Θυσία στον στόχο για την ιδιωτικοποίηση συνολικά της ΔΕΗ προσφέρει η κυβέρνηση τις εργασιακές σχέσεις στον όμιλο, μέσω του νομοσχεδίου με τίτλο «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ» που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ads

Όπως δηλώνεται ευθαρσώς στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το νομοσχέδιο «καταργείται η μονιμότητα για νεοπροσλαμβανόμενους και γίνονται ευέλικτες οι προσλήψεις». «Όλοι όσοι θα προσληφθούν στη ΔΕΗ εφεξής, δεν θα έχουν καθεστώς μονιμότητας όπως οι μέχρι σήμερα εργαζόμενοι (των οποίων το εργασιακό καθεστώς θα παραμείνει ως έχει), αλλά θα έχουν πιο ευέλικτες εργασιακές σχέσεις γιατί θέλουμε η ΔΕΗ να μπορεί να ανταγωνιστεί και να έχει το πνεύμα του ιδιωτικού τομέα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το υπουργείο.

Ευλόγως, οι εργαζόμενοι είναι κάθετα αντίθετοι σε αυτό. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ –  ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης λέει στο tvxs.gr ότι «έχουμε συνολική διαφωνία με το νομοσχέδιο, εκτός από ένα  άρθρο για τη δυνατότητα μετακίνησης εργαζομένων εντός του ομίλου». Ο πρόεδρος  της ΓΕΝΟΠ αναφέρεται σε αυτό, που το νομοσχέδιο χρακτηρίζει ως «διευκόλυνση» της «Εσωτερικής Κινητικότητας Εργαζομένων», ώστε «κάποιοι εργαζόμενοι να μπορούν να μετακινηθούν από τη ΔΕΗ προς τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ.».

«Καλλιεργώντας»… «γκόλντεν μπόις»

«Τα υπόλοιπα (σσ. άρθρα) μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω» συνεχίζει ο Γ. Αδαμίδης.«Υπάρχει ακύρωση και διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, καταργείται η πρόσληψη μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ και, το χειρότερο απ’ όλα, είναι ότι φέρνει πλέον ατομικές συμβάσεις στη ΔΕΗ και στον όμιλο, δημιουργώντας εργαζόμενους δύο ταχυτήτων και σε επίπεδο των τεχνητών αλλά και στο στελεχικό δυναμικό». Στο στελεχικό δυναμικό «δημιουργεί, μέσω μιας επιτροπής προσλήψεων και αμοιβών τη δυνατότητα να προσλαμβάνει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τριετίας, αλλά να απελευθερώνει και την αμοιβή. Διότι ως γνωστόν η ΔΕΗ είναι στις επιχειρήσεις που διέπεται από το ανώτατο όριο αποδοχών, οπότε (σσ. μέσω της απελευθέρωσης των αμοιβών) θα δημιουργήσει προφανώς στελέχη τύπου “γκόλντεν μπόι” και θα υπάρχουν και στο στελεχικό προσωπικό της εταιρείας εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στις αμοιβές».

Ads

Το υπουργείο παρουσιάζει αυτήν την «καλλιέργεια» «Γκόλντεν Μπόις» ως «απαραίτητη  διαδικασία», «καθώς σήμερα υπάρχει διαρροή πολύτιμων στελεχών προς τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ». Πιο απλά… αφού έχουν ,γκόλντεν  μπόις» οι άλλοι, να έχει και η  ΔΕΗ…

Όπως σημειώνει η διάλυση των εργασιακών σχέσεων έχει ως στόχο να προετοιμάσει το έδαφος της ιδιωτικοποίησης. «Γιατί σε ό,τι έχει να κάνει με τον τρόπο πρόσληψης και τις εργασιακές σχέσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο, αφορά στο σύνολο των εταιριών του ομίλου, άρα και τον ΔΕΔΔΗΕ. Στην ουσία, δηλαδή, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να προετοιμάζει την πώληση και της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ σε αυτούς  που θα ήθελαν προφανώς να κερδοσκοπήσουν από  αυτές τις διαδικασίες. Άλλωστε ο ΔΕΔΔΗΕ, είναι το επόμενο που αναμένουμε γιατί έχει ανακοινωθεί από τις προγραμματικές δηλώσεις ότι θα ιδιωτικοποιηθεί».

Μάλιστα, την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή του κρατικού μονοπωλίου του δικτύου διανομής  ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή του κλάδου – «φιλέτου» που ορέγονται πολύ οι ιδιώτες, το υπουργείο τη θεωρεί μεταξύ των «βασικών πυλώνων της «στρατηγικής» της κυβέρνησης για τη  ΔΕΗ.

Ιδιωτικοποίηση δια της «σαλαμοποίησης»

Προς το παρόν,  η κυβέρνηση, μέσω του νομοσχεδίου, ετοιμάζει προς ιδιωτικοποίηση τη ΔΕΠΑ Α.Ε, μέσω της «σαλαμοποίησής» της «και τον διαχωρισμό μεταξύ των κλάδων υποδομών, διεθνών έργων και εμπορίας».

‘Ετσι, όπως αναφέρει το υπουργείο, προβλέπεται μερική διάσπαση των κλάδων υποδομών, διεθνών έργων και εμπορίας της υφιστάμενης ΔΕΠΑ και έτσι, ιδρύονται δύο νέες εταιρείες, η ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Α.Ε και η ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ Α.Ε., ενώ η παλαιά εταιρεία παραμένει ως ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε.. Στη ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ εντάσσεται η ΔΕΔΑ, η ΕΔΑ Αττικής και η συμμετοχή στην ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας και στη ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ η ΕΠΑ Αττικής.

Στη συνέχεια, θα διενεργηθούν διεθνείς διαγωνισμοί από το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση:

  1. των συμμετοχών του στη ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (μέχρι 65%)
  2. των συμμετοχών του στη ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ (μέχρι 65%).

Ο πρόεδρος  της ΓΕΝΟΠ τάσσεται και κατά των προβλέψεων του νομοσχεδίου σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της περαιτέρω ενίσχυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο πλαίσιο του κυβερνητικού στόχου – όπως τον έθεσε ο Κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ – για την πλήρη απολιγνιτοποίηση της χώρας  μέχρι το 20128.

«Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο» σημειώνει ο Γ. Αδαμίδης, «το επόμενο χρονικό διάστημα, αρχής γενομένης  από τη Δευτέρα, πραγματοποιούμε δύο συλλαλητήρια, τόσο στην Πτολεμαϊδα όσο και στη Μεγαλόπολη, ενάντια στην ερήμωση των περιοχών αυτών. Η ΔΕΗ συμμετέχει κατά 45% στο ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας. Αντίστοιχο και περισσότερο είναι στη Μεγαλόπολη. Άρα η παύση λειτουργίας όλων αυτών των μονάδων θα σημαίνει και τεράστιο πρόβλημα».