Θέση στο πολύ σοβαρό περιστατικό με τη διακοπή ρεύματος στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης παίρνει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, μετά την έντονη κατακραυγή και τους κινδύνους που δημιουργήθηκαν για  τους ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου σταμάτησε η μηχανική υποστήριξη με οξυγόνο επί μία ώρα.

Ads

Όπως σημειώνεται σε εκτενή ανακοίνωσή τους, το μπλάκ άουτ αποκάλυψε ότι απέτυχαν να λειτουργήσουν οι -αυτονόητες- δικλείδες ασφαλείας όπως η λειτουργία γεννητριών και εφεδρικής παροχής ρεύματος, που θα έπρεπε να λειτουργήσουν για να μην διαταραχθεί η λειτουργία του Νοσοκομείου και να μην κινδυνεύσουν κρίσιμες μονάδες όπως η ΜΕΘ.

Παράλληλα, αποκαλύφθηκε ότι ο εξοπλισμός της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας είναι τόσο πεπαλαιωμένος που οι 12 από τις 17 συσκευές παροχής οξυγόνου δεν διαθέτουν μπαταρία και τέθηκαν εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα το προσωπικό να υποστηρίζει τους ασθενείς χειροκίνητα και να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να  μην υπάρξουν θύματα.

Μάλιστα, πηγές από το χώρο της υγείας επισημαίνουν στο tvxs.gr ότι το περιστατικό αποκάλυψε,  ότι η όποια ενίσχυση του συστήματος Υγείας με νέες ΜΕΘ που διαφημίζει η κυβέρνηση έγινε στην ουσία με τη χρήση παμπάλαιων μηχανημάτων που δεν ανταποκρίνονται σε στοιχειώδεις προδιαγραφές και χωρίς προσωπικό.

Ads

Η ανακοίνωση των νοσοκομειακών γιατρών: 

image

image

Αυγέρη: «Ανεύθυνοι και επικίνδυνοι»

Το περιστατικό έχει προκαλέσει έντονη κριτική όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά συνολικά από τον τύπο της συμπρωτεύουσας.

Σύμφωνα με την Αν. Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, η οποία έχει ζητήσει ανάληψη ευθυνών και παραιτήσεις για το περιστατικό, «η σιωπή του Υπουργού σημαίνει κάλυψη και ανάληψη ευθύνης για την ανευθυνότητα του διοικητή»

Όπως σημειώνει σε ανάρτησή της:

«Χθες ζητήσαμε από τον Υπουργό Υγείας να ζητήσει την παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου «Γενημματάς», γιατί είναι επικίνδυνος και για τους ασθενείς και για τους εργαζόμενους του νοσοκομείου

Σιγή ασυρμάτου από τον Υπουργό. Η σιωπή σημαίνει πολιτική κάλυψη και ανάληψη ευθύνης. Στην διάθεση του κ. Κικίλια, οι «εξηγήσεις» που έδωσε ο διοικητής στην πρωινή εκπομπή του MEGA. Ακούγοντας τον, είναι να λέμε «δόξα τω Θεώ» που δεν θρηνήσαμε θύματα. 

Για αυτό που έγινε θα πρέπει να παρέμβει η δικαιοσύνη;  Για το μετά, πως μπορεί να κοιμάται ήσυχη η ηγεσία του Υπουργείου με αυτή την διοίκηση στο νοσοκομείο «Γενημματάς»;

Ανεύθυνοι και επικίνδυνοι οι χαρακτήρες σας!»

Η ανάρτηση της Δώρας Αυγέρη: