Στα «κόκκινα» έχουν φτάσει οι αντοχές των γιατρών του ΕΣΥ, που μετακινούνται από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προς την Περιφέρεια, ώστε να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, η  Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.

Ads

«Οι αφόρητες συνθήκες εργασίας για τους γιατρούς του ΕΣΥ είναι το φλέγον ζήτημα και οι συνεχιζόμενες μετακινήσεις έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας. Αυτό το πρόβλημα γιγαντώθηκε μέσα στη πανδημία και τώρα έχει διογκωθεί για να καλυφθούν τα κενά. Με αυτό τον τρόπο αποδυναμώνονται τα τμήματα της Θεσσαλονίκης και έχει ως αποτέλεσμα να μην καλύπτεται κανένα κενό στα νοσοκομεία που πηγαίνουν οι συνάδελφοι» σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Καραχρήστος κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως αναφέρει το GRTimes.

Σύμφωνα με τις αναφορές των ομιλητών, μετακινούνται μηνιαίως πάνω από 60 γιατροί, ενώ οι παραιτήσεις είναι συχνό φαινόμενο το τελευταίο διάστημα.

Παράλληλα, οι γιατροί μίλησαν για κινήσεις που μοιάζουν περισσότερο με «μπαλώματα» παρά με σωστές λύσεις, ενώ με αυτό τον τρόπο οι μετακινούμενοι γιατροί δεν γνωρίζουν τους ασθενείς και δεν μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Ads

Επιπλέον, τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία με τους παθολόγους σε Δράμα, Θράκη και Σέρρες, ενώ τον τελευταίο μήνα έχουν παραιτηθεί τρεις παθολόγοι από τις Σέρρες. Επίσης, έχουν μεταφερθεί ακτινολόγοι από τη Θεσσαλονίκη στη Χαλκιδική.

Στη συνέχεια ο κ. Καραχρήστος πρόσθεσε ότι «οι μετακινήσεις είναι πολλές, ώστε να καλυφθούν με “μπαλώματα” οι τρύπες. Φτάνει! Ως εδώ! Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση», ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στην κατάρρευση γιατρού στο Νοσοκομείο Παπανικολάου μετά από πολύμηνες υπερωρίες και ότι πρέπει να καλυφθούν σωστά οι θέσεις, για να μην καταρρεύσει ολόκληρο το προσωπικό.

«Η λύση δεν είναι να δουλεύουμε παραπάνω και να μετακινούμαστε καθημερινά, αλλά να γίνουν μαζικές και μόνιμες προσλήψεις. Επίσης, ζητάμε να δοθούν οικονομικά κίνητρα και φυσικά μείωση του εργάσιμου χρόνου για να έρθουν οι συνάδελφοι κι να εργαστούν» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ.

Για τη δίκη του εμπειρία μίλησε και ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος, διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Κολλάρας προσθέτοντας τα εξής:

«Πήρα εντολή να πάω στη Δράμα, ενώ είμαι στο ΑΧΕΠΑ. Είναι σωματικό αδύνατο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε τέτοιες συνθήκες εργασίες. Για παράδειγμα στη Ξάνθη δεν υπάρχει κανένας γιατρός. Πώς γίνεται να υπάρχει κλινική δίχως υπεύθυνο γιατρό; Ουσιαστικά οι γιατροί κάνουν τους νομάδες. Στον covid το σύστημα μας εκμεταλλεύτηκε, ενώ εμείς βάλαμε πλάτη».

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου τονίστηκε ότι στο ΑΧΕΠΑ και πιο συγκεκριμένα στις παθολογικές κλινικές βρίσκονται 8 παθολόγοι του ΕΣΥ, όπου οι δύο είναι επικουρικοί. Επίσης, η μία έχει αναρρωτική άδεια, οπότε καλούνται εφτά γιατροί να διαχειρίζονται καθημερινά περίπου 80 περιστατικά που έρχονται στην κλινική παθολογική. Μάλιστα, η συνολική δύναμη αγγίζει τους 100 ασθενείς, ενώ κάποιοι από τους επτά χρειάζεται να μετακινηθούν σε Δράμα και Ξάνθη.

«Οι γιατροί κάνουν περίπου 300-400 χιλιόμετρα καθημερινά. Δηλαδή έχουν φτάσει στην εργασία τους και είναι ήδη εξουθενωμένοι, ενώ μετά πρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Να σημειωθεί, ότι δεν καλύπτονται ούτε τα έξοδα μετακίνησης. Αυτό που γίνεται είναι επικίνδυνη ιατρική», σημείωσε η παθολόγος λοιμωξιολόγος στο ΑΧΕΠΑ, η Ισιδώρα Μπακαΐμη.

«Νιώθουμε μετακινούμενοι νομάδες» τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου η διευθύντρια ΕΣΥ στη Δ’ πανεπιστημιακή κλινική του Ιπποκράτειου, Χριστίνα Κυδώνα.

Τέλος, η Επιμελήτρια Α’ του Γενικού Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» σημείωσε ότι «Με αυτά που γίνονται έχουν απαξιώσει τον γιατρό και προφανώς έτσι αυτός ο αντίκτυπος πηγαίνει και στον ασθενή».

Σημειώνεται ότι αύριο, Τρίτη (23/1) θα πραγματοποιηθεί τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας των υγειονομικών στην 4η ΥΠΕ στις 10:00 π.μ..