Έντονη ανησυχία επικρατεί για την αναζωπύρωση της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα, με τα κρούσματα να αυξάνονται το τελευταίο διάστημα και τα νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Οι αναστολές των ανεμβολίαστων υγειονομικών δυσχεραίνουν την κατάσταση, την ώρα που κλινικές συγχωνεύονται, και εργαζόμενοι από ιδιωτικές κλινικές ενοικιάζονται για να καλυφθούν τα κενά.

Ads

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς, όπως ανέφερε, «στη βόρεια Ελλάδα υπάρχει αυξητική τάση 11% έως 36% από νομό σε νομό». Τόνισε ακόμη πως στόχος είναι να αποφευχθούν όσα έγιναν πέρυσι στις συγκεκριμένες περιοχές, ενώ στη Θεσσαλονίκη η συντριπτική πλειοψηφία όσων νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι.

Από την πλευρά της, η Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης, τόνισε πως η πανδημία εξαπλώνεται πιο έντονα κυρίως στην Κεντρική και την ανατολική Μακεδονία. «Αύξηση κατά 60% παρουσιάζει η Κοζάνη. Διπλασιασμό των κρουσμάτων η Ξάνθη. Υπερδιπλάσιο αριθμό κρουσμάτων παρουσιάζει η περιοχή της Θεσσαλονίκης», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται συνολικά σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα προμηνύσει αύξηση νοσηρότητας και επιβάρυνσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε πως επιβάλλεται μίνι lockdown σε Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα, καθώς εντάχθηκαν στο  επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας. Τα μέτρα ισχύουν από αύριο, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου και ώρα 6:00. Ακόμη, παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας και Αργολίδας.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση στις ΜΕΘ στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία είναι οριακή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιστατικά σε λίστα αναμονής. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος ανέφερε πως «οι κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν με μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από κλινικές γενικών περιστατικών που συγχωνεύονται ή καταργούνται. Τα λειτουργικό αυτό μπάχαλο προκλήθηκε λόγω των αναστολών εργασίας. Και βέβαια δεν είναι σε θέση τα νοσοκομεία όπως στη δεύτερη και τρίτη φάση της πανδημίας να αναπτύξουν νέες αυτοσχέδιες ΜΕΘ λόγω των τεράστιων κενών που άφησαν πίσω τους οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή».

Ads

Θεσσαλονίκη: Αυξανόμενη πίεση

Ο γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραχρήστος, με δεδομένη την άνοδο των κρουσμάτων και των νοσηλειών στην πόλη, δηλώνει στο tvxs.gr πως το ΕΣΥ πιέζεται όλο και περισσότερο. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην ίδια και ακόμη χειρότερη κατάσταση σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα, και αναφέρομαι στις αναστολές των εργαζομένων. Στη Θεσσαλονίκη η κυβέρνηση κάνει λόγο για 700 συναδέλφους εκτός δουλειάς. Αυτό αφήνει ακόμα μεγαλύτερα κενά, τα οποία άλλωστε υπήρχαν ήδη το προηγούμενο διάστημα. Αντί να συζητάμε για το πόσες μαζικές προσλήψεις θα γίνονται κάθε μέρα, για να καλύψουμε τις ανάγκες και τις επιπτώσεις από την πανδημία, αλλά και την υπόλοιπη νοσηρότητα που έχει μείνει στα αζήτητα, συζητάμε για το εάν θα φύγουν συνάδελφοι με αναστολή. Επίσης, τον επόμενο μήνα λήγουν χιλιάδες συμβάσεις επικουρικών συναδέλφων, που δεν ξέρουμε ποια θα είναι η μοίρα τους».

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι οι εμβολιασμοί, οι ρυθμοί των οποίων έχουν «φρενάρει» το τελευταίο διάστημα. «Ο εμβολιασμός στη Θεσσαλονίκη είναι σε πολύ αργούς ρυθμούς, γιατί ακριβώς δεν έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα για την ενημέρωση του πληθυσμού», δηλώνει ο κ. Καραχρήστος.

Τόνισε ακόμη πως πρέπει να παρθούν σοβαρότερα μέτρα στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, την ώρα που «η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα έπρεπε να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ είναι υποστελεχωμένη όσο δεν πάει».

Όσο για το πώς μπορεί να αποφευχθεί η επιστροφή στην περσινή κατάσταση του φθινοπώρου, η οποία οδήγησε τη Θεσσαλονίκη σε lockdown, ο κ. Καραχρήστος επισημαίνει πως αυτό μπορεί να γίνει εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του προσωπικού: «Μαζικές προσλήψεις, ενίσχυση των νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας φροντίδας, μαζικά τεστ και έλεγχοι. Διαφορετικά, πιθανό είναι να ζήσουμε τα ίδια, κάτι το οποίο απευχόμαστε. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή ακούμε από την κυβέρνηση μόνο ευχολόγια. Είναι βασικό και ο ίδιος ο κόσμος να πάρει τα δικά του μέτρα, να εμβολιαστεί και να προσέχει όσο γίνεται».

