Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό της Θεσσαλονίκης δίνουν αποδεκατισμένοι έναν άνισο με βάση τις συνθήκες αγώνα, η κυβέρνηση την ύστατη στιγμή επιτάσσει μετά βασάνων και χρημάτων δυο ιδιωτικές κλινικές της πόλης, ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται, συγγενείς ασθενών ή θυμάτων καταθέτουν μαρτυρίες ή φόβους για το σημείο μηδέν όπου επιλέγονται ασθενείς για ΜΕΘ. «Το “στοίχημα” αν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες παραμένει ανοικτό», λέει ο πρόεδρος των Γιατρών του ΑΧΕΠΑ και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Θανάσης Σιούλης στο tvxs.gr

Ads

Όπως χαρακτηριστικά περιγράφει «μέχρι και τις τελευταίες χθεσινές και προχθεσινές εφημερίες των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης οι κλίνες εντατικής θεραπείας άντεξαν οριακά, είχαμε τη δυνατότητα να υποδεχτούμε τους ασθενείς, ωστόσο το στοίχημα της “επιλογής” ασθενών είναι ανοικτό. Προχθές στην εφημερία του ΑΧΕΠΑ αναρωτιόμασταν αν θα τα καταφέρουμε, αν θα ανταποκριθούμε στις ανάγκες, κινηθήκαμε στο όριο, είχαμε πολλούς ασθενείς, πολλούς νοσηλευόμενους, είναι αυτήν τη στιγμή περίπου 250 με covid, όμως ευτυχώς θέμα επιλογής δεν έχει για την ώρα επισήμως και από γιατρούς τεθεί. Είναι έσχατο να πει κάποιος γιατρός κάτι τέτοιο, όμως το αν έρθουμε σε αυτό το σημείο κρίνεται από μέρα σε μέρα κι από ώρα σε ώρα. Στα υπόλοιπα νοσοκομεία της πόλης η κατάσταση είναι το ίδιο δραματική. Οι κενές κλίνες ΜΕΘ αυτήν τη στιγμή μετριούνται στα δάχτυλα, άρα κανείς δεν μπορεί να δεσμευθεί ότι δεν θα φτάσουμε στο φοβερό σημείο της επιλογής. Επί οκτώ μήνες δεν θωράκισαν το Σύστημα Υγείας. Ανακοινώνουν νέες κλίνες ΜΕΘ αλλά στην πραγματικότητα κάνουν βαφτίσια. Βαφτίζουν ΜΕΘ για κορονοϊό ήδη υπάρχουσες κλίνες και διοχετεύουν στον ιδιωτικό τομέα τους νοσηλευόμενους εκεί. Τα νοσοκομεία έφτασαν σε σημείο να νοσηλεύουν μόνο Covid ασθενείς. Καταλαβαίνετε αυτό τι σημαίνει σε βάρος όλων των άλλων νοσημάτων».

Η επίταξη των δυο ιδιωτικών κλινικών άργησε; Έστω και τώρα θα βοηθήσει σημαντικά; «Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούσαμε εδώ και εβδομάδες να επιτάξει η κυβέρνηση τις ιδιωτικές κλινικές. Αντί αυτού ακούγαμε για τις περιβόητες κλινάμαξες που θα πάρουν τους ασθενείς να τους ταξιδέψουν, πρόκειται για ανήκουστα πράγματα, για αστειότητες. Σε ακραίες πολεμικές καταστάσεις μπορεί να επιστρατευτούν και αυτά, αλλά δεν μπορεί να είναι λύση πριν την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών» επισημαίνει ο Θ. Σιούλης και τονίζει παρά ταύτα:

«Επιτέλους η κυβέρνηση προχώρησε. Αν τώρα αυτό θα μπορέσει να απαλύνει και να αποσοβήσει κινδύνους, όπως αυτόν που αναφέραμε, δεν το γνωρίζουμε γιατί η εικόνα δεν είναι ενθαρρυντική. Δεν υπάρχει επιπέδωση της περιβόητης καμπύλης, ούτε σημαντική μεταβολή των κρουσμάτων και των προσερχομένων ασθενών στα νοσοκομεία. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν είναι ένα στοίχημα για τις επόμενες μέρες στην πόλη μας».

Ads