Οι πιέσεις που ασκεί η Τρόικα προς την ελληνική κυβέρνηση για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος απασχόλησε τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Οικονομικών. Οι εμπειρογνώμονες της Ε.Ε., Ε.Κ.Τ. και του Δ.Ν.Τ που επισκέφθηκαν το υπουργείο Εργασίας τις προηγούμενες μέρες ζητούν να μη δίνεται καμία σύνταξη πριν από το 60ό έτος του ασφαλισμένου ακόμα και με 40ετία εργασίας, η βασική σύνταξη των 360 ευρώ να δίνεται μετά το 65ο έτος και το ποσοστό αναπλήρωσης στο νέο ασφαλιστικό σύστημα να μην υπερβαίνει το 45% έως 48% των αποδοχών.

Ads

Οι εμπειρογνώμονες της Τρόικας του μηχανισμού στήριξης που επισκέφθηκαν το υπουργείο Εργασίας ζητούν από την κυβέρνηση καμία σύνταξη να μη δίδεται κάτω από την ηλικία των 60 ετών, οι μητέρες ανηλίκων να συνταξιοδοτούνται στα 65 έτη και όχι στα 55 που προβλέπει ο νόμος Πετραλιά, οι εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα να βγαίνουν στη σύνταξη σε ηλικία 60 ετών, ενώ καμία σύνταξη να μην ξεπερνά το 48% του μέσου όρου του μισθού των συντάξιμων αποδοχών στα 40 έτη ασφάλισης. Όπως σημείωσε χθες πάντως και ο υπουργός Εργασίας, το Μνημόνιο δεν περιλαμβάνει συμφωνία για το 48% της αναπλήρωσης της σύνταξης, το οποίο και αποτελεί το μόνο σημείο όπου υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης μαζί με τον τρόπο υπολογισμού της 40ετίας (προκειμένου να συνυπολογιστεί σε αυτή και η στρατιωτική θητεία).

Στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης αποφασίστηκε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο πρέπει να είναι πλήρως προσαρμοσμένο στο Μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση αλλά, σύμφωνα με τον Τύπο, η ανακοίνωση του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου αναβάλλεται πλέον για το τέλος του Ιουνίου για να έχει ψηφιστεί έως τις αρχές Ιουλίου. Στο εύλογο ερώτημα για το αν η κυβέρνηση θα προλάβει να ψηφίσει το νομοσχέδιο εντός των στενών χρονικών ορίων που έχουν τεθεί, ο υπουργός Εργασίας απάντησε πως «η πρόθεσή μας είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις αυτές και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, αλλά είναι προφανές ότι πρέπει να τρέξουμε πολύ για να τα καταφέρουμε».

«Παραμένουμε στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει για το Ασφαλιστικό, αλλά με την προσθήκη των αναγκαίων συζητήσεων που έχουν γίνει και θα γίνουν με την ΕΕ και το ΔΝΤ» τόνισε ο Α. Λοβέρδος. «Ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι μεγάλο πράγμα, δεν είναι ακριβώς ένα κείμενο μνημονίου, έχει μια σειρά από παραμέτρους, αυτά κουβεντιάζουμε και αυτά θα συνεχίσουμε να κουβεντιάζουμε», δήλωσε από την πλευρά του ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ads

Με βάση το νέο Ασφαλιστικό που θα ψηφιστεί σύμφωνα με τα όσα επιβάλλει το Μνημόνιο, από το 2011 έως το 2015 θα ισχύουν:

  • Η συνταξιοδότηση θα γίνεται στα 60 έτη με 40 χρόνια υπηρεσίας ή στα 65 με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Στα 65 θα καταβάλλεται η βασική σύνταξη την οποία θα εγγυάται το κράτος («ανοικτό» παραμένει το ενδεχόμενο για καταβολή μειωμένης σύνταξης στα 60).
  • Η ποινή της μείωσης της σύνταξης κατά 6% τον χρόνο για όσους συνταξιοδοτούνται μεταξύ 60 και 65 ετών με λιγότερα από 40 χρόνια ασφάλισης.
  • Εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, πλήρως για τους νεοασφαλιζόμενους και μερικώς για τους παλαιούς (δύο τμήματα σύνταξης, ένα με τα ισχύοντα τουλάχιστον έως και το 2011 και ένα δεύτερο με τους νέους συντελεστές για την περίοδο ασφάλισης από το 2011 και μετά).

«Έσπειρε ανέμους με το Μνημόνιο και τώρα θερίζει θύελλες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε σήμερα εκ μέρους της ΝΔ, σχετικά με το ασφαλιστικό, ο αρμόδιος τομέαρχης Ιωάννης Βρούτσης. «Διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε μόνη της, μακριά από τη Βουλή, τα κόμματα, τους φορείς και την κοινωνία», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:
Επικυρώνεται το «πάγωμα» μισθών στον ιδιωτικό τομέα