Ενοικιάσεις προσωπικού από ιδιωτικές κλινικές και υποστελέχωση

Ο διοικητής του νοσοκομείου Καβάλας, Ντίνος Κλειτσιώτης, είναι ο πρώτος που ανακοίνωσε δημόσια πως προχώρησε ήδη στην ενοικίαση 20 νοσηλευτών από ιδιωτική κλινική της περιοχής. Μάλιστα στο νοσοκομείο συγχωνεύθηκαν δύο χειρουργικές κλινικές. 

Δράμα: Συγχωνεύσεις κλινικών και κινητοποιήσεις

Ωστόσο όπως επιβεβαίωσε στο tvxs.gr η Παρθένα Κιόρτεβε, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Δράμας, στο εξαιρετικά επιβαρυμένο λόγω υποστελέχωσης νοσοκομείο Δράμας, ήδη εργάζονται ενοικιαζόμενοι διοικητικοί υπάλληλοι λόγω των αναστολών. 

Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έχουν συγχωνευτεί ήδη η χειρουργική με την ορθοπεδική κλινική, αφού η δεύτερη έγινε πτέρυγα covid. Συγχωνεύονται σε λίγο η Μαιευτική με την Παιδιατρική κλινική και χειρουργεία γίνονται μόνο εκτάκτως.

Η κ. Κιόρτεβε, επισημαίνει στο tvxs.gr πως αν και το νοσοκομείο δεν είναι αναφοράς, δηλαδή θα έπρεπε να νοσηλεύει μόνο ύποπτα περιστατικά, εντούτοις νοσηλεύονται 14 θετικά περιστατικά, τα οποία δεν μπορούν να μεταφερθούν σε νοσοκομεία αναφοράς, λόγω πληρότητας.

Επίσης, οι ελλείψεις στο προσωπικό είναι μεγάλες. «Όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό, είναι το ίδιο, ενώ το νοσηλευτικό έχει χάσει 50 νοσηλευτές που μπήκαν σε αναστολή. Συνολικά 96 άτομα από το νοσοκομείο έχουν μπει σε αναστολή, σε σύνολο 640 ατόμων. Έχουμε αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο».

Μετά τις κινητοποιήσεις του συλλόγου, αλλά κι έπειτα από ένα συλλαλητήριο στην πόλη για την υποστελέχωση του νοσοκομείου, σε συνάντηση που είχαν με τον ιατρικό σύλλογο, κατεγράφησαν όλα τα προβλήματα. Ο κυβερνητικός βουλευτής της Δράμας, κ. Μπλούχος, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να κλείσει το νοσοκομείο κι ότι θα γίνουν όλες οι κινήσεις που πρέπει για να στηριχθεί. Επίσης, ο κ. Τσαλικάκης, διευθυντής της 4ης ΥΠΕ, υποστήριξε πως θα προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα και της πνευμονολογικής και των αναισθησιολόγων.

«Αυτή τη στιγμή στέλνονται κάποιοι αναισθησιολόγοι από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της γύρω περιοχής, για κάποιες εφημερίες το μήνα, για να καλυφθούν τα κενά», τονίζει η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Δράμας, περιμένοντας τα λόγια να γίνουν πράξη.

Σέρρες: Υποστελέχωση και καμία κίνηση για ενίσχυση

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο νοσοκομείο των Σερρών. Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Παπαμιχάλη, πρόεδρο των Νοσοκομειακών Γιατρών, υπάρχουν 3 κλινικές covid, οριακά γεμάτες. Προσωπικό για 4η κλινική δεν υπάρχει. «Γενικά το προσωπικό έχει πέσει. Είχαμε συνταξιοδοτήσεις, αποχωρήσεις αλλά και αναστολές. Όλα τα τμήματα λειτουργούν στα όριά τους. Δεν υπάρχει γιατρός που να κάνει κάτω από 9 και 10 εφημερίες. Αν οι ανάγκες αυξηθούν, δεν ξέρουμε πώς θα μπορούμε να τις καλύψουμε. Μάλιστα, δεν φαίνεται να υπάρχει και κάποια κίνηση για ενίσχυση».

Προκειμένου να φανεί το μέγεθος της υποστελέχωσης, ο κ. Παπαμιχάλης τονίζει στο tvxs.gr τα εξής: «Πριν την πανδημία, ήμασταν συνολικά 163 άτομα. Τώρα είμαστε κάτω από 140. Όχι μόνο δεν έχει στελεχωθεί περισσότερο το νοσοκομείο, αλλά έφυγε και κόσμος. Ήδη η ουρολογική κλινική είναι σε αναστολή. Το ίδιο και η πνευμονολογική, εδώ και ένα χρόνο».

Κοζάνη: Αν αυξηθούν οι ανάγκες, θα υπάρξει πρόβλημα

Στην Κοζάνη, σύμφωνα με πληροφορίες από την περιοχή, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι χειρότερη από πριν. Προς το παρόν οι νοσηλείες δεν είναι πολλές, ωστόσο αν οι ανάγκες αυξηθούν, θα υπάρξει σημαντικότατο πρόβλημα, καθώς τα νοσοκομεία είναι ανοχύρωτα. Τα προβλήματα υπήρχαν από πέρσι, και οι αναστολές των εργαζομένων έχουν δυσχεράνει την κατάσταση. Το προσωπικό είναι μειωμένο, ενώ όσοι φεύγουν δεν αντικαθίστανται.