Οι ηχογραφημένοι διάλογοι από τις νόμιμα υποκλαπείσες συνομιλίες της ΕΥΠ το 2012 για τα στημένα ποδοσφαιρικά παιχνίδια, οι οποίες δεν είχαν ακουστεί στην πρώτη δίκη και στις οποίες εμπλέκονται αρκετοί κατηγορούμενοι, βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της εκδίκασης της υπόθεσης του Noor One στο Εφετείο. 

Ads

Σε αυτές τις συνομιλίες μεταξύ άλλων ακούγονται και οι Βαγγέλης Μαρινάκης και Νίκος Συντυχάκης (μέλος Δ.Σ. της εταιρείας Capital), εναντίον των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που επιδιώκει τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων που προβλέπονται στη νομοθεσία περί ναρκωτικών». Όπως όλα δείχνουν, οι παραπάνω διάλογοι, οι οποίοι έχουν ήδη δημοσιευτεί σε μέρος του Τύπου («Εφ.Συν.», ΣΚΑΪ, «Έθνος» κ.α.) τα τελευταία χρόνια, θα ακουστούν και στο δικαστήριο.

Την έντονη αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης του κατηγορούμενου Αιμίλιου Κοτσώνη (πρώην στελέχους του Ολυμπιακού) προκάλεσε η παρουσία μέρους των επίμαχων αυτών συνομιλιών στη δικογραφία της υπόθεσης. Το δικαστήριο ζήτησε να περιληφθούν τα συγκεκριμένα ηχητικά στη δικογραφία, να προσκομιστούν όλες οι απομαγνητοφωνήσεις στην επόμενη δικάσιμο, καθώς και η σχετική έγγραφη παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά προς τις λιμενικές αρχές. 

«Πού βρεθήκαν όλα αυτά; Δεν προκύπτει καμία νόμιμη δικαστική εντολή, παρανόμως υπάρχουν στη δικογραφία. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε αυτές τις συμπεριφορές» ξέσπασε ο συνήγορος του Αιμ. Κοτσώνη, Γ. Ηρειώτης, προσθέτοντας πως «αυτά είναι αίσχη. Έχουν στοχοποιήσει έναν άνθρωπο (σ.σ. τον πελάτη του) με σκοπό να τον εξοντώσουν. Και ποιος τα έκανε αυτά, ένας αναρμόδιος ανθυπασπιστής, ο Χριστοφορίδης (σ.σ. προανακριτικός υπάλληλος, μέλος της ομάδας των λιμενικών), ο κύριος ‘‘10 χρόνια να βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ’’». Η τελευταία αποστροφή προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου, που είπε ότι δεν μπορεί να ακούγονται τέτοια πράγματα στο δικαστήριο.

Ads

Η απομαγνητοφώνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ. Συν.», τον Νοέμβριο του 2015 με την υπ’ αριθμόν Μ15/290 παραγγελία της Εισαγγελίας Πειραιά ζητήθηκε από τις αρχές του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά να προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την απομαγνητοφώνηση των συγκεκριμένων ηχητικών ώστε να διαπιστωθούν αν υπήρχαν εγκληματικές πράξεις σχετικές με λαθρεμπόριο, ναρκωτικά και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Υπενθυμίζεται πως η απομαγνητοφώνηση του σημαντικού αυτού υλικού ολοκληρώθηκε αφότου είχε τελειώσει η πρώτη δίκη. Από τους συνηγόρους υπεράσπισης έχει αναφερθεί πως το επίμαχο υλικό είναι άσχετο με την παρούσα υπόθεση και οι όποιες κουβέντες αφορούν άλλο πλοίο.

Ωστόσο ο επικεφαλής των λιμενικών που έπιασαν μια από τις μεγαλύτερες ποσότητες ηρωίνης παγκοσμίως, Γιώργος Κατσούλης, είχε διαφορετική άποψη και αναφέρθηκε στην πρόσφατη κατάθεσή του στο Εφετείο σε αυτές τις συνομιλίες. Όπως είπε ο Κατσούλης, σε έναν διάλογο μεταξύ του Γιαννουσάκη και του Κοτσώνη, ο πρώτος λέει: «Έλα να φτιάξουμε μια εταιρεία residence», η οποία σύμφωνα με τον Γ. Κατσούλη ήταν η Arab Waves (εταιρεία του Αιμίλιου Κοτσώνη). Σε μια άλλη συνομιλία ο Κοτσώνης λέει για τον εαυτό του: «Ο άνθρωπος του Μαρινάκη στο Ντουμπάι θα ήμουν εγώ».

Απόσπασμα

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνομιλία του Κοτσώνη με έναν συνεργάτη του στις 9 Ιουνίου 2012 (πηγή: εκπομπή Δίκη-ΣΚΑΪ).

– Αιμίλιέ μου, τι γίνεται;
– Καλά… (ακατάληπτο). Άκου.
– Έλα, πες μου ό,τι θέλεις.
– Να ξέρεις, στη Συρία έγινε πάρτι το οποίο θα μάθεις (ακατάληπτο) στον προηγούμενο μήνα. Και στην Ινδία έγινε πάρτι.
– Μάλιστα, μάλιστα.
– Οι Ιταλοί το κάνανε το πάρτι.
– Έλα ρε συ… Λοιπόν, το επόμενο πάρτι είναι στο Ιράν.
– Α…
[..]
– Αυτά που σου λέω είναι στάνταρ, έγινε πάρτι βέβαια με μεγάλα φορτία, κατάλαβες τι σου λέω, ε;
– Ναι, ναι, κατάλαβα.
[…]
– Και το επόμενο πάρτι είναι στο Ιράν.
– Για να δούμε… Το βαπόρι, Αιμίλιε, θα (ακατάληπτο) καθόλου;
– Ναι, αμέ.

Κι ενώ πολλά κρίσιμα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, η δίκη συνεχίζεται στις 19 Νοεμβρίου. 

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών