδιο στις παροχές φροντίδας που προσπαθεί το υπάρχον ελλιπές προσωπικό να προσφέρει.

Ενώ λοιπόν, ο ασθενής και ο συνοδός του είναι ενημερωμένος και προστατευμένος (πχ Γραφείο Προστασίας των Δικαιωμάτων Ληπτών /ριών Υπηρεσιών Υγείας των Νοσοκομείων), το προσωπικό, πολλές φορές, είναι εκτεθειμένο σε ενέργειες οποιεσδήποτε μορφής βίας.

Το μεροκάματο του τρόμου δεν αρμόζει στους υγειονομικούς που τόσο υποκριτικά χειροκροτήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Ζητάμε:

  1. την αύξηση και την ανανέωση του υπάρχοντος, μέσω νέων προσλήψεων, μόνιμου προσωπικού.
  2. την ενίσχυση-βελτίωση του μηχανισμού αποτροπής της βίας (ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της ασφάλειας).
  3. την ενίσχυση-αυστηροποίηση του νομικού-θεσμικού πλαισίου που σχετίζεται με τα φαινόμενα σωματικής, ψυχικής και λεκτικής βίας πολιτών προς εργαζόμενους.
  4. την συμπαράσταση και την κατανόηση όλων των πολιτών για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στον χώρο εργασίας μας.